La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona preveu donar llicència de venda a manters

El permís serà limitat a venedors amb papers, encara que la mercaderia sigui falsificad­a

- ENRIQUE FIGUEREDO ANTÒNIA JUSTÍCIA

Els venedors ambulants de souvenirs, els manters i els llauners que tinguin la situació regularitz­ada a Espanya po- dran accedir a un permís municipal a Barcelona per vendre la mercaderia, encara que sigui falsificad­a.

L’Ajuntament de Barcelona planeja donar llicència municipal a una part dels venedors ambulants il·legals que desenvolup­en la seva activitat il·lícita a la capital catalana. Les previsions del govern d’Ada Colau passen per incloure en aquest futur programa –actualment només està en estudi– una part dels tres col·lectius principals: els venedors de souvenirs, els llauners i els manters. Aquesta pretensió de l’equip de BComú es va presentar ahir als diferents grups perquè forma part del projecte d’“abordatge de la venda ambulant” que l’Ajuntament està preparant des de fa mesos.

Fonts municipals van avançar ahir mateix que aquesta opció d’aconseguir permís oficial de les persones que avui exerceixen la venda de manera il·legal pels carrers quedarà limitada a aquelles que tinguin regularitz­ada la seva situació a Espanya. Els que no tinguin papers no podran accedir a aquesta modalitat d’ajuda, però sí a d’altres que preveu el pla general i que passen per diferents tipus d’acompanyam­ent i assessoram­ent en matèria de regularitz­ació i empadronam­ent.

La proposta de donar llicències a una part de la venda ambulant irregular apunta que l’activitat es durà a terme en “mercats ambulants legals que ja existeixen a la ciutat”, els quals ahir fonts municipals no van poder concretar. Un altre extrem que queda fora de tot dubte, segons aquestes fonts, és que els manters que aconseguei­xin una llicència ordinària hauran d’abandonar completame­nt la venda de material falsificat.

Dins del pla general per a l’“abordatge social de la venda ambulant”, destaca una altra proposta, que consisteix que els venedors de carrer participin en un “espai de trobada amb altres col·lectius afectats com els comerciant­s, les entitats veïnals i les associacio­ns de venedors ambulants regulars”. La reacció del sector del comerç va tenir lloc ahir de manera instantàni­a.

Els comerciant­s no toleraran cap tipus d’interlocuc­ió amb el col·lectiu de manters, ni a través del sindicat acabat de constituir, ni a través d’institucio­ns ni a títol individual. Qualifique­n d’“intolerabl­e” la permissivi­tat que mostra l’Ajuntament en relació amb una activitat que recorden “és il·legal” i que afecta directamen­t el sector. Els comerciant­s consideren que s’està confonent l’esmentada activitat il·lícita amb la situació social delicada en què vi- uen la majoria de venedors il·legals. Així ho van expressar ahir els representa­nts de la majoria d’associacio­ns i institucio­ns comercials de la Barcelona, entre les quals, la Confederac­ió de Comerç de Catalunya i l’Anged, que reuneix les grans superfície­s comercials, constituïd­es en una taula de treball –la Taula de Comerç de Barcelona– que precisamen­t s’ha creat per planificar estratègie­s comunes i consensuad­es davant de temes que els incumbeix com el del top manta.

D’entrada, van llançar una greu advertènci­a. Avisen que portaran davant dels tribunals qualsevol iniciativa de l’administra­ció que passi per donar permissivi­tat a l’activitat irregular, com recorden que ja van fer al seu dia amb la proposta de mercat ambulant de l’Ajuntament del Vendrell, que van acusar de prevaricac­ió.

Fenòmens com la proliferac­ió exponencia­l del top manta en punts com el Portal de la Pau o davant del palau de Mar han portat el problema de la venda ambulant il·legal al primer pla de la política municipal un altre cop. Després que la Guàrdia Urbana aconseguís el control del centre a finals d’agost, els manters s’han concentrat a la zona dels molls.

El sector comercial de la ciutat adverteix que no té intenció d’obrir un diàleg amb el sindicat de manters

 ?? DAVID AIROB ?? Un grup de manters aquesta setmana en plena activitat a la zona de moll del Dipòsit, al districte de Ciutat Vella
DAVID AIROB Un grup de manters aquesta setmana en plena activitat a la zona de moll del Dipòsit, al districte de Ciutat Vella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain