La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esquerdes a la UEFA

La Federació Anglesa anuncia que suspèn el seu suport a Michel Platini com a candidat a la FIFA

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

El comunicat de dijous passat que va elevar Ángel María Villar com a màxima autoritat de la UEFA –però sense el rang de president– donava suport de manera unànime a Michel Platini, però les esquerdes eren sobre la taula, unes diferèncie­s que ahir es van fer públiques i oficials. No tothom a la UEFA veu de bon grat que el dirigent francès, suspès durant 90 dies per un cobrament d’1,8 milions d’euros de mans de Joseph Blatter, sigui el candidat europeu a les eleccions de la FIFA, previstes si no hi ha canvis per al 26 de febrer. La primera a desmarcar-se de manera patent va ser l’FA, la Federació Anglesa, que va difondre un comunicat en què indica que atesos els esdevenime­nts que han esquitxat Platini les últimes setmanes ja no li dóna suport.

En la reunió de dijous de les 54 federacion­s de la UEFA els advocats del sancionat president van exposar un informe per intentar salvar la cara a Platini. Als anglesos no els va convèncer. Al contrari. “Com a resultat de l’accés a aquesta informació, el comitè de l’FA va concloure que ha de suspendre el suport a la candidatur­a del senyor Platini a la presidènci­a de la FIFA fins que el procés legal s’hagi acabat i la posició sigui clara”. És a dir, l’FA creu que hi ha sospites sobre el comporta- ment de Platini. La Federació Anglesa es disculpa per no poder-ne donar més detalls: “Hem estat instruïts que la informació s’ha de mantenir com a confidenci­al i per tant no podem donar més explicacio­ns”, conclou el comunicat.

Anglaterra és un dels països que està lluitant més per mirar de netejar les institucio­ns del futbol, empesa per una premsa que, una vegada derrotada la candidatur­a anglesa al Mundial del 2018 –en mans de Rússia–, s’ha ocupat de subratllar de manera contínua presumptes corruptele­s a la FIFA. És per això que volen predicar amb l’exemple i no secundar un candidat qüestionat per la Comissió d’Ètica de la FIFA.

No són els únics. Alemanya i els països escandinau­s també van expressar en la cimera de

POC CONVINCENT Els lletrats de Platini van presentar un informe que no va convèncer gens la Federació Anglesa

dijous les seves reticèncie­s sobre Platini. Per això sobre la taula hi ha l’opció d’un pla B per al futbol europeu en les eleccions de la FIFA: l’holandès Michel van Praag torna a aparèixer.

Mentrestan­t, Villar haurà de remenar les cireres a la UEFA enmig d’aquesta tempesta. Dos clàssics enemics del president de la Federació Espanyola, Miguel Cardenal, president del CSD, i Javier Tebas, president de l’LFP, s’hi van referir ahir. “M’agrada que els espanyols ocupin un càrrec de responsabi­litat”, va afirmar Cardenal, que va dir que la UEFA no té res a veure amb la FIFA: “A la FIFA sí que tenim constància de pràctiques extraordin­àriament no només qüestionab­les, sinó frontalmen­t il·lícites”. De la seva banda, Tebas va treure importànci­a al fet que Ángel Villar s’hagi fet càrrec de la direcció de la UEFA de manera provisiona­l. “Això no suma ni resta per al futbol mundial”.

La UEFA vol que el contenciós judicial sobre Platini es resolgui aviat. Per això ha demanat a la Comissió d’Ètica, al Comitè d’Apel·lació de la FIFA i, en última instància, al TAS que es pronunciïn sobre aquest cas a tot estirar a mig novembre. Encara que aleshores els candidats a la FIFA ja s’han de saber, ja que el procés de lliurament de suports per convertir-se en aspirant s’acaba el 26 d’octubre. Un embolic que no s’acaba mai.

EL MISSATGE “El càrrec de Villar no suma ni resta per al futbol mundial”, diu Javier Tebas

 ?? SANG TAN / AP ?? Els problemes se li acumulen al sancionat president de la UEFA, Michel Platini
SANG TAN / AP Els problemes se li acumulen al sancionat president de la UEFA, Michel Platini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain