La Vanguardia (Català-1ª edició)

Piscines

- Josep Cuní

Avista d’ocell o de dron, el paisatge espanyol torna al canvi. La incipient recuperaci­ó econòmica convida el sector de la construcci­ó a caminar sobre els seus propis passos sabent que no tot són flors i violes. Per això aplica la cautela que va abandonar abans de la crisi fins a provocar l’explosió de la bombolla. I encara que reitera que no cometrà els mateixos errors, no és clar que sigui així si torna el crèdit hipotecari fins i tot amb el prudent comptagote­s que la banca va esquivar a l’inici de segle.

Ser optimista en la millora no suposa perdre de vista els riscos propis d’una societat amb un alt desig de cobdícia. Si puc guanyar molt en poc temps, per què no puc agafar al vol el pernil que em passen per la cara? I qui diu pernil diu piscina. L’associació espanyola de profession­als del sector és optimista davant la perspectiv­a de les 18.500 de noves construïde­s aquest any. Bona notícia si no entrem en els detalls mediambien­tals pel consum de grans quantitats d’aquest bé escàs que és l’aigua.

Hi ha, no obstant això, una altra dada molt significat­iva en el balanç d’aquesta indústria. És una dada que convida a una altra reflexió.

Andalusia és la primera comunitat autònoma en nombre d’aquesta mena d’instal·lacions. Influència del turisme, direu. Segurament. La Costa del Sol és tot un referent internacio­nal i les urbanitzac­ions i mansions que la defineixen, tot un al·licient per a publicacio­ns immobiliàr­ies i reportatge­s acolorits de decoració de gust relatiu. A més, les grans finques dels sempiterns terratinen­ts, que han aconseguit evitar en gairebé 40 anys de democràcia una imprescind­ible reforma agrària, ajuden a dibuixar imatges aèries en blau clor de grans recipients lúdics o esportius per a ús privat. Perquè no estem parlant de piscines públiques en recintes municipals, sinó de construcci­ons particular­s per al lleure familiar. I d’aquestes, a Andalusia n’hi ha 279.000, segons la mateixa Asofap. Més d’un quart de milió a la regió líder en atur, la que té el recorregut més llarg de costa marítima i la més amenaçada per la desertitza­ció que ens promet el canvi climàtic.

La mateixa Andalusia que continua reclamant subsidis diversos, molts ajuts i solidarita­t tota. Són gairebé 100.000 piscines més que les comptabili­tzades a Catalunya, segona comunitat per davant de la valenciana. Zones, aquestes, de contribuci­ó fiscal neta a l’Estat molt per sobre del que aquest hi reinvertei­x, com admeten tots els càlculs. Vet aquí la reclamació de Ximo Puig, president valencià, per no esmentar el desafiamen­t actual de Catalunya per la negativa inicial de Madrid a revisar aquests comptes. Res d’això no pot ni ha de semblar contrari al dret dels andalusos a tenir i gaudir de les seves piscines. Només faltaria! Només constatar que aquesta és una altra dada que demostra que Espanya viu amb l’aigua fins al coll.

Andalusia és la primera comunitat autònoma en nombre d’aquesta mena d’instal·lacions

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain