La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia i els EUA arriben a un acord per evitar accidents aeris a Síria

Turquia abat un dron al seu territori i Moscou nega que sigui un dels seus

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Les dificultat­s polítiques entre Washington i Moscou no han suposat un obstacle perquè els responsabl­es militars es comprometi­n a coordinar els vols dels seus avions sobre Síria. Ningú no vol que un accident entre caces augmenti la tensió existent entre les dues potències. El Ministeri de Defensa rus va anunciar ahir que l’acord està tancat i que en propers dies firmarà els documents pertinents amb el Pentàgon.

“Ja s’ha arribat a un acord sobre totes les qüestions tècniques, i són ara els advocats de Rússia i els EUA els que estan revisant el text del document”, va assegurar el general Andrei Kartapólov en una roda de premsa. Es tractarà d’un memoràndum sobre la seguretat dels vols sobre Síria, i es firmarà “en un futur molt proper”. L’entrada de Rússia en la guerra civil siriana, amb una campanya d’atacs aeris contra l’Estat Islàmic (EI) que va començar el 30 de setembre passat, ha causat preocupaci­ó per la possibilit­at que es produeixin incidents amb les forces aèries d’altres països.

Dissabte passat, diversos avions russos i nord-americans es van acostar a menys de tres quilòmetre­s de distància, fet que va fer augmentar el nerviosism­e sobre l’assumpte. Segons Moscou, els seus pilots van detectar una nau i es van aproximar per comprovar visualment a qui pertanyia.

Fa dues setmanes dos avions russos van violar l’espai aeri de Turquia, membre de l’OTAN, que va enviar dos caces F-16 per intercepta­r als aparells. Moscou va reconèixer l’incident i va explicar que s’havia tractat d’un error del pilot a causa del mal temps. Ankara va acceptar les explicacio­ns, encara que des de l’OTAN es va acusar Rússia de “males pràctiques”.

El general Kartapólov va dir que el Ministeri de Defensa ha establert contacte amb l’exèrcit turc per evitar incidents amb els seus avions. Rússia manté una línia directa de comunicaci­ó amb l’aviació d’Israel per la mateixa raó.

Precisamen­t ahir, Turquia va anunciar que havia abatut un avió no tripulat que va creuar la frontera procedent de Síria. L’incident coincideix amb l’ofensiva de l’exèrcit sirià, amb el suport de l’aviació russa, a la província d’Alep. El dron va ser abatut després d’ignorar tres avisos dels militars turcs. “No hem pogut establir a qui pertany el dron, però podem continuar investigan­t-ho, ja que és dins del nostre territori,” va explicar el ministre d’Exteriors, Feridun Sinirliogl­u.

Els Estats Units, Rússia i Síria estan fent servir aquest tipus d’avions a la regió. Rússia va negar ahir que el dron abatut fos propietat seva. El portaveu militar, el general Ígor Konaixénko­v, va assegurar que tots els avions russos que havien sortit en missió de guerra a Síria van tornar a la base de Hmaymeen (a prop de de Latakia) sense patir cap contratemp­s. També va afirmar que els avions no tripulats “estan funcionant segons el previst”.

Moscou també manté comunicaci­ó militar sobre seguretat aèria amb Turquia i Israel

 ?? HOSAM KATAN / REUTERS ?? Oració de divendres al barri de Salah al-Din, a Alep, ciutat ocupada pels rebels que torna a ser el centre dels combats
HOSAM KATAN / REUTERS Oració de divendres al barri de Salah al-Din, a Alep, ciutat ocupada pels rebels que torna a ser el centre dels combats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain