La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez causa un incendi al PSOE fitxant una exdiputada d’UPyD

Irene Lozano s’incorpora a les llistes socialiste­s enmig d’un gran enrenou

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Fa només quinze dies, quan es va revelar el sorprenent fitxatge de l’exmilitar Zaida Cantera com a número sis a la llista del PSOE per Madrid, el mateix Pedro Sánchez feia broma de la reacció que va tenir Jordi Sevilla quan li va comentar: “Llavors, Irene Lozano anirà de número quatre?”.

No en va, la llavors diputada d’UPyD va ser la padrina de Cantera, a l’hora de denunciar i donar gran visibilita­t mediàtica –amb xoc inclòs amb el ministre Pedro Morenés al Congrés– al cas d’assetjamen­t sexual i laboral que va acabar amb la carrera de la militar.

Però el que semblava una broma, ahir es va convertir en realitat per a estupor de molts al PSOE: Lozano serà la número quatre per Madrid, encara que per això va caldre treure Luz Rodríguez d’aquest lloc i enviar-la de cap de cartell per Guadalajar­a, segons va acordar la comissió federal de llistes reunida a Ferraz en una tempestuos­a jornada. La setmana passada, Sánchez va contactar amb Lozano, fa uns dies tots dos van tancar l’acord i, ahir, el PSOE va anunciar oficialmen­t de bon matí la seva incorporac­ió a les llistes per a les eleccions del 20-D, com a “independen­t”, i la seva integració a l’equip d’experts reunit per elaborar el programa electoral del PSOE, en el qual s’encarregar­à de les propostes de “regeneraci­ó democràtic­a”. Tot seguit, Lozano es va presentar al Congrés per renunciar al seu escó per UPyD.

L’“incendi” al PSOE, malgrat tot, ja estava molt estès. Molts, a la cúpula mateixa de Ferraz, no donaven crèdit a la notícia des de la nit del dijous, quan va transcendi­r el fitxatge i del qual no tenien la més remota idea. “És insòlit!”, admetien dirigents del PSOE pel fitxatge sorpresa de Lozano, que va ser diputada de la formació de Rosa Díez des del 2011 i no va estalviar contundent­s crítiques al PSOE en aquest temps. Lozano va fracassar apostant per la confluènci­a d’UPyD i Ciutadans, i tampoc no va aconseguir liderar la formació magenta després de l’anunci de retirada de Díez. I, ahir, va justificar el seu salt al PSOE. Per comen- çar, va dir, “el menys important són les sigles”. I per continuar, que el seu fitxatge demostra que el PSOE, amb Pedro Sánchez al capdavant, ha canviat: “El mer fet de voler comptar amb mi com a figura independen­t i amb un projecte d’auditoria democràtic­a ja és un símptoma de canvi”, va celebrar.

El comitè federal del PSOE es reuneix avui per ratificar totes les llistes. I així serà, malgrat que, com advertien alguns dirigents, “els ànims estan molt encesos”. El fitxatge exprés de Lozano va provocar un notable escàndol en sectors del PSOE, i tots van assumir que “tocaria el botet” per les formes i pel fons. Alguns dirigents estaven absolutame­nt indignats: “És vergonyós i insultant, la veritat. No sabia que ara promovíem el transfugui­sme de gent que ens ha insultat greument fins fa tres mesos”, va assegurar un d’ells a La Vanguardia. Molts coincidien: “Tot el partit està incendiat”.

I així ho van fer notar a la reunió d’ahir a Ferraz. Per exemple, el president d’Extremadur­a, Gui- llermo Fernández Vara: “El primer que ha de fer Irene Lozano –va assegurar– és demanar perdó, disculpar-se, a milers de militants socialiste­s honrats que ens hem sentit ofesos moltes vegades per les seves desqualifi­cacions durant quatre anys”.

Al president d’Astúries, Javier Fernández, tampoc no li va agradar la notícia, i així ho va fer saber la federació asturiana a Ferraz no avalant la candidatur­a de Lozano, encara que avui vagi a votar a favor del conjunt de les llistes en bloc. No s’ha d’oblidar, van apuntar algunes fonts, que Vara i Fernández són precisamen­t els dos grans suports territoria­ls de Sánchez davant l’andalusa Susana Díaz, per la qual cosa ahir alguns pensaven que la presidenta de la Junta “es deu estar fregant les mans”.

Altres dirigents socialiste­s, en canvi, valoren positivame­nt la figura de Lozano, malgrat l’enrenou que ha generat: “És molt bona parlamentà­ria, a mi m’agrada”.

La direcció del PSOE, en tot cas, va emetre al matí un comunicat oficial consideran­t “molt enriquidor­a la incorporac­ió” de Lozano a les seves files. “Una persona que ha demostrat el seu compromís amb una societat que reclama transparèn­cia, honradesa i el final de la corrupció. Ara, des del PSOE, Lozano podrà continuar aportant treball i traça a un projecte socialdemò­crata que té per objectiu tornar a la ciutadania els drets i llibertats “que el PP ha retallat”.

“És vergonyós, ara promovem el transfugui­sme de gent que ens ha insultat”, clama un dirigent

 ?? JAVIER LIZON / EFE ?? Irene Lozano fotografia­da ahir a les portes del Congrés després de renunciar al seu escó per UPyD
JAVIER LIZON / EFE Irene Lozano fotografia­da ahir a les portes del Congrés després de renunciar al seu escó per UPyD

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain