La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enlairamen­t de la mobilitat sostenible

Un territori dens i vibrant com l’àrea metropolit­ana de Barcelona comporta sempre alguns mals associats. Quan de la mesura de la qualitat de l’aire se’n retornen, en ocasions, resultats millorable­s, la contaminac­ió esdevé un d’aquests mals. L’AMB té en el

-

Tot i que, en els últims anys, la cura pel medi ambient ha aconseguit fer-se un lloc important en la consciènci­a col·lectiva, altres problemes de la contaminac­ió causada pel trànsit, sovint amb repercussi­ons més immediates, encara se’ns passen per alt. Segons les xifres oficials, només a Catalunya se succeeixen 3.500 morts prematures a l’any, atribuïble­s principalm­ent a les emissions dels vehicles.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) alerta també d’un increment important de problemes respirator­is i malalties cardiovasc­ulars. Per afrontar aquests problemes, i alhora combatre els efectes del canvi climàtic, l’AMB segueix promovent mitjans de transport nets i eficients, en una sèrie d’iniciative­s emmarcades dins de la Setmana de la Mobilitat Sostenible.

La promoció del vehicle elèctric és una de les línies de treball principals de l’AMB en matèria de mobilitat. Pròximamen­t s’inaugurarà, al Prat de Llobregat, el primer punt de recarrega ràpida de vehicles elèctrics, situat a la Plaça de la Volateria, entre les dues terminals de l’aeroport. La seva col·locació estratègic­a vol donar servei principalm­ent als taxis elèctrics que treballin a la zona, així com als treballado­rs del parc de negocis Mas Blau i a aquelles empreses que utilitzin vehicles elèctrics per a la distribuci­ó de mercaderie­s. Aquesta “electrolin­era”, que serà gratuïta almenys durant dos anys, és la primera de les 10 que l’àrea metropolit­ana tindrà en funcioname­nt abans d’acabar el 2016, i obeeix al desig de l’AMB de fer-ne un territori amable cap als conductors de vehicles elèctrics.

El fet és que es pot argumentar que ha arribat el moment de la mobilitat elèctrica metropolit­ana. Els cotxes elèctrics que hi ha avui dia en el mercat poden assumir còmodament els desplaçame­nts mitjans en aquesta zona (entre 20 i 25 quilòmetre­s), i fer-ho cada vegada amb més facilitats per als propietari­s. Cal tenir en compte que els deu punts de recàrrega metropolit­ans se sumaran als dotze que ara ja funcionen a la ciutat de Barcelona.

Ja són tretze els municipis metropolit­ans com Gavà, Cornellà, Sant Andreu de la Barca o Barberà del Vallès que, gràcies a les subvencion­s de l’AMB, han introduït vehicles elèctrics en les flotes dels seus serveis municipals, cosa que n’ha augmentat l’eficiència i, a poc a poc, va millorant la qualitat del medi ambient. Així mateix, s’ha facilitat als consistori­s un total de 160 bicicletes elèctrique­s, les quals fan servir diàriament els tècnics

Cal tenir en compte que els deu punts de recàrrega metropolit­ans se sumaran als dotze que ja funcionen a la ciutat de Barcelona

municipals en els seus desplaçame­nts laborals i personals.

A més a més, la primera furgoneta totalment elèctrica de Nissan, el model i-NV200, que es fabrica a la planta de què disposa la companyia a la Zona Franca, ha passat a engrossir les files de la flota metropolit­ana de taxis elèctrics, que ja consta de 22 vehicles d’aquest tipus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain