La Vanguardia (Català-1ª edició)

Classes de tir a primària

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Escàndol i anatema al voltant del petit poble de Flastroff, a Lorena, situat a la mateixa ratlla de la frontera alemanya i amb 300 habitants. El dia 9 l’escola va rebre la visita de l’exèrcit: diversos soldats d’uniforme de la caserna Joana d’Arc de la veïna localitat de Thionville, que acull el regiment 40 de Transmissi­ons. Sota el seu actual comandamen­t, la coronel Anne-Cécile Ortemann, i el del seu predecesso­r, el regiment ha participat en missions al Líban, la Costa d’Ivori, Emirats Àrabs i l’Afganistan. En el programa de la jornada-taller, “demostraci­ó de material de protecció nuclear-bactereolò­gic-químic, visita de l’interior de vehicles, degustació d’una ració de combat i manipulaci­ó de fusells d’assalt Famas”. “Als nens els va encantar”, explica una mare. Però es va publicar una foto.

Va ser dimarts, a la portada del diari Le Républicai­ne Lorraine. S’hi veia els nens i nenes, de nou i deu anys, estirats al terra amb armilles grogues, en posició de pràctiques de tir apuntant fusells d’assalt Famas. “Qui em mira, s’inclina”, diu el lema de la unitat, estampat sobre un llustrós escut amb dos lleons rampants d’or sobre fons sabre. Aquesta vegada va ser l’opinió pública la que es va inclinar: “Nens amb armes de guerra a les mans!”, va ressonar el clamor a la xarxa.

El Ministeri de Defensa ha condemnat fermament la iniciativa i ha anunciat sancions. “Aquest taller no formava part del programa previst en la visita”, va explicar a París el portaveu del ministeri. “No en farem un afer d’Estat, però assumim el nostre mea culpa, ha estat una malaptesa perquè els nens són menors, no estaven amb els seus pares i cal ser prudents”, diu el tinent coronel Biberian, segon del regiment. L’oficial al capdavant del taller serà sancionat, com el professor que acompanyav­a els alumnes.

“Ha estat un clar error pedagògic del professor, una persona amb experiènci­a i bon expedient, però que simplement no va saber percebre l’abast simbòlic de la imatge que s’ha donat”, diu Albert Jaeger, inspector acadèmic del departamen­t del Mosel·la. Enmig d’aquest enrenou, què passa al poble?

“Fa dos anys vam tenir més o menys el mateix programa, sense que ningú se’n queixés”, explica molest l’alcalde de Flastroff, Roland Schneider, que puntualitz­a que el fals exercici de tir, sense trets ni munició a les armes, es va fer no a la seu de l’escola, sinó a l’aparcament que hi ha al costat del pati. “Per les escoles passen els bombers, la policia i també l’exèrcit; potser els han manipulat, però als nens no els ha xocat, estaven encantats”, diu Christel Collet, mare de dues alumnes. “Els tallers van estar ben fets, només aquesta foto ho va espatllar tot”, explica una altra mare, que prefereix no donar el seu nom. “El meu fill em va dir que era impression­ant, que quant pesava el fusell, però res més”, n’explica una altra.

Per més que la impressió i el desgrat per la foto sigui més que raonable, la reacció dels pares del poble sembla menys hipòcrita que el soroll mediàtic i les mesures del Govern. Amb les seves armes matant a l’Afganistan i Mali, els seus avions bombardeja­nt l’Iraq i Síria en “legítima defensa”, i amb la seva indústria militar que ocupa 165.000 persones en 4.000 empreses venent a tota màquina, aquest legítim escàndol ha de ser tret de Disneylànd­ia per ser contemplat en una perspectiv­a més real.

L’exportació d’armes francesa ha passat en tres anys de 4.800 als 18.000 milions d’euros amb què es tancarà aquest any. El principal client, Aràbia Saudita. Amb 130 execucions des del mes d’agost, el regne acaba d’anunciar compres per 10.000 milions, entre elles moltes armes, en el marc de la reeixida visita de Manuel Valls aquesta setmana. I la venda d’avions Rafale a Qatar ha portat a autoritzar noves línies a Qatar Airways, fet que perjudica directamen­t Air France, en el centre d’un descamisat conflicte laboral. Mai París no havia cuidat tant els règims del Golf, fins al punt que Le Monde es preguntava aquesta setmana si “la indústria de l’armament està al servei de la política exterior, o al revés”. Al costat de tot plegat, allò dels nens sembla una lògica sintonitza­ció de la política educativa amb la més crua realitat.

L’escola de Flastroff va organitzar un taller amb militars de la veïna caserna Joana d’Arc Escàndol a França per la imatge d’un grup de nens que manipulen fusells d’assalt a l’escola

 ?? . ?? Fals exercici. Els nens, de 9 i 10 anys, van aprendre a apuntar amb els fusells, encara que les armes no duien muni
ció. A baix, vista de Flastroff
. Fals exercici. Els nens, de 9 i 10 anys, van aprendre a apuntar amb els fusells, encara que les armes no duien muni ció. A baix, vista de Flastroff
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain