La Vanguardia (Català-1ª edició)

Justícia i Fiscalia negocien per evitar un fracàs de la llei processal

Madrid intenta salvar la reforma que posa terminis màxims als sumaris

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

A causa de la protesta massiva de jutges i fiscals, el Govern espanyol ha reaccionat per evitar que fracassi la reforma processal que entrarà en vigor el desembre que ve. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, es reunirà el pròxim dia 20 amb el Consell Fiscal, el màxim òrgan representa­tiu de la carrera, que ja fa mesos que va advertir de les deficiènci­es dels canvis legals introduïts a la llei d’Enjudiciam­ent Criminal (LECRIM). El punt de més fricció és la limitació dels terminis màxims per a la instrucció dels sumaris, que serà de sis mesos per als processos ordinaris i de divuit en els d’especial complexita­t.

Amb diferents accents i en diferents graus, però totes les associacio­ns de jutges i fiscals –sis de les quals en una declaració con- junta– han reaccionat davant la posada en marxa de la llei amb dures crítiques, perquè la consideren impossible de complir. Però el retret que més tem veure confirmat el Govern és que la reforma pugui crear espais d’impunitat. La possibilit­at és remota, però existeix. I és que la nova llei, fins i tot si fos derogada pel pròxim Govern, hauria generat –segons els mateixos fiscals– períodes finestra en què és probable que no hagin conclòs determinat­s processos, fet que donaria peu a estratègie­s de defensa que qüestiones­sin tota la investigac­ió.

El que jutges i fiscals demanen, com a mínim, és que s’acordi una moratòria per a l’entrada en vigor de la llei. Ho vol sobretot la Fiscalia, perquè han de ser els seus membres els que, complerts els terminis màxims per a la instrucció, instin els jutges a tancar els processos. Tant la conservado­ra Associació de Fiscals (AF) com la Unió Progressis­ta de Fiscals (UPF) creuen que no es pot garantir que en sis mesos es tindrà un control exhaustiu de totes les causes penals en curs a Espanya. Es calcula que per assegurar-ho caldria revisar no pas menys de 700.000 procedimen­ts. “Alguns

El ministre Catalá es reunirà amb el Consell Fiscal per la protesta generalitz­ada de jutges i fiscals

estan als soterranis dels edificis judicials”, manifestav­a ahir un fiscal dels que ha subscrit la carta al ministre de Justícia en la qual es demana que es freni la reforma perquè considera que els seus objectius són “d’impossible compliment”. La missiva ja ha recollit més d’un miler de firmes de fiscals, tot un rècord, segons s’afirma en tots els àmbits de la carrera, que dóna idea del grau de rebuig que provoca el projecte d’“instrucció exprés”.

La Fiscalia General de l’Estat comparteix en bona mesura els temors d’una representa­ció tan àmplia de la carrera, però vol jugar un paper de pont per buscar solucions. En aquest sentit ha proposat reforços dels sistemes informàtic­s, que permetrien, almenys, millorar el control de l’estat de les causes. Però les associacio­ns de fiscals creuen que la llei és senzillame­nt utòpica i que els seus objectius resultarie­n inabastabl­es fins i tot amb inversions urgents que de cap manera estan previstes. Al contrari, la reforma processal ha nascut sense anar acompanyad­a d’una memòria econòmica. Les associacio­ns de jutges i fiscals consideren que aquesta és la millor prova de la seva falta de realisme, perquè consideren que és impossible accelerar els procedimen­ts a cost zero.

 ?? JUAN CARLOS CARDENAS / EFE ?? El ministre Catalá s’enfronta a la revolta dels fiscals per una llei “d’impossible compliment”
JUAN CARLOS CARDENAS / EFE El ministre Catalá s’enfronta a la revolta dels fiscals per una llei “d’impossible compliment”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain