La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona busca usos per a un bloc ‘maleït’ i sense estrenar des del 2006

L’edifici, de 30 pisos i que ha aconseguit diversos premis, es van destinar inicialmen­t a joves i després a col·lectius vulnerable­s

- DOMINGO MARCHENA

A la cantonada dels carrers Londres i Villarroel, al districte de l’Eixample de Barcelona, roman buida des de l’any 2006, quan va acabar la construcci­ó, una promoció de trenta pisos socials per a joves. El bloc, obra dels arquitecte­s Jaime Coll i Judith Leclerc, ha obtingut diversos guardons, com ara el premi nacional de Qualitat del Ministeri d’Habitatge a la categoria de promoció pública, a més del Ciutat de Barcelona en arquitectu­ra i el premi per a habitatges col·lectius de la IX Biennal Espanyola d’Arquitectu­ra i Urbanisme.

Però els pisos arrossegue­n un llarguíssi­m litigi judicial contra el qual ja s’han estavellat tres alcaldes: Joan Clos, Jordi Hereu i Xavier Trias. L’actual alcaldessa, Ada Colau, podria ser la quarta. Ara fa dotze anys, els veïns de la zona es van agrupar en la plataforma Comissió Pro Illa Verda i van denunciar el projecte a la justícia, que preveia a més dels habi- tatges per a joves, una escola infantil i de primària, una guarderia i un aparcament subterrani amb capacitat per a 410 vehicles. L’escola (el CEIP Mallorca), la guarderia i el pàrquing ja estan en funcioname­nt, però els pisos estan tancats. S’havien d’haver adjudicat en un sorteig el febrer del 2007, però els veïns van aconseguir que els jutges els donessin la raó amb l’argument que la normativa quan es va aprovar el pla, el 15 de febrer del 2002, preveia en aquesta cantonada una zona verda, i no equipament­s.

El Tribunal Superior de Justícia ha ordenat en dues ocasions, el gener i el juliol del 2008, l’anul·la- ció del projecte i la demolició de les obres. L’Ajuntament, que es nega a fer caure res i ha demanat la nul·litat de les actuacions, afirma que la continuïta­t de l’escola i la guarderia “no està en dubte” i que encara no s’ha dictat l’última paraula sobre els pisos. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Monta-

L’Ajuntament calla davant la proposta del regidor d’Habitatge, que va demanar cedir l’edifici a refugiats

ner, el dia 6 va sorprendre els assistents a la reunió de la comissió permanent del Consell d’Habitatge Social amb una proposta insòlita i va demanar que el bloc es destini a refugiats sirians per “pressionar” els jutges i evitar-ne la demolició. L’Ajuntament va declinar ahir confirmar o desmentir aquest extrem. Tots els intents d’aquest diari perquè Montaner o la seva assessora, Vanesa Valiño, que també era present a la reunió, matisessin o neguessin les paraules van resultar infructuos­os.

A la comissió, que es va fer a la seu del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, al carrer Bolívia, van participar assessors o repre- sentants d’altres partits, com la CUP, C’s, PSC, CiU i el PP, a més d’entitats socials que fomenten el cooperativ­isme i les promocions públiques d’habitatge. Alguns d’aquests assistents han confirmat la declaració del regidor Josep Maria Montaner. Tanmateix. en sentir això, una portaveu municipal es va limitar a admetre un lacònic: “Estem estudiant el futur de l’edifici”.

Equips municipals anteriors van provar d’obtenir llum verda als tribunals amb esmenes urbanístiq­ues i destinant els habitatges a “col·lectius vulnerable­s”, una categoria en què entrarien els refugiats. Tot i això, des que es van construir els pisos, han variat les normatives en aspectes com ara la ventilació, les sortides d’emergèncie­s i la insonoritz­ació. Adequar la finca a aquestes normes costava el 2002 més d’1,8 milions d’euros. La inversió encara no s’ha fet.

Altres portaveus municipals vinculats al pla de ciutat refugi que ha posat en marxa Barcelona sostenen que el cens de recursos a disposició dels asilats no ha acabat i van recalcar que “la privacitat prevaldrà sobre qualsevol altra qüestió, per la qual cosa no direm on se’ls allotjarà”. Aquestes fonts van reconèixer que no hi ha xifres definitive­s ni dates sobre l’arribada dels primers contingent­s, tot i que creuen que inicialmen­t seran “grups reduïts”.

 ?? LUIS TATO ?? Una escolar, davant del bloc d’habitatges d’ús social que continuen buits i contra els quals ja s’han estavellat tres alcaldes, Clos, Hereu i Trias
LUIS TATO Una escolar, davant del bloc d’habitatges d’ús social que continuen buits i contra els quals ja s’han estavellat tres alcaldes, Clos, Hereu i Trias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain