La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per unes llistes amb els millors

-

SOM a dos mesos de les eleccions generals a Espanya. Els dos partits principals (PP i PSOE), acompanyat­s dels dos emergents en el panorama polític (Ciutadans i Podem), comencen a greixar la maquinària electoral. I, alhora, ja afloren alguns nervis en la confecció de les llistes. És habitual que els partits visquin aquest moment amb desassosse­c. Potser el PP és el que està tenint més patiment intern a les portes d’aquestes eleccions.

El desgast dels últims quatre anys de govern, que ha deixat algunes picabarall­es entre membres de l’Executiu espanyol, ha donat lloc a un intercanvi de retrets entre ministres –que fins i tot voregen l’insult– molt poc edificant. S’hi ha afegit la crisi al PP basc, que no només es deu a una diferència de criteri sobre la nova etapa política un cop finalitzat el terrorisme a Euskadi, sinó que també hi ha subjacent un enfrontame­nt entre diversos sectors i personalit­ats del partit. Aquesta mena de friccions són normals en una organitzac­ió –seria ingenu sostenir el contrari–, però quan superen determinat­s nivells d’intensitat es converteix­en en un rèmora per a l’activitat política.

Encara que el PSOE viu un període més dolç en aquest àmbit, ja que el partit està a l’expectativ­a de les possibilit­ats de Pedro Sánchez d’aconseguir la victòria, també s’han produït situacions de tensió per l’elecció d’uns dirigents o altres per a les llistes electorals. El secretari general del PSOE va provocar ahir un terratrèmo­l intern amb el fitxatge d’Irene Lozano com a número quatre per Madrid, diputada de la UPyD de Rosa Díez des del 2011 i, per tant, molt crítica amb el PSOE des d’aquest càrrec. Així mateix, al PSC s’està produint una lluita interna entre la candidata per Barcelona, Carme Chacón, i el secretari general, Miquel Iceta, per la incorporac­ió o no de determinat­s noms a la llista.

Com dèiem, no és que la disparitat de criteris al si d’una organitzac­ió hagi de ser obligatòri­ament nociva per al seu funcioname­nt. El problema rau en la propensió dels partits a configurar les llistes electorals en funció dels equilibris interns de poder o fins i tot segons la repercussi­ó mediàtica d’algunes cares conegudes que només serveixen per atreure votants en un moment determinat i l’aportació de les quals a les tasques parlamentà­ries és més que limitada. La confecció de les candidatur­es electorals hauria d’estar presidida per la màxima de buscar tothora els més ben capacitats i preparats per a la política, la qual cosa contribuir­ia a prestigiar aquesta activitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain