La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els triples condemnen Espanya

La reacció final de Pau Gasol no serveix per compensar la punteria de Sèrbia

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Un mal començamen­t i un final pitjor. Espanya, que va arrencar com un flam, va acabar sense nord després d’haver anat guanyant de dotze i d’haver engegat a rodar les seves opcions. És només el principi de l’Eurobàsque­t i la derrota espanyola a Berlín va arribar contra Sèrbia, subcampion­a del món i candidata a tot, però el joc dels de Sergio Scariolo va ser irregular. Espanya va anar a batzegades, i va provar d’aferrar-se a Pau Gasol, desaparegu­t en els tres primers quarts i gegant en l’últim. Amb la bona traça del de Sant Boi no n’hi va haver prou per compensar el flagell dels llançament­s de tres. A la cistella contrària, perquè Rudy Fernández, Sergio Llull i Sergio Rodríguez van ser nuls en aquesta faceta, i en la pròpia, perquè dos triples serbis (un de Bjelica, arma letal, i un altre de Bogdanovic) van condemnar els espanyols quan estaven a un punt i quedava un minut i mig. Espanya torna avui a la pista per enfrontar-se a Turquia i ha de començar a aconseguir victòries per no complicar-se la vida.

L’inici del conjunt de Sergio Scariolo va ser un autèntic desastre. Espanya no va anotar en els primers cinc minuts, però aleshores Sèrbia només havia fet cinc puntets. Tot i això, una entrada amb tir lliure addicional que va protagonit­zar Rudy Fernández, que va anar de més a menys, va representa­r el toc de corneta que necessitav­a el partit. Des d’aleshores i fins al final del primer quart, l’equip espanyol va oferir la seva versió més brillant. Bona defensa i transicion­s ràpides. Per completar el menú degustació, Felipe Reyes apareixia com un microones des de la banqueta i el nou blaugrana Pau Ribas aconseguia el primer triple del matx. El català va ser l’únic de l’equip que va anotar (tres vegades) des de la línia de tres en tot el partit, cosa que acabaria resultant una tomba per als espanyols.

Amb aquest xafarranxo Espanya va passar d’anotar 0 punts fins al minut 5 a acabar el quart amb 21 i amb un parcial de 2-18 que va deixar l’electrònic en un 21-9. Però en el segon període la selecció es va carregar ràpidament de faltes i va perdre el ritme. Només un fenomenal Reyes (10 punts fins al descans) burxava el cèrcol de Sèrbia. En canvi, Gasol no tenia presència en atac, no aconseguia acostar-se al cèrcol i fins a l’entreacte només havia aconseguit una cistella. Els seus quatre taps ajudaven l’equip sota la seva cistella però a l’altra zona Espanya el necessitav­a i no el trobava. Perquè Sèrbia anava treballant punt a punt, defensa a defensa. Teodosic, el seu crac, estava més o menys controlat, però el fantàstic Bjelica i, sobretot, Nedovic (nou jugador de l’Unicaja) reduïen les diferèncie­s. Aquest últim va fer deu punts seguits, inclosos dos triples, i va col·locar el 34-34 al marcador.

Espanya havia dilapidat l’avantatge i el seu bon moment, perquè ja no va tornar a estar tan inspirada. A la represa arribaria la tempesta. La pel·lícula va canviar radicalmen­t perquè els de Scariolo van abaixar la tensió defensiva i no ho van compensar en atac. Sense trobar el cèrcol des de la línia de tres i amb Gasol sense encant, l’equip espanyol s’ensorrava, malgrat la feina en aquest quart de Mirotic, que començava a anotar. Una cistella seva donaria l’últim avantatge a Espanya (45-43, minut 25). Després vindria un parcial de 5-19 que duia Sèrbia a un clar avantatge (5062). Els balcànics ja no perdrien el comandamen­t, amb l’espoleta d’un Bjelica imparable.

I malgrat això la selecció espanyola va tenir les seves opcions perquè Gasol va aconseguir 11 punts en l’últim quart i va situar Espanya en un (68-69, 70-71). No hi va haver remuntada i Sèrbia va sentenciar amb els seus bombarders. Als de Sergio Scariolo els toca millorar. “Hem de millorar en atac, moure la pilota millor i trobar l’equilibri entre el joc exterior i l’interior”, va admetre Sergio Llull. S’haurà de veure.

?? JOHN MACDOUGALL / AFP ?? Pau Gasol, que va brillar només en l’últim quart, s’oposa a un atac de Raduljica
JOHN MACDOUGALL / AFP Pau Gasol, que va brillar només en l’últim quart, s’oposa a un atac de Raduljica