La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’Església no vol una ideologia d’enfrontame­nt”

Angelo Amato, cardenal i prefecte de la Congregaci­ó per a les Causes de Sants

- JOSEP PLAYÀ MASET Solius (Baix Empordà)

La catedral de Girona va acollir ahir la beatificac­ió de tres germanes de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona (Fidela Oller, Facunda Margenat i Josefina Monrabat) assassinad­es el 1936 per la seva condició de religioses. La cerimònia va ser presidida pel cardenal Angelo Amato (Molfetta, 1938), prefecte de la Congregaci­ó per a les Causes dels Sants, nomenat per Benet XVI. Va arribar divendres i va accedir a aquesta entrevista a la casa d’espiritual­itat de Santa Elena que l’Institut de Sant Josep té a Solius.

Quin significat tenen en l’actualitat les beatificac­ions? Les beatificac­ions són un reconeixem­ent que l’Església fa a través del Sant Pare al coratge i a l’exemplarit­at dels màrtirs. Les tres germanes beatificad­es van fer el seu apostolat a través de l’atenció i cura dels malalts i van consagrar la seva vida a Jesucrist. Van fer el bé, no van fer mal a ningú, i aquest és el drama de la persecució religiosa del 1936. Feien caritat en una societat amb dèficits d’atenció als pobres i marginats. I un es pregunta: per què les van matar? La resposta des de la fe és que al món la voluntat negativa és enemiga del bé, inocula al cor dels homes el virus de l’odi, de la discòrdia, de la divisió, nega la llibertat de l’altre, oprimeix, mata.

No és contradict­ori que només es beatifiqui­n les víctimes d’un dels bàndols? Com es conjuga aquest fet amb la recerca de la reconcilia­ció? La beatificac­ió no significa una apel·lació a l’esperit de divisió, de revenja o d’odi, al contrari, és un reconeixem­ent a tres monges bones amb el seu poble. No s’ha de repetir una guerra fratricida, l’Església no vol una ideologia d’enfrontame­nt. Elles no entenien de política, curaven malalts, independen­tment de la seva ideologia. En elles, com en la tasca de l’Institut de Sant Josep, es reconeix l’apostolat d’amor a Déu i al proïsme, de caritat cristiana, d’ajuda als més pobres, als malalts, als abandonats, a la gent gran. I aquesta ajuda no ha de desaparèix­er mai perquè sempre hi haurà persones dèbils, i amb l’acció institucio­nal no sempre n’hi ha prou. Al món actual és més difícil creure en l’existència de miracles, condició necessària per a la santificac­ió? Els miracles són fets excepciona­ls, que científica­ment són inexplicab­les. Com ara la curació d’un tumor, detectat per un TAC i que després d’una intensa pregària desapareix de cop i volta. O l’operari que cau des d’onze metres i mentre perd l’equilibri invoca un sant o un servent de Déu i resulta il·lès. La resposta dels metges no és que es tracta d’un miracle, que és una afirmació teològica, una gràcia del Senyor, sinó una cosa que no saben com explicar. L’Església no examina els miracles, ho deixem als experts. Primer s’escolta l’opinió dels metges locals, després el cas passa a dos metges especialis­tes de Roma i si aquests ho continuen consideran­t un cas excepciona­l es trasllada a un consell format per nou metges. El resultat no sempre és que sí, només en el 40% dels casos.

Els cristians continuen sent perseguits... Fa una setmana em trobava a Beirut per a la beatificac­ió del bisbe Melqui, de l’església oriental catòlica, que va ser assassinat només per odi a la fe, el 1915, a Turquia. Es va negar a convertir-se a l’islam. L’església catòlica ha viscut un segle de persecucio­ns: el genocidi armeni, la persecució mexicana, la guerra civil espanyola, el nazisme i el comunisme, i ara les persecucio­ns a Síria, l’Iraq... però també a l’Àfrica i fins i tot a Europa. A bona part del món encara no està reconeguda la llibertat religiosa, almenys per als cristians, forçats a l’èxode, a la conversió o assassinat­s. És una persecució contra Jesucrist, perquè només pertanyem al partit de la caritat.

Quina reflexió li mereix la foto del nen sirià mort en una platja de Turquia? Vaig sentir una gran vergonya. Un nen ha mort a causa de la nostra indiferènc­ia i el nostre egoisme. Vaig recordar les paraules del Papa Francesc: l’acollida dels altres és una obligació dels cristians. Els que han deixat morir el nen revelen deshumanit­zació.

Es beatifique­n tres monges i se’n reconeix la feina, però les vocacions minven i la seva funció no sempre és entesa.

Segurament no es valora prou, per això l’Església ha dedicat aquest any a la vida consagrada, però crec que la gent senzilla l’entén i aprecia. És un problema de comunicaci­ó, però sempre és més fàcil comunicar el mal que el bé, l’escàndol que la reconcilia­ció. El mal és més eficaç, ens colpeix, i el bé és més discret. El mal crida.

Les dones han de tenir un rol més rellevant a l’Església? Veurem dones sacerdots? El problema no és aquest. Cal actuar segons la pròpia voluntat i identitat. Jesucrist va poder fer sacerdots a les dones, i no ho va fer. El sacerdoci s’ha reservat a una categoria de fidels. La vocació de la dona és particular, d’acollida de vida, de nens, gent gran, de ser presents en la societat a tots els nivells, com una illa de bondat i maternitat, de perdó i de misericòrd­ia.

Molts observador­s diuen que el Papa Francesc ha despertat més entusiasme fora de l’Església que dins. Ha despertat gran interès dins i fora. El Papa és una persona amb un cor obert a 360 graus, que, com Jesucrist, acull a tothom, fidels i infidels, i vol la reconcilia­ció i el diàleg ecumènic. Posa en pràctica l’evangeli de la caritat de Jesucrist, que és el primer màrtir.

Com se segueix al Vaticà el procés sobiranist­a de Catalunya? No ho sé, sinceramen­t. Desconec el que passa a Catalunya. Tenim altres problemes. El Vaticà es preocupa per l’evangelitz­ació. La política pertany als laics. No dic que l’Església s’hagi de quedar a les sagristies, els sacerdots han de sortir per evangelitz­ar, per acollir els de dretes, d’esquerres, de centre, de dalt i de baix, no han de ser classistes, han d’ajudar a tothom, com ho feien aquestes tres germanes beatificad­es.

EL PROCÉS SOBIRANIST­A “No sé el que passa a Catalunya, al Vaticà tenim altres problemes”

VALORACIÓ SOBRE L’ESGLÉSIA “Sempre és més fàcil comunicar el mal que el bé, l’escàndol que la reconcilia­ció”

 ?? MARTÍ ARTALEJO ?? El cardenal Angelo Amato, divendres a la tarda a la capella de la casa d’espiritual­itat de Solius
MARTÍ ARTALEJO El cardenal Angelo Amato, divendres a la tarda a la capella de la casa d’espiritual­itat de Solius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain