La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’exèrcit israelià mata quatre palestins i en fereix de bala 57 a Gaza

-

tot i això, havien anat recentment en augment.

Mentre Mahmud Abbas demana calma, Ismail Haniyeh, líder de Hamàs, anima els joves palestins a “continuar amb tota l’energia la nova intifada”. Al-Fatah, principal partit de l’Autoritat Palestina, també va cridar a mantenir els atemptats.

Els joves palestins responen a aquesta mobilitzac­ió. Un soldat israelià, per exemple, va ser apunyalat a Hebron per un home que es va fer passar per un fotoperiod­ista. L’atacant va ser abatut. Mentrestan­t, a Jerusalem un nen palestí de 13 anys que es dirigia a la zona jueva de la ciutat va ser detingut perquè duia un explosiu. Hi va haver un altre jueu ferit per arma blanca a Hebron.

La marxa a Gaza de desenes de persones fins a la zona d’exclusió tampoc no va acabar bé. Els soldats israelians van obrir foc a prop del post fronterer d’Erez. Van matar tres activistes i en van ferir de bala 57. Quaranta-cinc més van resultar intoxicats per gasos, segons fonts sanitàries de Gaza. Les forces de seguretat palestines van detenir 19 activistes de Hamàs a Cisjordàni­a, i el Shin Bet, 13 més.

Els Estats Units han tornat al seu paper de mitjancer. El secre- tari d’Estat, John Kerry, que ahir va parlar amb el president palestí i el primer ministre israelià, es reunirà la setmana que ve amb Netanyahu a Alemanya.

Israel, per la seva banda, va demanar al Consell de Seguretat de l’ONU que trenqui el seu silenci i denunciï el clima de terror que imposen els joves palestins.

Abbas ha demanat a Israel que impedeixi l’entrada dels jueus a l’esplanada de les Mesquites, però Netanyahu no està disposat a modificar l’statu quo que ha funcionat durant dècades i que permet als jueus resar en un lloc que ells també consideren sagrat perquè allà hi va havia el temple de Jerusalem.

El 70% dels palestins que s’han llançat a aquesta nova onada de violència resideixen a Jerusalem Est, la part annexionad­a de la ciutat, tenen carnet d’identitat israelià, parlen hebreu amb fluïdesa i no volen la nacionalit­at de l’Estat israelià. Saben, amb tota seguretat, que el més probable és que morin intentant apunyalar un jueu.

Són tan joves que no recorden la segona intifada (2000-2005), quan Israel va ocupar Ramal·lah i va assetjar la seu presidenci­al, una mesura que aquesta vegada encara no s’ha pres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain