La Vanguardia (Català-1ª edició)

Formació profession­al per ser un bon torero

Educació equipara el toreig a la professió de jardiner

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El Ministeri d’Educació prepara un títol d’FP per ser torero. I no caldrà tenir el títol d’ESO per apuntar-s’hi. El nou grau està pensat per als alumnes que no aconseguei­xin aprovar la secundària, la qual cosa es coneix com a FP bàsica –un nivell educatiu previ a l’FP convencion­al que ha introduït la Lomce.

El departamen­t dirigit per Íñigo Méndez de Vigo ja té llest l’esborrany del currículum, de 74 planes i al qual ha tingut accés aquest diari. Es tracta d’un curs de 2.000 hores que s’impartiria en instituts de tot Espanya o en col·laboració amb escoles taurines sota el nom Tauromàqui­a i Activitats Auxiliars Ramaderes. És la primera vegada que aquesta pràctica es regula per via administra­tiva. Fins ara, les persones –homes bàsicament– que volen dedicar-se a aquest ofici acudeixen a escoles taurines i la seva formació no té validesa acadèmi- ca. Ara, la de torero serà una professió equiparabl­e a la d’especialis­ta en tractament de la fusta, jardineria o ceramista –altres títols d’FP bàsica–.

L’estudiant de tauromàqui­a haurà d’aprendre “a exercir les tasques pròpies dels matadors de vedells sense picadors aplicant les bases de la puresa en el toreig”, assenyala el currículum. Educació també desgrana les habilitats que l’alumne haurà d’assolir per convertir-se en matador profession­al, entre les quals es troben moure el capot amb facilitat, realitzar veròniques, passades de pit o xiqüelines i, per descomptat, clavar les banderille­s i l’estoc a l’animal per matar-lo, és a dir, tots els passos i sorts propis d’aquest espectacle. El currículum no inclou, tot i això, figures creades per toreros particular­s. No hi ha ni rastre del salt de la granota que va popularitz­ar El Cordobés.

A més, l’aspirant a matador coneixerà la forma de “mantenir en perfecte estat d’ús” el vestit de torero, el capot, la montera i estoc. També podrà participar en la cria de braus, “ja sigui per muntada natural o inseminaci­ó artificial”, diu el text.

Una vegada superada aquesta formació, l’estudiant de toreig estarà preparat per treballar com a “matador de vedell sense picadors, banderille­r de vedells, picador de vedells, peó agropecuar­i o pastor”, és a dir, que el títol respecta la tradició. El titulat d’FP bàsica podrà exercir com a noveller, però per ser considerat torero de debò haurà de rebre l’alternativ­a d’un altre company, com fins ara. Això, si el ministeri no regula tota la carrera profession­al del matador amb un títol d’FP de grau superior.

L’esborrany del currículum no es limita a marcar els continguts que tot destre necessita adquirir. Educació hi fa una defensa a ultrança del toreig, tota una declaració d’intencions en un moment convuls per a aquesta pràctica. “La tauromàqui­a és una manifestac­ió artística desvincula­da d’ideologies que forma part de la cultura tradiciona­l i popular. El futur de la tauromàqui­a està lligat a la seva considerac­ió com a part essencial del patrimoni històric, artístic, cultural i etnogràfic d’Espanya”, afirmen. I afegeixen: “La festa dels toros i els espectacle­s taurins populars estan subjectes a constant evolució, sense que es puguin fer conjecture­s sobre de quina manera s’adaptaran a les sensibilit­ats canviants dels nostres temps o altres de venidors”, amb referència als antitaurin­s o la creixent defensa del dret dels animals.

Les comunitats autònomes van rebre l’esborrany del títol ahir i ara discutiran el contingut amb Méndez de Vigo. A Catalunya, la proposta no ha agradat. “Té una clara voluntat identitàri­a”, va lamentar ahir la consellera d’Ensenyamen­t, Irene Rigau, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

L’aspirant a matador aprendrà a utilitzar el capot i l’estoc i a cuidar-se del vestit de llums

 ?? ARXIU ?? Ara els aspirants a destre es formen en escoles taurines, com aquesta de Bellvitge
ARXIU Ara els aspirants a destre es formen en escoles taurines, com aquesta de Bellvitge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain