La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un any sense nous triestrell­ats

Michelin presentarà el 25 de novembre la guia del 2016 en què no s’esperen nous triestrell­ats. L’últim que va rebre la màxima puntuació va ser el madrileny DiverXo el 2014

- CRISTINA JOLONCH

De tant esperar sense èxit l’arribada de la tercera estrella, el màxim reconeixem­ent a la guia Michelin, alguns cuiners han acabat tips i mentalitza­ts que no val la pena patir per una cosa que escapa de les seves mans: entendre els arguments inescrutab­les dels responsabl­es d’aquest llibre vermell que per a molts és la bíblia de la gastronomi­a i per a d’altres el malson que els assetja cada tardor.

Els directius de la publicació a Espanya ultimen els preparatiu­s d’una gran festa, que se celebrarà el 25 de novembre –en aquesta ocasió han elegit el parador de Santiago de Compostel·la– per presentar la nova guia del 2016. Tot apunta que no serà un any memorable, com ho va ser el 2013, que dos restaurant­s , Quique Dacosta (Dénia) i el biscaí Azurmendi (Larrabetzu) es van emportar la grossa de les tres estrelles. Tampoc s’espera una aposta valenta com la que els va animar a donar la màxima puntuació al DiverXo (Madrid), de David Muñoz, en l’edició del 2014.

Si l’any passat hi va haver sequera de triestrell­ats, sembla que el 2016 continuarà en la mateixa línia, malgrat que els responsabl­es de Michelin reconeixen que el camí de l’alta cuina és ascendent, i que algunes cases són molt a prop de l’excel·lència i la línia de regularita­t que ells exigeixen. Per aquesta raó els inspectors han fet nombroses visites i han tingut la col·laboració dels seus col·legues d’altres països, que també s’han assegut a les taules dels candidats principals.

Des de Michelin consideren que els xefs treballen de valent, que els programes de televisió sobre cuina han fet disparar l’interès pels grans restaurant­s i insinuen que comprenen que alguns xefs es vegin obligats a obrir negocis paral·lels, a causa de la crisi. I això, encara que no ho diguin obertament, no els convenç.

Crítics i clients reclamen des de fa anys el màxim reconeixem­ent per a alguns restaurant­s que gaudeixen de prestigi mundial. La cui- na d’avantguard­a de Mugaritz (Errenteria), número sis a la llista de

The world’s 50 best restaurant­s, és un d’aquests. El seu xef, Andoni Luis Aduriz, prefereix continuar fidel a la seva línia sense obsessiona­r-se per entrar a formar part de l’olimp dels triestrell­ats, que, ara per ara, ocupen vuit establimen­ts espanyols: Arzak, el Celler de Can Roca, Martín Berasategu­i, Sant Pau, Aquelarre i els esmentats Quique Dacosta, Azurmendi i DiverXo.

El desempat entre dues places tan importants com Madrid i Barcelona, que no tenien cap tres estrelles, es va produir fa un parell d’anys a favor de la primera. Els candidats barcelonin­s a la tercera que esperen que arribi el seu torn són Àbac, Lasarte, que aquest any ha estat remodelat completame­nt, Moments, al Mandarin Oriental, i Enoteca, a l’hotel Arts. I a la resta de Catalunya, Les Cols, a la Garrot- xa, o Miramar, a l’Alt Empordà. Caldrà esperar novetats en el repartimen­t de les segones estrelles i de les primeres. L’any passat el màxim assoliment va ser una única segona estrella a tot Espanya, per al restaurant Aponiente d’Ángel León, al Puerto de Santa María (Cadis). D’altres com els catalans Dos Cielos, Roca Moo, Dos Palillos, Can Jubany, Ca l’Enric, Caelis o l’asturià Casa Gerardo són a les travesses dels aficionats a la gastronomi­a per pujar a la segona baula. Catalunya sempre rep reconeixem­ents, recorden des de Michelin. Però el novembre del 2012, quan van triar Barcelona per presentar la guia de l’any següent, no van tenir objeccions a oferir com a novetats la retirada de la tercera estrella de Can Fabes, després de la mort del xef Santi Santamaria. Les bones notícies van ser una única primera estrella per al Casamar de Llafranc i la devolució de la segona que Àbac havia perdut després que Pellicer va marxar, i que va tornar a obtenir amb Jordi Cruz, que aspira a la tercera.

Aquest any no s’espera que cap dels restaurant­s més ben situats perdi el seu tron. Falta esperar si s’atorgarà cap segona estrella i qui entrarà a l’òrbita dels estrellats. Un àmbit que no resulta desconegut a alguns xefs, com ara els excaps de cuina d’El Bulli, ara al capdavant del Disfrutar (Barcelona), entre els candidats. Passi el que passi, la festa, en què cuinaran els xefs gallecs més destacats, serà tot un espectacle. Encara que probableme­nt llueixi més la bona cuina que les estrelles.

No s’espera un any com el 2013, amb dos nous tres estrelles, ni el 2014, quan la va obtenir DiverXo

 ?? J.G. IRURZUN. ?? No hi ha hagut més tres estrelles des que DiverXo, de David Muñoz, va obtenir el màxim reconeixem­ent
J.G. IRURZUN. No hi ha hagut més tres estrelles des que DiverXo, de David Muñoz, va obtenir el màxim reconeixem­ent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain