La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau impulsa una llista catalana per a les generals

La candidatur­a defensarà que se celebri un referèndum vinculant

- LUIS BENVENUTY FERNANDO GARCÍA Barcelona/Madrid

Les bases de BComú van aprovar ahir a la tarda per una àmplia majoria presentar-se a les pròximes eleccions generals. Però aquesta decisió no implica que la formació liderada per Ada Colau s’integri de manera automàtica a les llistes de Podem. El que les bases de BComú volen és constituir una candidatur­a catalana que doni resposta a un “projecte polític sobirà” amb l’objectiu de tenir un grup parlamenta­ri propi al Congrés. Un dels punts fonamental­s del programa d’aquesta candidatur­a girarà entorn de l’exigència d’un referèndum vinculant sobre la independèn­cia de Catalunya. De manera que ara s’obre un període de negociacio­ns molt complicade­s, ja que una de les condicions és que aquesta força electoral estigui dirigida amb “criteris propis de sobirania catalana” i es relacioni de manera “solidària” amb altres candidatur­es de confluènci­a de l’Estat.

Fins ara Podem no ha amagat l’interès d’atreure’s el suport de la marca Colau després de la patacada de Catalunya Sí que es Pot el 27-S. De fet, la formació de Pablo Iglesias busca alguna cosa més que un simple suport: “Sí, volem que Ada Colau s’afegeixi a aquest projecte de canvi; emocionalm­ent sentim que formem part del mateix procés i de la mateixa onada de canvi, que no és exclusiva d’uns pocs sinó que ve des de baix”, va confessar Carolina Bescansa aquesta setmana. La frase reflectia la necessitat del partit, en moments de davallada de moral i magres expectativ­es a les enquestes, de figures en alça i amb tirada com l’alcaldesa barcelonin­a: la dirigent més ben valorada a la capital catalana segons l’últim sondeig del CIS.

Però l’encaix entre Podem i Barcelona en Comú no és a priori tan senzill com podria semblar o com als podemites els agradaria. Primer, pel notable distanciam­ent d’Iglesias i els seus en relació amb la causa independen­tista: un allunyamen­t molt més gran que el d’Ada Colau, qui, malgrat no compartir el full de ruta de Junts pel Sí, va acompanyar Artur Mas a l’interrogat­ori com a imputat pel 9-N, dijous, en un gest que Podem difícilmen­t hauria compartit. L’exigència plantejada ara per BComú d’un referèndum vinculant complica encara més la possibilit­at de compartir programa.

A més a més, una coalició en la qual el partit lila comparteix­i cartell amb Barcelona en Comú vindria a ajuntar i, d’alguna manera, a contrastar dos forts lideratges, com són el de Pablo Iglesias i el d’una alcaldessa d’esquerres a la qual, encara que ara

ICV-EUiA farà costat a una candidatur­a de confluènci­a si propicia “una veu catalanist­a al Congrés”

vulguin atreure a les seves files, alguns dirigents de Podem veuen com una possible competidor­a a la llarga.

En aquest complicat procés a favor de la confluènci­a, la coalició d’ICV-EUiA també subratlla les seves condicions. Ahir, els coordinado­rs nacionals d’ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, i del coordinado­r general d’EUiA, Joan Josep Nuet, van destacar la necessitat que la candidatur­a sorgida de la confluènci­a amb Podem, Equo i potser BComú faci possible que al Congrés hi hagi “una veu catalana, catalanist­a i d’esquerres”. ICV i EUiA esperen que BComú s’integri a aquesta candidatur­a, i que aquest factor unit a l’efecte Podem, sigui determinan­t per aconseguir un bon resultat.

Herrera, que no va aclarir si serà candidat en aquesta llista, ha assegurat sobre el nom de la candidatur­a que estarà integrat per dos components, Podem i l’expressió de la confluènci­a. El resultat, en tot cas, ha de ser una candidatur­a que sigui percebuda pels votants de Catalunya com a “nítidament catalana, catalanist­a i d’esquerres” i, d’aquesta manera, no estar subjecta als dictats de Podem. De moment, BComú presentarà el seu projecte en públic el dia 25.

 ?? MAITE CRUZ ?? L’alcaldessa de Barcelona moments abans de la reunió de les bases de BComú
MAITE CRUZ L’alcaldessa de Barcelona moments abans de la reunió de les bases de BComú

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain