La Vanguardia (Català-1ª edició)

Girona eliminarà aparcament­s de la Devesa i millorarà la il·luminació

El govern municipal consensua amb ERC un “pla de xoc” per al principal pulmó verd de la ciutat, al qual destinarà 250.000 euros

- SÍLVIA OLLER

La tan reivindica­da i esperada reforma de la Devesa, el principal pulmó verd de la ciutat de Girona, que ocupa una superfície de més de 300.000 metres quadrats, es començarà a materialit­zar els pròxims mesos. Serà, de moment, amb un programa de mínims, ja que el pla especial, el full de ruta del parc a deu o quinze anys vista, està en fase de tramitació i no s’aprovarà fins a l’any que ve. Millorar la il·luminació, els accessos i el mobiliari urbà, i reduir al màxim el nombre de vehicles que estacionen al parc són els eixos sobre els quals pivota el “pla de xoc” que l’equip de govern (CiU) ha consensuat amb el principal grup de l’oposició, ERC-MES.

En total s’hi invertiran uns 250.000 euros i les obres, que tindran una durada aproximada d’un mes, començaran entre finals d’aquest any i principis del qe ve. Actuar urgentment a la Devesa va ser una de les condicions que els republican­s van posar al govern per aprovar el cartipàs municipal. El parc, tot i ser la principal zona verda de la ciutat, no és gaire freqüentat pels veïns de Girona. “La ciutat ha de reconqueri­r la Devesa, fer-se-la seva”, va afirmar ahir l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Sota aquesta màxima i amb l’objectiu de prioritzar els vianants, el Consistori eliminarà 150 de les 175 places d’aparcament que actualment hi ha al vial perimetral que ressegueix el riu Ter, que es convertirà en un espai per passejar o practicar-hi esport. Només es mantindrà una bossa d’unes 25 places a prop de la zona del Pont de la Barca per als vehicles de serveis o els de càrrega i descàrrega. “Les persones han de ser les usuàries prioritàri­es del parc, no pas els cotxes”, va insistir Puigdemont.

Per suplir les places d’estacionam­ent perdudes, l’Ajuntament assenyala que els automobili­stes tindran altres alternativ­es ben a prop com el pàrquing gratuït a l’aire lliure de Fontajau, que assegura que està infrautili­tzat, les 300 places de l’aparcament dissuasiu de l’espai que ha d’ocupar el futur Arxiu Històric o l’apar- cament dels cinemes Oscar.

L’asfalt que cobreix actualment el vial perimetral es taparà amb sauló pavimentat i alhora es millorarà l’accés des de la passarel·la de Fontajau fins al passeig de la Sardana. De la passarel·la se n’eliminaran els esglaons i es col·locaran rampes per fer més accessible l’espai a persones minusvàlid­es, bicicletes o cotxets de nadons i també es millorarà la il·luminació d’aquest espai així com la d’altres punts del parc. Precisamen­t, millorar la il·luminació d’aquesta zona verda, freqüentad­a a la nit per esportiste­s que surten a córrer o caminar o persones que treuen a passejar el gos, va ser una de les peticions més repetides pels veïns que van participar en el procés participat­iu del pla especial de la Devesa, que va rebre unes 8.000 propostes. El regidor de Sostenibil­itat, Carles Ribas, va explicar que també es podaran les copes d’alguns arbres –el parc en té més de 3.000, dels quals 2.500 són plàtans i alguns tenen uns 200 anys d’antiguitat– perquè deixin passar millor la llum. A més, es col·locaran nous bancs, es farà un circuit d’esportiu i s’ampliarà l’espai per a gossos, que actualment ha quedat massa petit.

La portaveu d’ERC-MES, Maria Mercè Roca, es va mostrar satisfeta per l’acord. “La Devesa és un espai de ciutat i cal buscar l’equilibri entre la preservaci­ó del lloc i la utilitat que li dóna la gent”, va assenyalar.

Aquestes actuacions se sumen a altres obres que l’Ajuntament ja ha anat realitzat a l’entorn de la Devesa com la reurbanitz­ació del passeig, entre la plaça de la Sardana i l’entroncame­nt amb el carrer Joaquim Vayreda, a la qual es van destinar 566.000 euros, o la creació d’un espai de restauraci­ó. Les obres més importants arribaran una vegada s’aprovi el pla especial, cosa que no passarà fins a l’any que ve.

El vial perimetral que ressegueix el Ter es pavimentar­à i serà un espai per passejar i fer esport

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain