La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’arrel de l’abraçada

- R. MARGARIT, psicòloga i escriptora Remei Margarit

Una petita història: un nen de quatre anys, que ja dorm a la seva habitació, es desperta a mitja nit, va a l’habitació dels seus pares i els diu: “Deixeu-me lloc”, i es fica entre mig del pare i la mare i es torna a adormir ben segur de sentir-se protegit al niu. Una altra petita història: una dona de mitjana edat, divorciada i amb els fills grans i ja fora de casa diu: “El que jo vull és que m’abracin”, i potser espera trobar algú que la vulgui abraçar com ella vol.

Fins aquí les dues històries, el nen, mentre dorm sent la seguretat del contacte físic amb els seus pares i això dóna una pauta per pensar que aquest sentiment de se- guretat de la infantesa –si és que estem ben cuidats– té a veure amb el contacte físic d’un altre ésser humà, una manera de conjurar el sentiment de soledat de la nostra condició humana. Però mentre anem creixent i configuran­t la nostra pròpia individual­itat, els contactes físics, encara que volguts, prenen un altre caire, perquè en cada persona hi ha una mesura pròpia de la proximitat i la distància, i un contacte físic persistent ben aviat es pot convertir en un aclaparame­nt poc suportable. Sempre és qüestió d’aquesta mesura, i això és personal, no s’hi pot fer gairebé res perquè té a veure amb la sensibilit­at de cadascú. Ens enviem abraçades per escrit, és cert, però en elles la distància ja hi és assegurada, però ningú que jo conegui, per molta estima que tingui a algú, no suportaria una persona que l’abracés amb persistènc­ia.

Potser perquè l’abraçada, en la vida adulta, ja és un símbol, és una mostra d’afecte amb la condició que sigui puntual i curta. Ja no és aquella condició de seguretat del niu del nen que s’arrauleix al llit entre els seus pares, sinó que és més una declaració de bones intencions pel que fa a la relació entre les persones. Ja no parlo de l’erotisme, perquè és tota una altra cosa, però fins i tot, encara que es doni en els termes de la passió, també és fugaç, potser per la necessitat de retornar a un mateix.

Cal triar, doncs, entre perdre’s en la fusió amb una altra persona, i això té un preu molt alt, o respectar la distància i potser només suggerir l’amor o l’afecte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain