La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya va subornar la FIFA per obtenir el Mundial 2006

L’organitzac­ió podria haver pagat delegats asiàtics amb una caixa B La Federació Alemanya admet “indicis d’impureses”

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El món del futbol viu un ensurt rere un altre, per a indignació dels aficionats i vergonya dels organitzad­ors. Després dels escàndols que estan sacsejant la cúpula del futbol mundial, amb la recent sanció als seus principals dirigents, ara esclata un nou cas, vinculat aquesta vegada a la Copa del Món del 2006. El comitè impulsor de la candidatur­a d’Alemanya com a seu del Mundial 2006 disposava d’una caixa negra per comprar vots per adjudicar-se el torneig, segons avançava ahir l’edició digital del setmanari Der Spiegel, que ho publica ara ampliat en l’edició en paper.

La prestigios­a revista indica que el llavors cap de l’empresa d’equipament esportiu Adidas, Robert Louis-Dreyfus, va posar a disposició de la candidatur­a germànica 10,3 milions de francs suïssos (equivalent a uns 6,7 milions d’euros del moment) molt abans que s’adjudiqués el torneig a Alemanya. L’adjudicaci­ó va ser el 6 de juliol del 2000.

Sempre segons Der Spiegel, l’objectiu d’aquesta caixa B va ser comprar els vots dels quatre delegats asiàtics del comitè executiu de la FIFA, que consta de 24 membres. Aquests quatre delegats van acabar donant el seu vot a Alemanya, com van fer els representa­nts europeus, a l’hora de triar país com a seu de la competició.

La FIFA s’ha pres seriosamen­t Der Spiegel. En un comunicat ahir a la tarda va afirmar que es tracta de “denúncies molt greus” i que, per aquest motiu, “seran examinades com a part de la investigac­ió interna independen­t que actualment està duent a terme la FIFA sota la direcció del seu director legal i amb assistènci­a d’una assessoria externa”, llarga frase per indicar que les incorporen a la seva actual investigac­ió sobre corrupció al futbol.

Segons aquesta revista alemanya, de la donació del cap d’Adidas no en va quedar constància ni al pressupost del comitè pro candidatur­a al Mundial, ni tampoc més tard, per la qual cosa un any i mig abans de la celebració del Mundial, el mateix Louis-Dreyfus va reclamar la devolució d’aquests diners en circumstàn­cies confuses. Der Spiegel –que no revela les seves fonts– manté que el comitè organitzad­or alemany va tornar a Dreyfus 6,7 milions d’euros, fent una triangulac­ió financera amb ajuda de la FIFA.

L’existència d’aquesta caixa B era coneguda per Franz Beckenbaue­r, que va ser el president del comitè organitzad­or del Mundial, entre altres funcionari­s, mentre que l’actual president de la Federació Alemanya de Futbol (DFB), Wolfgang Niersbach, se’n va assabentar una mica més tard, probableme­nt el 2005, afirma Der Spiegel. Considerat­s fins ara com a figures exemplars, aquests dirigents alemanys es troben de sobte sota sospita, com Blatter o Platini.

Una xifra similar a la que presumptam­ent se li va tornar a LouisDreyf­us (6,7 milions d’euros) està sent investigad­a per la DFB, segons va admetre ahir la federació germà-

EL CAS El setmanari denuncia l’existència d’una caixa B amb què es van pagar quatre delegats asiàtics MÉS LLENYA AL FOC La FIFA anuncia que obrirà una investigac­ió interna sobre l’adjudicaci­ó del Mundial del 2006 LA REACCIÓ La Federació Alemanya nega les acusacions de suborn i amenaça amb accions legals

nica, que tot i això va insistir a no donar credibilit­at a les informacio­ns de Der Spiegel i va amenaçar amb accions legals. En un comunicat, la DFB va reconèixer “impureses” en un pagament per aquest import a la FIFA, que es va fer l’abril del 2005 per part del comitè organitzad­or del Mundial 2006, una quantitat que “probableme­nt no es va utilitzar per la finalitat a què estava destinada”. En teoria, els diners havien de ser utilitzats per a l’ampli programa cultural desenvolup­at al voltant del Mundial.

La DFB es va afanyar a aclarir que, en les seves indagacion­s internes, “no ha trobat cap indici d’irregulari­tats ni tampoc que es compressin vots de delegats” perquè Alemanya aconseguís la seu del Mundial 2006, decisió presa per la FIFA cinc anys abans d’aquest pagament. Però ara toca aclarir la curiosa similitud de les quantitats en circulació entre el cap d’Adidas, el comitè de la candidatur­a alemanya del Mundial 2006 i la FIFA.

 ??  ??
 ?? WOLFGANG RATTAY / REUTERS ?? Sota sospita. Franz Beckenbaue­r i Joseph Blatter, en una imatge de l’any
2005, durant el sorteig del Mundial
WOLFGANG RATTAY / REUTERS Sota sospita. Franz Beckenbaue­r i Joseph Blatter, en una imatge de l’any 2005, durant el sorteig del Mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain