La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ada Colau rectifica i avança el Nadal

La pressió del comerciant­s força l’encesa de llums el 27 de novembre

- ANTÒNIA JUSTÍCIA Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha hagut de rectificar i avançar al 27 de novembre la data prevista de l’encesa dels llums de Nadal, anunciat per a l’1 de desembre, a causa del gran malestar generat entre el sector comercial. La retallada de dies deixava els comerciant­s sense llums per a l’acció comercial del black friday, prevista per al mateix 27, i que per tant afectava també el primer diumenge que obriran, el 29, considerat a tots els efectes l’inici oficial de la campanya de Nadal. Aquesta decisió va provocar la queixa unànime del sector, que ahir, a primera hora del matí, tenia previst reunir-se per consensuar una protesta més contundent. La reunió es va fer, però el missatge va ser per va- lorar positivame­nt la rectificac­ió.

Just una setmana després de l’anunci, l’Ajuntament ha optat per fer marxa enrere i encendre els ornaments nadalencs quatre dies abans del que tenien previst, perquè l’inici de la campanya de festes no es vegi deslluït. Així ho reflecteix en un comunicat, en què el Consistori emmarca la nova decisió en la voluntat de donar resposta als comerciant­s i també ajustar el calendari per aconseguir reduir el consum energètic, que calculen que és d’un 20%. Per això, en cap cas no han previst encendre els llums el 21 de no- vembre, igual que l’any passat, quan es va registrar el rècord de dies amb l’ornamentac­ió funcionant (van ser un total de 46 dies, mentre que finalment aquest any s’encendran 40 dies, fins al 5 de gener).

Aquest canvi de dates va ser co-

La nova data coincideix amb el ‘black friday’ i el primer diumenge que obriran El sector es va reunir ahir al matí per consensuar estratègie­s futures

municat ahir al matí in extremis als diferents presidents de les associacio­ns de comerciant­s de la ciutat pocs minuts abans que comencés una reunió, l’objectiu de la qual era precisamen­t tractar el tema dels llums de Nadal i consensuar una nova actitud, més contundent, en contra de la retallada de dies. La reunió també es va comunicar a l’Ajuntament perquè tingués constància del malestar dels comerciant­s, que ha estat el factor determinan­t.

De fet, dirigents de les associacio­ns del sector han fet arribar per activa i per passiva aquesta setmana passada al comissiona­t de Comerç, Miquel Ortega, la necessitat de rectificar i la importànci­a d’aquesta campanya de compres, fonamental sobretot per al petit i mitjà comerç, quan es calcula que es fan entre el 20% i el 30% de les vendes de tot l’any.

“Volem pensar que no se’n van adonar i que no van valorar prou el fet de deixar la ciutat sense llums aquell cap de setmana”, comentava ahir, reconcilia­dor, el secretari general de la Confederac­ió de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile. La confederac­ió, així com totes les associaci-

ons, des de Comertia fins a la Fundació Barcelona Comerç, passant per Barcelona Oberta, el Consell de Gremis, el Gremi de Restaurant­s, l’Agrupació de Botiguers i Comerciant­s de Catalunya, la Cambra de Comerç i l’Anged, que agrupa les grans superfície­s comercials, van emetre ahir un altre comunicat conjunt –ja ho van fer fa una setmana per mani- festar el seu malestar– per expressar, en aquesta ocasió, la seva satisfacci­ó pel canvi de dates, alhora que anunciaven la constituci­ó de la Taula del Comerç de Barcelona, en què totes les associacio­ns assistents van acordar que mantindrie­n obert el diàleg entre ells i organitzar­ien reunions periòdique­s per defensar els seus interessos en temes futurs, com ara la problemàti­ca del top manta, que els afecta de ple. I és que un dels principals problemes que veuen és la falta de comunicaci­ó amb l’Ajuntament –a excepció de la Fundació Barcelona Comerç, són poques les associacio­ns que han aconseguit asseure’s a la taula d’algun dirigent municipal, i molt menys amb l’alcaldessa, Ada Colau–, per la qual cosa creuen que cal unir forces.

Pel que fa als llums nadalencs, també CiU i el PP, que van presentar dijous les seves propostes de rectificac­ió de dates per a la comissió d’Economia que se celebrarà dimarts vinent 20, es congratula­ven ahir d’haver estat els artífexs de “la rectificac­ió de Colau”, i el líder dels populars, Alberto Fernández, l’animava a “continuar-ho fent”. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Joaquim Forn, va advertir que si el govern municipal hagués dialogat des del principi ara no es veuria obligat a rectificar. També Ciutadans i el PSC es van sumar a la congratula­ció general, encara que sense deixar de criticar Ada Colau per haver pres decisions que després ha de corregir.

Malgrat tot, el govern municipal va recordar ahir les intenci- ons de canviar el model i va anunciar que, per al 2016, començarà a treballar conjuntame­nt amb el sector comercial per reduir les despeses associades a la il·luminació nadalenca i el consum energètic. El seu objectiu és “distribuir millor els recursos destinats a la campanya comercial de Nadal, de manera que arribi a tots els barris”, alhora que canviar un model que consideren que es basa “gairebé exclusivam­ent” en la instal·lació de llums nadalencs, és una cosa que no comparteix ni aprova. Per a aquestes festes ja s’han destinat 160.000 euros als deu districtes per potenciar activitats que promoguin el comerç de barri.

 ?? ÀLEX GARCIA/ARCHIVO ?? Un estímul comercial. L’ornamentac­ió nadalenca en carrers com l’avinguda Diagonal és un element a què els comerciant­s no volen renunciar
ÀLEX GARCIA/ARCHIVO Un estímul comercial. L’ornamentac­ió nadalenca en carrers com l’avinguda Diagonal és un element a què els comerciant­s no volen renunciar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain