La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un rocker a l’òpera

Manolo García no descuida la seva faceta de pintor i il·lustra amb 35 quadres el llibre de la temporada d’Amics del Liceu

- E. LINÉS Barcelona

El llibre Temporada d’òpera, ideat pels Amics del Liceu un llunyà 1991, convida tot tipus de, diguem, personalit­ats a presentar les òperes programade­s al Liceu amb la intenció de mostrar acostament­s i opinions insòlites o com a mínim diferents sobre l’òpera. Una manera de fer veure que l’òpera és universal en tots els seus sentits.

Paral·lelament a aquest esforç literari, també cada temporada s’encarrega a un artista de renom (o se’l convida) que il·lustri el correspone­nt volum. Un encàrrec de prestigi però també d’indubtable dedicació i energia (perquè implica analitzar els arguments, escoltar les òperes i fer més de trenta originals), que en aquesta ocasió va recaure en Manolo García. El músic i cantant, però en la seva joventut també estudiant a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis, assegura: “Va ser una sorpresa total, em va fer il·lusió però vaig tenir una mica de por perquè sóc una persona que sempre escric per lliure i en aquest cas era un encàrrec”. En la tessitura va trucar al seu amic i reconegut artista plàstic Julio Vaquero, i ell em va convèncer de seguida, dient-me “llança-t’hi, llança-t’hi”.

El cantant barceloní és un artista que encara que la seva vocació principal hagi estat la música mai ha deixat de pintar i dibuixar, afició que l’ha portat a exposar des de fa més de vint anys (l’última, el 2013, a la barcelonin­a Taché Gallery, titulada Manolo García. Sub-realista); tot i així, ell és el primer que confessa que malgrat això, “al món clàssic de les arts plàstiques em con- tinuen mirant com un nouvingut”.

Davant l’encàrrec es va plantejar dues qüestions fonamental­s: logístique­s i conceptual­s. Perquè l’encàrrec el va agafar precisamen­t en ple procés d’enregistra­ment dels dos discos de Los Rápidos i Los Burros als estudis Music Lan, a Avinyonet de Puigventós, i, d’altra banda, “d’òpera, no en sabia res en profundita­t”. Així que entre setmana estava amb temes musicals (“encara que quan podia, m’escapolia a algun racó de l’estudi i allà treia els meus pinzells i m’hi posava”, re- coneix) i el cap de setmana baixava al seu domicili barceloní “i em dedicava a fer les 35 il·lustracion­s encarregad­es, la qual cosa suposava quatre per setmana.” Encara que a la meitat més o menys del procés de composició dels originals li va sobrevenir “una mica de crisi perquè no hi arribava”, García reconeix: “Al final m’ho he passat molt bé perquè ha estat divertit i perquè ha estat treballar amb un repte”.

Per al cantant de Querida Milagros, l’altra gran dificultat la va trobar a l’hora d’atacar les diferents peces operístiqu­es: “M’he inspirat molt en els llibrets, perquè la veritat és que posava els discos i no m’inspiraven gaire... les músiques d’òpera no les aguantava gaire; arribava un moment en què havia de descansar”, confessa. “Crec que l’òpera és molt complicada; és molt difícil de compondre perquè com a músic de rock la valoro i veig que suposa una feina bestial”.

En les seves valoracion­s personals sobre les peces, comenta que “Nabucco em va costar una mica, vaig estripar diverses vegades el paper”; “Lucia di Lammermoor és molt trist i em vaig posar a dibuixar calaveres”; “l’aiguafort que més m’ha agradat és el de I Capuleti e i Montecchi” en competènci­a directa amb el de Simon Boccanegra que “vaig pintar a l’oli sobre una tela que em va deixar una veïna a Albacete”.

Els originals es poden contemplar a l’Espai 2 de la Sala Parés fins al 10 de novembre. Els beneficis que pugui generar la venda d’obra seran destinats a la Fefoc, associació que dóna suport a malalts de càncer i els seus familiars.

 ??  ?? Simon Boccanegra. Una de les pintures amb què el cantant ha reinterpre­tat els arguments operístics de la temporada liceista. Reconeix que és una de les que més li agrada com li han quedat, i que la va dibuixar a l’oli sobre una tela que li va deixar...
Simon Boccanegra. Una de les pintures amb què el cantant ha reinterpre­tat els arguments operístics de la temporada liceista. Reconeix que és una de les que més li agrada com li han quedat, i que la va dibuixar a l’oli sobre una tela que li va deixar...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain