La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Li atribueixe­n les responsabi­litats penals. Colles de cultura popular que es dediquen a la manipular les bèsties de foc. 2 Expliqui una història. Domina un mecanisme amb dues tecles de l’ordinador.

3 Tutejada, també. Polit. 4 Pèls retallats. Componguin una melodia amb un metrònom al costat. Colau o Parellada, però sempre nabokovian­a.

5 Cantem com una cigala. Facin la feina dels seductors, que es dediquen a atraure. 6 Nitrogen. Colorants parònims de les cosines. Pinyol. Còpula.

7 És quan vinc que deixo de vocalitzar. Sap greu. A vosaltres. Xoc anaeròbic. 8 Mamem sense ajuntar mai els llavis. Apuntar-se a un partit. Crit de queixa que el patidor no es pot treure del cor. 9 Remaria enrere. Robades en una maniobra de distracció fraudulent­a. 10 Torna a passar el pinzell pel llenç. Agiliteu una intervenci­ó oral perquè no avorreixi la concurrènc­ia.

11 Agafadors. Ferrocarri­ls. Dues que cinquanteg­en. 12 Centúria. Fumis sense deixar rastre. Solters, que no formen part de cap parella ni tenen parió. Victòria Llopis Finestrell­es.

13 En un cert sentit, declaració unilateral d’independèn­cia. Monjo montserrat­í. El comparteix­en els restaurant­s populars i els programes d’ordinador. 14 Rebre una injecció d’optimisme. Ofici, professió.

VERTICALS 1 Presoner. Ideari llibertari. 2 La gata més perillosa. Clissaven. Mul decapitat. 3 Estan disposats. Cadascun dels extrems de l’eix major de l’el?lipse que un planeta descriu al voltant del Sol. 4 Universita­t Ramon Jaumandreu. Causaries un impacte real. Gros i bru. 5 Barretines asiàtiques. Gens grollers, tot i estar adverbialm­ent al límit. A les portes de França. 6 Acaba com comença. Dividit per la meitat. En aquests mateixos moments palindròmi­cs. 7 El sufix que ens situa a la xarxa. Etanol desgreguit­zat. La divinitat que regeix la vida del jugador. 8 Aptitud amb denominaci­ó d’origen. Relatiu a la medul·la espinal. El va parir i acte seguit comprovà decebuda que no duia res sota el braç. 9 Resultats menys que pobres. Obrim les finestres i ho ventilem tot. 10 Del dret no és gens tònica i del revés s’ho apunta. Són dels óssos. Est. 11 Obrirà sense vocalitzar. Nosaltres. Els esperats finals dels combats. Mos aneròbic.

12 Que tenen forma de lobus. Principi administra­tiu. Capacitat de bloquejar les accions dels contraris. 13 Esborrà. En un cert sentit, es decandeix.

14 Diabòlic. Denominaci­ó genèrica dels composts binaris del sofre amb elements més electropos­itius que no pas ell.

 ??  ?? Núm 9159
Núm 9159

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain