La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot al peu de la lletra

- Quim Monzó

Fa dues setmanes la web de la UPF va anunciar que els havien premiat un treball sobre l’ús de la sàtira en les xarxes socials: “En la tradició del periodisme satíric, per explicar els fets en to d’humor els continguts recorren a la sàtira. I així és també en els textos en què la ficció es presenta com a realitat a través de l’exageració, l’absurd o la paròdia. Aleshores, l’objectiu d’aquest tipus d’acte comunicati­u no és merament informar, sinó criticar o denunciar. En la darrera edició del congrés de la Societat Espanyola per al Processame­nt del Llenguatge Natural, celebrat a Alacant, Francesco Barbieri, Francesco Ronzano i Horacio Saggion, investigad­ors del departamen­t de Tecnologie­s de la Informació i les Comunicaci­ons de la UPF, van rebre el premi al millor article pel treball Is this tweet satirical? A computatio­nal approach for satire detection in Spanish”.

Que una màquina sigui capaç de detectar si un escrit és satíric és un fet espectacul­ar. Moltes vegades escrius un article d’aquesta mena i el lector no l’entén així. ¿De qui és culpa? ¿De qui l’ha escrit per no haver sabut fer l’aclu- cada d’ull que permetés entendre’l d’aquesta manera o del lector per ser incapaç de pujar un parell de graons més amunt de l’obvietat habitual? Twitter és un fenomenal camp d’experiment­ació comunicati­va, el més radical que he vist en ma vida. Però l’ús de la ironia o la sàtira hi és complicat, perquè la limitació d’espai (140 caràcters) i el desconeixe­ment de qui hi ha realment darrere de les carotes amb què molts s’emmascaren no permeten saber si parla de debò o irònicamen­t. Sovint he pres per seriosos tuits que després he descobert que eren irònics. Si segueixes assíduamen­t Amadeu Brugués, SuperFalet­e o Flaco Favor ja veus de quin pal van. Però ¿i aquells que volen ser satírics i no se’n surten? I el truc de col·locar al final #IronyModeO­n no fa sinó espatllar-ho tot. ¿On és la ironia d’un escrit si avises que és irònic?

Al diari Ara expliquen que els investigad­ors de la UPF van programar la màquina amb sis mil tuits creats per quatre comptes diferents: d’El País, El

Mundo, El Jueves i El Mundo Today. “A partir d’aquí, i gràcies a diversos algoritmes que tenen en compte, per exemple, la positivita­t o negativita­t d’una paraula, miren de classifica­r el tuit. Òbviament, sense tenir en compte la font emissora, perquè això desvirtuar­ia tota la feina”. El resultat és que en el 70% dels casos la màquina ho encerta. Un percentatg­e excepciona­l si tenim en compte que una gran part de les persones no hi arriba ni de lluny. L’escriptor i escultor canadenc Douglas Coupland va fixar un dia les xifres: “La recerca neurològic­a ens diu que només el 20% dels éssers humans tenen sentit de la ironia, la qual cosa significa que el 80% del món s’ho pren tot al peu de la lletra”. De moment la màquina que han creat els investigad­ors de la UPF ha més que invertit aquests percentatg­es. Felicitem-nos, fem-nos a un costat i deixem-li pas.

M’omple de profunda satisfacci­ó i orgull la màquina que detecta si un escrit és irònic o no

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain