La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pobresa en expansió

- BARCELONA Redacció

Segons l’oficina estadístic­a Eurostat, el 29,2% de la població espanyola està en risc de pobresa o exclusió social, això és: 13,4 milions de persones. Una dada alarmant, només millor que la de Grècia, que situa Espanya per sobre de la mitjana europea.

Les cicatrius de la crisi econòmica encara continuen obertes. Segons l’oficina estadístic­a Eurostat, el 29,2% de la població espanyola està avui dia en risc de pobresa o d’exclusió social. Estem parlant de 13,4 milions de persones. La dada per si mateixa és vistosa, perquè supera la mitjana europea i perquè Espanya és el segon país de la Unió Europea on aquest col·lectiu ha augmentat més, només superada per Grècia.

Si es miren les dades al detall, llavors es descobreix que el percentatg­e de ciutadans que viuen amb privacions materials se- veres (no poden pagar factures, permetre’s electrodom­èstics o menjar carn cada dos dies...) s’ha duplicat des del 2008 (des del 3,6% al 7,1%), mentre que el de les persones que viuen en llars on els adults treballen per sota del seu potencial (és a dir, amb llocs de treball precaris o episòdics) s’ha triplicat, fins al 17,1%.

Comparat amb la situació existent al començamen­t de la crisi, hi ha a Espanya 2,2 milions de “nous pobres” que s’han afegit a llista, l’equivalent d’una ciutat més gran que Barcelona. En l’arc d’aquest període, cap altre país europeu, en termes absoluts, no pot presumir d’un increment tan elevat.

Els càlculs d’Eurostat indiquen que el col·lectiu que més riscos corre de caure en la pobresa són els joves, però també les parelles amb fills petits. Els estadístic­s han pres com a referent el salari mitjà de diversos països i així han arribat a la conclusió que a Espanya una família de dos adults amb dos menors de 14 anys a càrrec els ingressos totals de la qual se situïn per sota dels 16.719 euros anuals pot patir una seriosa manca de recursos econòmics per sobreviure. I això equival a dos sous nets de gairebé 700 euros al mes.

Més enllà de les interpreta­cions, hi ha un altre element inquietant que convida a la reflexió: el 15,3% dels espanyols amb títol universita­ri formen part d’aquest col·lectiu en risc d’exclusió social. Senyal que l’educació ha atenuat només en part els efectes dels ajustos econòmics d’aquests últims anys.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain