La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Som addictes a l’adrenalina del directe”

Alex ‘El Animal’ González, bateria de Maná, que avui actuen al Palau Sant Jordi

- TEO CAMINO Barcelona

Les lletres de les seves cançons, amarades en oblit, són com una religió per a una àmplia legió de fidels. Poemes d’amor, àngels caiguts, històries reals i somnis líquids. Però si alguna cosa caracterit­za la popular banda mexicana és un directe imponent carregat d’emoció, entregat i generós fins a arribar a l’apoteosi. Fa gairebé 30 anys que estan en actiu, i després d’incendiar nombrosos escenaris espanyols, Maná aterra aquesta nit a Barcelona per presentar el seu novè àlbum d’estudi, Cama

incendiada (2015), el primer senzill del qual, Mi verdad, va cap als 65 milions de visites a YouTube, amb Shakira cantant a duet amb Fher, el líder de Maná. Un tema que encara no han cantat junts en directe. La banda de pop rock llatí va anunciar fa uns dies una sorpresa única per al concert d’avui a Barcelona... Considerat un dels millors bateries del món, Alex El Animal González parla de la seva última feina i de la llegendàri­a banda.

Per què li diuen El Animal? En Fher va començar a presentar-me com a Alex El Animal perquè deia que darrere de la bateria semblava un animal descontrol­at. Em va encantar i és graciós anar caminant pel carrer i que et cridin: Animaaal! [riu] Des de ben petit sempre vaig somiar a tocar en una banda de rock i fer els meus solos de bateria. Vaig entrar a la banda amb 15 anys, quan encara era Sombrero Verde, i mentre anava desenvolup­ant els solos, aquests van passar a formar part de l’espectacle.

Quins temes no podran faltar en el concert d’avui? Òbviament tocarem Mi verdad,

La prisión, i molts hits de discos passats. És un xou que dura més de dues hores i té una dinàmica al·lucinant i una il·luminació bestial. Sempre hem dit que l’espanyol és un dels millors públics, perquè a més d’afinar quan canta, és molt efusiu, calent i entregat. És llavors quan sorgeix aquesta comunicaci­ó, aquesta transmissi­ó d’energia entre el públic i la banda, i és una cosa que ens omple molt, podem dir que som addictes a aquesta adrenalina.

Shakira es va emocionar quan va sentir Mi verdad per primera vegada? Vam acabar la cançó i vam pensar que Mi verdad quedaria molt bonica amb una dona cantant a duo amb en Fher. Era una cosa que no havíem fet mai abans. Avui dia no hi ha una artista llatina pop més gran al món que Shakira, i ella sempre ha dit que en algun moment li agradaria treballar amb Maná. En Fher li va escriure un correu per explicar-li Mi verdad, que és una cançó molt tranquil·la però amb ritmes mig cubans, mexicans, amb un mica de country, amb una fusió d’aquestes que a nosaltres ens agraden. Al cap de poca estona Shakira va contestar i va dir: “Fher, ho faré. M’ha encantat. Quan l’he sentida per primera vegada em queien les llàgrimes...” Es va commoure i va quedar una cançó preciosa, se sent molt bé la combinació d’aquestes dues grans veus.

Shakira viu a Barcelona. Cantarà aquesta nit? Som un grup molt espontani i no solem dir el que farem, més aviat ho fem. Ja veurem què passa aquesta nit...

Què suposa Cama incendiada en el conjunt de la seva obra? És un disc que està fet per tocar-lo en directe. Un dels reptes era superar Drama y luz (2011), i crec que ho hem aconseguit. La gira va començar molt forta, amb 15 concerts als Estats Units, i ara les 80 tones d’equip viatgen per Espanya. Maná sempre ha viscut del directe, és on més ens identifiqu­em.

Després de gairebé 30 anys, com aconseguei­xen continuar units? Maná complirà 30 anys el 2017, és una cosa increïble i insòlita perquè molt poques bandes en la història del rock han durat tant. Malgrat les diferèncie­s i discussion­s puntuals, sempre ens ha agradat parlar les coses. També ens ha ajudat no oblidar mai d’on venim. Ser conscients de les dificultat­s superades et fa humil i agraït amb l’èxit. Som quatre persones que estimem la música, és una passió, i gaudim d’aquesta oportunita­t que la vida ens ha donat. Una banda és com un matrimoni.

 ?? ALBERTO MARTÍN / EFE ?? Fher i Alex González, de Maná
ALBERTO MARTÍN / EFE Fher i Alex González, de Maná

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain