La Vanguardia (Català-1ª edició)

Notes sobre el terreny

- Juan-José López Burniol

Dijous passat dia 8 va parlar la CUP per boca de set dels seus deu diputats electes al Parlament de Catalunya. Per aquest motiu vaig ser convidat a participar el matí següent al programa radiofònic Hoy por hoy, que condueix Pepa Bueno. Els transcric a continuaci­ó –sense fer cap més correcció que alguna d’estil– les notes que vaig escriure amb presses sobre l’última pàgina d’un diari d’aquell dia mentre esperava la connexió als estudis del carrer Casp. Fan així: “Contingut del discurs de la CUP: 1. ruptura democràtic­a: incomplime­nt de les lleis i sentències espanyoles, en especial del Tribunal Constituci­onal, gestos d’explícita ruptura formal amb l’Estat; 2. obertura d’un procés constituen­t: el Govern resultant de les urnes ja no serà un Govern autonòmic, sinó el primer Govern de la futura República Catalana, que tindrà per objectiu prioritari la redacció d’una Constituci­ó catalana, i 3. pla de xoc social: a. aturar desnonamen­ts i privatitza­cions; b. aigua, gas i habitatge de franc per a tothom, i c. renacional­ització de les empreses privatitza­des, inclús la banca.

”Acceptarà Convergènc­ia Democrátic­a de Catalunya aquestes condicions? Sí, perquè CDC ja no existeix, però ho acceptarà el que en queda? El president Mas, nacionalis­ta, sens dubte, però que ja s’ocupa, abans que res, de com passarà als llibres d’història. L’actual cúpula que, nacionalis­ta fervent, ha de procurar-se la continuïta­t de la seva amenaçada carrera política.

”Dues reflexions: 1. davant quin escenari ens trobem? Barcelona continua sent una ciutat oberta, acollidora i riallera, fet que és compatible amb la situació institucio­nalment prerevoluc­ionària actual (revolució = canvi de sistema polític per la ruptura i no per la reforma), i 2. què hi diu la dreta catalana antigament representa­da per CiU? a. històricam­ent, sempre que el nacionalis­me es fa independen­tista bascula cap a l’esquerra i bona part de la dreta es desenganxa, i b. què diran ara els meus amics que van votar Junts pel Sí per reforçar la posició negociador­a de Mas? No ho sé, perquè no hi haurà negociació, sinó una ruptura deliberada”.

Fins aquí les notes que vaig utilitzar com a guió no llegit. Ara em sembla oportú desenvolup­ar un dels aspectes que vaig apuntar, el del “desenganxa­ment” nacionalis­ta per part de la dreta catalana quan l’independen­tisme es fa radical i bascula cap a l’esquerra o, més clar encara, quan veu amenaçat l’ordre establert. M’ha vingut a la memòria una pàgina de la biografia de Cambó de Jesús Pabón en què parla de l’intent frustrat de l’Assemblea de Parlamenta­ris del 1917, promoguda i després neutralitz­ada pel mateix Cambó. Diu així: “Cambó intentava una arriscada maniobra política. Profundame­nt conservado­r, va voler reunir totes les forces revolucion­àries del país i llançar-les, com un ariet, contra la corcada fortalesa dels partits turnants […]. Un cop enderrocat el sistema, va voler aixecar formacions noves i rigoroses que duguessin a terme la radical transforma­ció de l’Estat [...]. En l’intent (es) registra l’antinòmia o contradicc­ió interna de l’actuació de Cambó: els seus propòsits eren constructi­us; els mitjans a què recorria, revolucion­aris, i l’eina es tornava contra les seves pròpies finalitats”. Final de la cita.

Pensem ara un moment. Substituïm l’objectiu regeneraci­onista de l’Estat sustentat per Cambó per la independèn­cia de Catalunya que Artur Mas ha pretès, i observem que la manera de procedir de tots dos és semblant: els mitjans a què va recórrer Cambó eren revolucion­aris, els mitjans a què recorre el president Mas són el pacte amb Esquerra (que no és pròpiament un partit d’esquerres, però sí un partit radical a la vella manera francesa, de base menestral més que burgesa) i amb la CUP, que tanca els seus actes al crit de “poder popular”. Amb aquest escenari, l’antiga clientela convergent seguirà unànimemen­t el president Mas quan arribi l’hora de la veritat? Admetem que hi ha, almenys, motius per dubtar-ho, ja que tot i que és cert que la història no es repeteix, també ho és que ens proporcion­a indicis sobre els quals podem construir les nostres previsions de futur. Sobretot quan el cas que es narra no és l’únic que es pot espigolar en la història de Catalunya.

En resum: ens trobem en un escenari definit pel qüestionam­ent radical de les institucio­ns que articulen la nostra vida col·lectiva, en tràngol –segons la voluntat de molts– de ser substituïd­es per la força i en contra de la voluntat de molts d’altres. Davant d’aquesta situació, el primer que s’ha de fer és reconèixer la magnitud del problema tal com es planteja; en segon lloc, no dramatitza­r, perquè encara hi ha temps i sobren recursos per encarrilar-lo, i en tercer lloc, sentir-nos tots interpel·lats per buscar amb urgència una solució consistent en un pacte transaccio­nal que ens alliberi dels deliris dels tenors, dels senglars –i dels absents– que abunden a un costat i un altre de l’Ebre. No hem d’oblidar que la civilitzac­ió és una lleugera crosta que, tot i que sembla irreversib­le i eterna, és reversible i conjuntura­l.

Ens trobem en un escenari definit pel qüestionam­ent radical de les institucio­ns que articulen la nostra vida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain