La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dunes plenes de vida

Tarifa és el municipi més meridional de la Península i acull història, cultura i esport en platges quilomètri­ques

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Marcat per les adverses condicions climàtique­s i el pas de civilitzac­ions des de temps remots, el parc natural de l’Estret de Gibraltar, que té l’epicentre a la localitat de Tarifa, sobreviu íntegre gràcies a aquestes condicions extremes, sobretot a l’assot dels vents que va aconseguir aturar l’avenç destructor de l’urbanisme de sol i platja en la dècada dels anys setanta.

Si Tarifa és avui un paradís per als amants dels esports que combinen aigua i vent, com el surf, el windsurf, el kitesurf i d’altres, es deu a l’omnipresèn­cia dels vents de llevant i ponent que juguen un paper fonamental en l’essència d’aquest espai natural. Els vents han configurat el terreny, han definit les rutes migratòrie­s de les aus i han construït les dunes. I aporten una diversitat molt notable en la fauna i la flora, molt adaptades, fruit de la convergènc­ia d’àrees naturals molt diferents. Una diversitat que es reflecteix també en el paisatge, que ofereix al visitant tant penya-segats i plataforme­s d’abrasió a un costat de Tarifa, com immenses platges sorrenques a l’altre.

La Tarifa heroica que va defen- sar Alonso Pérez de Guzmán del setge dels benimerins mira cap al nord-oest en una successió de platges i fars que desemboque­n a la llanterna de Trafalgar, situada on l’octubre del 1805, la flota real britànica al comandamen­t de l’almirall Horatio Nelson va derrotar els vaixells francoespa­nyols que comandava el francès Pierre Villeneuve.

Una zona carregada d’història des de temps immemorial­s on brilla la ciutat romana de Baelo Claudia, una enorme fàbrica de salaons al servei de la metròpoli, la restauraci­ó del qual avança a bon ritme i és objecte d’una tasca cuidada i minuciosa que està fent la Junta d’Andalusia per realçar la zona. Una visita ineludible per al viatger on podrà contemplar les postes de sol més espectacul­ars, amb l’astre caient lentament sobre la duna de Bolonia, declarada Monument Natural.

Riquesa arqueològi­ca i riquesa biològica en una zona on conviuen més de 1.900 espècies de flora i fauna marina; on la tortuga careta, els dofins o les marsopes tenen el seu especial paradís. Per als amants del món marí existeixen passejos en vaixell des de Tarifa en què es pot gaudir de l’observació de cetacis.

Història, naturalesa, fauna, flora i, per descomptat, platges immaculade­s. Vint quilòmetre­s de sorra fina entre la platja Chica, enganxada al nucli urbà de Tarifa, i la del Cañuelo, que limita amb Zahara de los Atunes, on tant l’amant dels esports com el simple turista troben tots els serveis que els calen per gaudir de les aficions o les vacances. Desenes d’hotels, càmpings, restaurant­s i xiringuito­s ressegueix­en la costa, però sempre amb una presència discreta .

Les platges de Los Lances, Valdevaque­ros, Punta Paloma i Bolonia se succeeixen sense solució de continuïta­t. La més extensa és la de Los Lances, 4,2 quilòmetre­s de sorra fina i aigües netes a la qual la saviesa popular va canviant el nom segons les zones.

Valdevaque­ros és fàcilment identifica­ble perquè inclou des de la zona de l’hotel Hurricane i el càmping Torre de la Peña fins a l’enorme duna que tanca la badia. És el lloc preferit per als amants del kitesurf la pràctica del qual és ben visible des de la nacional 340 que recorre la costa. Una platja silvestre, que gairebé no té edificacio­ns a prop, però ben assortida d’establimen­ts hotelers i de restauraci­ó ben propers.

Punta Paloma conté un dels arenals més espectacul­ars de Cadis per la seva fisonomia, ja que està situada sota l’enorme duna que hi h al final de la badia. Alguns engloben aquesta platja amb la de Valdevaque­ros, un conjunt sorrenc que assoliria així els 5,3 quilòmetre­s de longitud. Entre les peculiarit­ats que té destaca l’existència d’una zona de fang a la qual acudeixen nombroses persones que creuen en les seves propietats medicinals.

Acaba el recorregut de platja a Bolonia, també coneguda com el Lentiscal, que estén els seus set quilòmetre­s de llarg entre Punta Paloma i el far de Punta Caraminal. Al llarg d’aquesta àmplia extensió, podem trobar zones molt diferents, des de grans extensions de sorra sense cap protecció en els dies que bufa el llevant, fins a petites cales a l’empara del vent i fins i tot piscines naturals formades entre les roques.

Una pràctica turística que està adquirint un auge important en els últims temps són les expedicion­s de busseig a la recerca d’algun dels milers de vaixells que s’han enfonsat a la zona al llarg de la història. Per exemple, a la recerca del Reina Regente, un vaixell que va ser vist per última vegada a la cala de Bolonia i que mai no va arribar al port de Cadis on se l’esperava.

Així és Tarifa, una realitat d’un altre món.

El far de Trafalgar se situa on l’octubre del 1805 va tenir lloc la batalla que té el mateix nom La platja de Valdevaque­ros és el lloc preferit per als amants de practicar el kitesurf

 ?? EDUCATION IMAGES / GETTY ?? Les ruïna de Baelo Claudia, una antiga fàbrica de salaons romana
EDUCATION IMAGES / GETTY Les ruïna de Baelo Claudia, una antiga fàbrica de salaons romana
 ?? JORGE GUERRERO / GETTY ?? Valdevaque­ros és un paradís per als practicant­s d’esports que combinen vent i aigua
JORGE GUERRERO / GETTY Valdevaque­ros és un paradís per als practicant­s d’esports que combinen vent i aigua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain