La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detenen l’opositor veneçolà Manuel Rosales a la seva tornada de l’exili

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

L’excandidat presidenci­al opositor veneçolà Manuel Rosales va ser arrestat dijous a l’aeroport de Maracaibo en tornar al seu país després de sis anys a l’exili. Agents del Servei Bolivarià d’Intel·ligència Nacional el van detenir quan va baixar d’un avió comercial procedent d’Aruba i, tot seguit, el van traslladar a la seu de l’organisme a Caracas, coneguda com l’Helicoide.

La seva detenció no va sorprendre. Va ser anunciada per la fiscal general, Luisa Ortega, després que Rosales difongués el 8 d’octubre passat en un vídeo la seva intenció de tornar a Veneçuela, on està acusat de corrupció i enriquimen­t il·lícit durant la seva gestió com a governador de l’estat de Zulia, el més poblat i ric del país. L’opositor, líder del partit Un Nou Temps, va dir en el seu missatge que pretenia afegir-se a la campanya de l’oposició per derrotar el chavisme en les eleccions parlamentà­ries previstes per al 6 de desembre. Totes les enquestes indiquen que l’oficialism­e perdrà la majoria a l’Assemblea Nacional i fins i tot el president Nicolás Maduro ha admès que seran els comicis més difícils en 16 anys de règim bolivarià. Per la seva banda, l’oposició afronta el desafiamen­t de superar les seves divisions, en una conjuntura de descontent­ament popular per la crisi econòmica i la insegureta­t.

Diumenge passat, la titular de la Fiscalia va advertir que Rosales seria detingut així que trepitgés territori veneçolà en activar-se l’ordre de captura que pesava en contra seu. L’excandidat presidenci­al nega els càrrecs i afirma que responen a una estratègia de persecució política.

El seu retorn, en qualsevol cas, ha suscitat suspicàcie­s, en vista del passat tèrbol i les ànsies de protagonis­me del personatge. “El seu retorn situa de nou, en el context de l’oposició, un nucli de lideratge (...). Sap que és un gest que tornarà a posar la seva figura a l’escenari polític”, va dir el politòleg Carlos Romero, professor de la Universita­t Central de Veneçuela.

Per l’analista Nicmer Evans, chavista distanciat del Govern Ma- duro, Rosales és un polític “en decadència” i “desconnect­at” de la realitat veneçolana. La seva arribada al país reflecteix “una terrible crisi de lideratge dins de l’oposició veneçolana, i fins i tot de manera extravagan­t sembla planificad­a pel Govern de Maduro per facilitar tenir enemics còmodes per desqualifi­car”, va afirmar.

A mitjans d’aquest any, Rosales va ser inhabilita­t per optar a càrrecs públics per 7 anys, igual com altres líders opositors com l’exdiputada María Corina Machado, que, amb l’empresonat Leopoldo López i l’alcalde de Caracas, Antonio Ledezma, en arrest domiciliar­i, formen l’ala radical de la coalició opositora Taula de la Unitat Democràtic­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain