La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desfogamen­ts

- Màrius Carol

ROBERT Louis Stevenson era un personatge malaltís que va patir tos i hemorràgie­s a causa d’una tuberculos­i mal diagnostic­ada. Molta gent té d’aquest autor una imatge idealitzad­a, resultat dels seus viatges a llocs exòtics que va reflectir en llibres com L’illa del tresor i fruit del fet que les seves obres han despertat l’ànsia de llegir en joves de diverses generacion­s. No era, ni de bon tros, un mal home –se’l tenia per generós i lleial–, però segurament a causa de la seva salut resultava desenraona­t. Sovint es desfogava amb sentències desconcert­ants: “Una vegada casat, a un ja no li resta res, ni tan sols el suïcidi”. Al final de la seva existència, quan li van prohibir el vi i el tabac, va bramar: “En aquesta vida ja no em queda sinó udolar i clavar puntades de peu, abans de fugir”.

Dos dels ministres amb una personalit­at més acusada del Govern d’Espanya han protagonit­zat en les darreres hores declaracio­ns pròpies dels dies dolents de Stevenson. Si dimecres Cristóbal Montoro li etzibava a José Manuel García-Margallo, arran de la seva proposta de finançamen­t autonòmic, que revisés les seves idees amb el temps per no ser ostatge de la seva pròpia arrogància intel·lectual, vint-iquatre hores després era el titular d’Exteriors qui li tornava el passing shot al fons de la pista al ministre d’Hisenda, replicant que si un és àgraf i no llegeix, cosa que assegura que a ell no li passa perquè publica llibres cada any, es pot convertir en un arrogant intel·lectual o un immobilist­a dogmàtic.

No s’ha de donar més importànci­a a aquests desfogamen­ts de final de legislatur­a, després de quatre anys durs. Però que ningú no perdi la calma. Stevenson va escriure en una ocasió: “Kipling és, amb diferència, el jove més prometedor aparegut des que –ehem– vaig aparèixer jo”. És més o menys el que volia dir Montoro de Margallo, i al revés. De vegades els escriptors i els polítics necessiten esplaiar-se, fins i tot a costa dels seus col·legues.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain