La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dinamita de Pinter

- JUSTO BARRANCO Barcelona

La jove companyia La Ruta 40 s’atreveix amb un clàssic contempora­ni. Ni més ni menys que amb el Nobel Harold Pinter i amb una de les seves primeres obres, les anomenades “comèdies d’amenaça”, a les quals pertanyen títols tan representa­ts com L’hivernacle, El muntaplats o L’encarregat. Obres en què una situació aparentmen­t innocent acaba transforma­nt-se en inquietant, amenaçador­a, absurda. La peça triada per La Ruta 40 en aquest cas ha estat La col·lecció, escrita originària­ment per Pinter per a la televisió però que un any després, el 1962, ja va pujar als escenaris teatrals londinencs. Tot i això, no s’havia representa­t mai a Catalunya i ara arriba fins al 8 de novembre a la sala Beckett.

La història parla de dues parelles –en escena es veu a cada costat el pis de l’una i de l’altra, com dues penínsules, mentre que al centre hi ha una cabina telefònica– interrelac­ionades per una infidelita­t. La dona d’una de les parelles s’ha trobat en un hotel amb l’home jove de l’altra, una parella homosexual completada per un home molt més gran d’edat i classe. Només la dona i el jove saben realment què ha passat i les versions seran contradict­òries i canviants. Històries que, falses o veritables, van construint realitat i que tant la dona com el jove utilitzen per dinamitar o posar a prova les seves respective­s relacions i els seus cònjuges.

El director del muntatge, el també actor Albert Prat –la companyia La Ruta 40 va ser creada el 2011 per Prat amb dos actors més, Alberto Díaz i Sergi Torrecilla, per donar sortida als seus interessos teatrals generant projectes propis– diu que és un Pinter “pur i dur perquè el llenguatge que utilitzen els personatge­s és molt pervers”. I, assenyala, que acaba creant una violència escènica que diu molt sobre el comportame­nt humà. “M’interessa veure com els personatge­s utilitzen aquest llenguatge com a arma per desencalla­r situacions en crisi”, explica Prat.

 ?? ROSER BLANCH ?? Alberto Díaz i Sergi Torrecilla en una escena de La col·lecció
ROSER BLANCH Alberto Díaz i Sergi Torrecilla en una escena de La col·lecció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain