La Vanguardia (Català-1ª edició)

Societats polaritzad­es

- Manuel Castells

Vivim en societats cada vegada més polaritzad­es. O sigui, on els rics són cada vegada més rics i els pobres són cada vegada més pobres. I els riquíssims s’apropien de més riquesa cada dia. Quanta més?

El Credit Suisse acaba de publicar el seu respectat informe sobre la riquesa global. Segons els seus càlculs, l’1% de la població mundial disposa del 50% del patrimoni del planeta. De manera que allò de l’1% i el 99% no era una consigna, sinó la nostra realitat. És més, el 0,7% de la població té el 45,2% de la riquesa; el 7,4%, el 39,4% del patrimoni, i el 21% disposa del 12,5% de la riquesa, mentre que 3.386 milions (el 71% de la població) sobreviu amb tan sols el 3% de la riquesa.

La tendència és que el patrimoni del 80% de la població es va reduint, i com més pobra, més es redueix, mentre que al 10% superior, com més rica, més augmenta.

El 10% de la població total del planeta té el 88% de la riquesa, mentre que el 50% més pobra només en té l’1%. La concentrac­ió màxima es produeix no en l’1%, sinó en el 0,1%. La crisi ha accentuat la desigualta­t i la polaritzac­ió en tots els països, i particular­ment a Europa i als Estats Units, on va començar. No hi havia un nivell de desigualta­t com aquest al món des de fa un segle.

Una altra font, la llista Forbes de multimilio­naris, l’any 1987 assegurava que 140 persones controlave­n el 0,4% del patrimoni mundial; l’any 2013 eren 1.400 persones les que tenien l’1,5% de la riquesa. Projeccion­s de Piketty indiquen que un total de 2.000 individus, segons extrapolac­ions de la tendència actual, s’apropiarie­n del 7,2% del patrimoni l’any 2050, i del 59% el 2100. L’economista Joseph Stiglitz assenyala que 85 persones tenen un patrimoni equivalent al del 50% de la població mundial.

Es parla molt del creixement de la Xina, l’Índia i l’Amèrica Llatina d’aquests últims temps com a corrector del repartimen­t de la riquesa, amb l’aparició d’una nova classe mitjana. L’informe defineix la classe mitjana en termes molt amplis, com aquells que posseeixen entre 50.000 i 500.000 dòlars.

Doncs bé, aquesta classe mitjana inclou només 664 milions d’adults, o sigui, el 14% del total de la població mundial, mentre que els que tenen riquesa per sobre d’aquest límit són 96 milions d’adults, un 2% de la població.

Segons aquests paràmetres, la Xina només té l’11% de la seva població en aquesta classe mitjana, igual que l’Amèrica Llatina, mentre que als Estats Units la proporció és del 39%, i a Europa, del 33%. A l’Índia, en canvi, només el 3% de la seva població està en aquesta categoria, en una proporció semblant a la de l’Àfrica. O sigui, que encara que hi hagi 109 milions de xinesos de classe mitjana, més que en cap altre país, són una exigua minoria al seu territori.

Fixant-nos en el nombre de milionaris per països sobre el total mundial, el 46% viuen als Estats Units; el 4%, a la Xina; el 5%, a França; el 5%, a Alemanya; el 7%, al Regne Unit; el 6%, al Japó; el 2%, a Suïssa, i un 1%, a Espanya. El 49% dels multimilio­naris viuen als Estats Units; el 30%, a Europa; el 4%, a la Xina, i només el 2% a l’Índia, l’Àfrica i l’Amèrica Llatina.

Però en realitat, les comparacio­ns per països no reflecteix­en la realitat. Hi ha un càlcul curiós, d’altres fonts. Pel que fa a la idea que Europa i els Estats Units estan endeutats amb els països emergents, en realitat no és així: el deute net dels països rics és del 4% del producte interior brut. Però el deute net dels altres països és del 3%.

O sigui, que el planeta en conjunt està endeutat en un 7%. Amb qui? Amb Mart? La realitat és que precisamen­t al voltant d’un 10% del producte interior brut mundial no està recollit en les comptabili­tats nacionals, i és el que s’estima que està dipositat als paradisos fiscals.

És a dir, que no hi hauria una transferèn­cia d’uns països als altres en termes nets, sinó una transferèn­cia als fons financers on inverteixe­n els rics per defraudar Hisenda.

A Espanya es manifesten tendències semblants. L’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) ens considera el segon país més desigual entre els seus membres (amb un coeficient de Gini, que és el que mesura la desigualta­t abans d’impostos, del 0,52, és a dir, entre els més elevats del món). El 10% de la població espanyola té el 50% del patrimoni, en contraposi­ció al 40%, que només en té el 3%.

Part de la polaritzac­ió es deu a la diferència que hi ha de salaris, la qual s’ha accentuat durant la crisi. El salari mitjà dels directius de les empreses que cotitzen a l’Ibex 35 és de 612.000 euros, mentre que el dels treballado­rs és de 43.000 euros. Culpa de la crisi? No: en la lleu recuperaci­ó de l’any 2014 passat, els sous dels executius van augmentar un 17,5% (independen­tment dels beneficis de l’empresa), mentre que els dels treballado­rs van disminuir un 0,64%. I mentrestan­t, el nivell de pobresa se situa al 29,2%, un nen de cada tres està en risc de pobresa, en gairebé dos milions de llars no hi ha cap persona que tingui feina i en 770.400 llars no hi ha ingressos.

Solucions? Redistribu­ció de riquesa via impostos i transferèn­cies socials. A Espanya quan es corregeix així la riquesa el coeficient de Gini es redueix al 0,34. No hi ha cap altra solució que impostos progressiu­s a rendes altes i a grans empreses combinats amb control del frau fiscal. Cosa que permet finançar la despesa pública activa, creadora de benestar, ocupació i infraestru­ctures productive­s. Està tot inventat.

La qüestió és saber qui mana i per a qui. Pels seus actes els coneixereu i com veiem, al món en general, manen polítics venals al servei dels rics que encara volen ser-ho més.

Demagògia? En tot cas, és la demagògia de les dades.

La crisi ha accentuat la desigualta­t i la polaritzac­ió a tots els països, i particular­ment a Europa i els EUA, on va començar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain