La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’SNP anteposa el seu pla social a una altra consulta

Sturgeon no vol un referèndum si no és obvi que el guanyarà

- RAFAEL RAMOS Aberdeen. Correspons­al

Encara que la independèn­cia continua sent la seva raó de ser, el Partit Nacional Escocès (SNP) ha decidit anteposar estratègic­ament la política social (medicina, educació, habitatge...) a la convocatòr­ia d’un segon referèndum, perquè en cas de perdre’l les aspiracion­s sobiranist­es podrien quedar congelades per a diverses generacion­s com ha passat al Quebec.

L’objectiu de Nicola Sturgeon, que va succeir com a líder Alex Salmond després de la derrota en la consulta del setembre del 2014, és obtenir una ratificaci­ó de la seva gestió i el seu programa en les eleccions autonòmiqu­es de la pròxima primavera.

Però no pensa utilitzar una victòria rotunda, encara que sigui amb més del cinquanta per cent dels vots, per exigir un altre referèndum.

“Anar de nou tan aviat a les urnes no seria just per als qui van votar que no (un 55%), cal respectar la seva voluntat –ha dit en la conferènci­a anual del partit, la més multitudin­ària de la seva història, davant tres mil cinc-cents delegats, un miler d’observador­s i periodiste­s de tot el món–. Per convocar una altra segona consulta hem de tenir clar que guanyarem, hem de persuadir els que es van quedar a casa i els que s’hi van pronunciar negativame­nt”.

No obstant això, Sturgeon va fixar quatre excepcions que “possibleme­nt” obligarien a fer un altre referèndum: la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, l’incomplime­nt flagrant de les promeses del Govern britànic a Escòcia en matèria d’autonomia, un increment dramàtic de les mesures d’austeritat i la renovació de l’arsenal de míssils nuclears de la classe Trident. Aquesta última és la més complicada i la que més tensions internes causa, perquè és molt probable que el Parlament de Westminste­r opti per la modernitza­ció de l’arsenal atòmic sota recomanaci­ó del Govern de David Cameron i amb el suport de nombrosos diputats laboristes, malgrat l’oposició del seu líder, Jeremy Corbyn.

Salmond, antecessor de Sturgeon i ara home fort de l’SNP en el grup parlamenta­ri, ha fet, en canvi, un gir de 180 graus des que, abans del referèndum anterior, va dir que era un “moment únic en la història” i la derrota aparcaria les aspiracion­s sobiranist­es per diverses dècades. En vista de l’auge de la popularita­t de l’SNP, que ha elevat el seu nombre d’afiliats a més de cent mil, ara és partidari d’accelerar una segona consulta i utilitzar com a detonant la renovació dels Trident, que tenen la seva base al riu Clyde, a prop de Glasgow, i a la presència dels quals s’oposa la gran majoria d’escocesos, tant independen­tistes com unionistes.

L’economia del país s’ha deteriorat substancia­lment des de la consulta de fa tretze mesos com a conseqüènc­ia de la caiguda dels preus del petroli de 113 a 47 dòlars el barril. Només des del juliol fins ara han desaparegu­t 20.000 llocs de treball relacionat­s amb el sec- tor energètic, i els comptes que va fer l’SNP al seu dia per garantir la prosperita­t d’una Escòcia independen­t han patit un cop sever.

Així i tot, la popularita­t del grup es manté intacta, i ni tan sols el gir del Labour cap a l’esquerra amb l’aparició de Corbyn no ha impactat negativame­nt sobre el seu aclaparado­r domini de l’escena política escosesa. De cara a les autonòmiqu­es, els sondejos li atorguen un suport del 51%, molt davant del 21% per al laborisme i el 19% per als conservado­rs.

L’economia escocesa ha perdut 20.000 llocs de treball en tres mesos per la caiguda del preu del petroli

 ?? JEFF J MITCHELL / GETTY ?? La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, a Aberdeen
JEFF J MITCHELL / GETTY La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, a Aberdeen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain