La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mà dreta del geni

GAIL ZAPPA (1945-2015) Vídua de Frank Zappa i administra­dora del seu llegat

- RAFA MARTÍNEZ

Adelaide Gail Stoatman, més coneguda pel seu nom de casada, Gail Zappa, va morir el 7 d’octubre passat a Los Angeles als setanta anys, víctima d’un càncer.

Gail Zappa havia nascut a Filadèlfia el 1945, filla d’un oficial de l’exèrcit nord-americà. Va ser la segona esposa del músic Frank Zappa des que es van casar el 1967 a Nova York fins que ell va morir, l’any 1993. La parella va te- nir quatre fills: Moon (nascuda el 1967), Dweezil (1969), Ahmet (1974) i Diva (1979).

El que va ser líder de The Mothers of Invention es refereix amb freqüència –i amb el sentit de l’humor habitual que el caracterit­zava– a Gail i la resta de la família en les seves memòries, coescrites amb Peter Occhiogros­so i titulades La verdadera historia de Frank Zappa (edició en castellà: Malpaso, 2014).

En aquest llibre es confirma la tasca importantí­ssima de Gail Zappa pel que fa a les nombroses produccion­s que el seu marit llançava. En una de les seves pàgines, Frank Zappa afirma, alleujat: “Sóc afortunat: no m’he de dedicar a les coses mundanes perquè a la Gail pel que sembla li resulten fascinants”. La Gail es dedicava a la publicació i distribuci­ó dels discos, a més de fer-se càrrec dels fills i altres “petiteses” com ara lluitar amb bancs i gestionar una infinitat de tasques.

“La Gail cuina potser una o dues vegades al mes: es passa el temps enganxada al telèfon portant el negoci”, deia en una altra de les seves pàgines. Sense la Gail, sense la família (que li agrada definir com a “dadaista”), no hauria arribat a ser el Zappa genial, pletòric de facultats, que vam conèixer: “No tinc temps per a activitats socials. Tot i això, tinc una esposa meravellos­a i quatre fills absolutame­nt increïbles, i sapigueu que això és molt millor”, concloïa.

Des de la mort de Frank Zappa, Gail es va mantenir al capdavant del llegat familiar (Zappa Family Trust). Va rescatar material inèdit que va donar per a gairebé quaranta àlbums i va vetllar pels drets de propietat de les composicio­ns del seu marit. En ocasions les seves decisions van resultar polèmiques; una d’elles va tenir lloc recentment, quan va registrar la marca Captain Beefheart,

“No m’he de dedicar a les coses mundanes perquè a la Gail li resulten fascinants”, va escriure Frank Zappa

la banda de Donald Glen Vliet amb la qual Zappa havia col·laborat en àlbums com el mític Trout Mask Replica (1969).

Abans de convertir-se en mà dreta i esposa de Frank Zappa, Gail havia demostrat interès pel món de la música. Amb Kim Fowley va formar un duo efímer anomenat Bunny and Bear, que va donar de si tot just un disc.

Va conèixer Zappa el 1966 quan treballava de secretària del Whisky a Go Go, el celebèrrim local de Los Angeles pel qual en aquell temps van passar bandes tan importants de la història de la música popular com ara The Byrds, Love o The Doors. Gail coneixia el líder d’aquesta última, Jim Morrison, des de la infantesa.

Deixa els quatre fills (el guitarrist­a Dweezil, les actrius Diva i Moon, i Ahmet, que succeeix la seva mare en la gestió del llegat familiar) i una néta, Mathilda.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain