La Vanguardia (Català-1ª edició)

Futur incert per a Novo Banco

La reprivatiz­ació de l’antic Banco Espírito Santo portuguès es complica

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

La cursa contrarell­otge per a la reprivatiz­ació del Novo Banco se’ls està entravessa­nt al Banc de Portugal i al Govern del conservado­r Pedro Passos Coelho. L’objectiu de vendre durant aquest estiu l’entitat que gestiona la part sana de l’antic Banco Espírito Santo està en l’aire arran que dilluns fallessin les negociacio­ns amb el primer candidat, la companyia d’asseguranc­es xinesa Anbang.

Als mercats financers es tem que les converses que estan ara en marxa amb el fons Fosun, també de la Xina, acabin de la mateixa forma, per la qual cosa només quedaria l’última opció d’Apollo, el fons que es va quedar fa uns anys Evo Banco, l’entitat sorgida amb el negoci de les oficines de Nova Galicia fora de la seva comunitat. El preu i les incerteses que pesen sobre el Novo Banco, amb els test d’estrès europeus a la vista, apareixen com els principals factors que frenen aquesta operació que el Govern lusità voldria tancar abans de les eleccions legislativ­es del 4 d’octubre.

Els bancs portugueso­s van tancar aquesta setmana a la borsa lisboeta amb un nou càstig, davant la possibilit­at que s’ajorni la venda del Novo Banco, en mans del Fons de Resolució des que el Banc de Portugal va rescatar l’Espírito Santo el 3 d’agost del 2014, amb una injecció de 4.900 milions d’euros. El regulador lusità disposa ara de tot just dues setmanes per prendre una decisió abans de l’inici de la campanya electoral de les molt renyides eleccions d’octubre. Com a successor de l’Espírito Santo, el Novo Banco té una gran rellevànci­a sistèmica i simbòlica en el sistema financer lusità. La ràpida venda, en un any o a tot estirar en dos, va constituir un objectiu declarat des del començamen­t del rescat.

El Govern voldria que ja estigués feta, perquè així hauria evitat que computessi­n com a dèficit els 3.900 milions que va aportar com a préstec al Fons de Resolució. Tot i això, han sorgit diverses complicaci­ons, com les dels litigis pendents pels forats de l’Espírito Santo que pot haver d’assumir el Novo Banco, entre els quals figura un plet amb Goldman Sachs.

I l’entitat portuguesa va tenir en el primer semestre unes pèrdues de 251,9 milions d’euros. A més, dels tres aspirants a la compra que van entrar en la fase final, dos són xinesos, de manera que la crisi financera d’aquest estiu al país asiàtic va generar noves incerteses que poden acabar espatllant l’operació.

El record del fiasco econòmic que va suposar la nacionalit­zació del petit Banc Português de Negócios (BPN) condiciona l’aposta per provar de vendre el Novo Banco al preu més proper possible als 4.900 milions que va costar el rescat de l’Espírito Santo, dels quals de moment els altres bancs només van aportar 1.000 milions.

Segons el Diário Económico, la companyia d’asseguranc­es Anbang oferia 2.500 milions i exigia unes garanties que no van ser acceptades pel Banc de Portugal, la qual cosa va portar que aquesta entitat anunciés dilluns que van fallar les negociacio­ns. El candidat següent, Fosún, oferiria una mica menys, i quedaria el tercer Apollo, que hauria estat l’únic que va millorar la seva oferta inicial.

Tot i això, les negociacio­ns estan sent hermètique­s i ja hi ha hagut un clamorós error de la premsa lusitana que va donar per descartat Fosún abans d’hora, potser a causa d’un intent del Banc de Portugal que no se sabés que la licitació es jugava entre dues firmes xineses, per evitar que es posessin d’acord entre elles.

El capital xinès ha estat el principal inversor al Portugal de la crisi financera, juntament amb Angola, encara que aquest es troba ara en retirada pel col·lapse econòmic que pateix aquesta excolònia lusitana per la caiguda dels preus del petroli. Així, en la cursa pel control del Novo Banco també es dilucida si la Xina reforça encara més la seva ja forta influència a Portugal.

 ?? THOMAS MEYER / BLOOMBERG ?? El Govern portuguès té pressa per vendre l’entitat
THOMAS MEYER / BLOOMBERG El Govern portuguès té pressa per vendre l’entitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain