La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya demana a la UE que els dièsel puguin contaminar el doble

Indústria proposa ampliar el límit vigent de NOx de 80 mg/km a 184 mg/km

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

La Comissió Europea està intentant aprovar, per als vehicles dièsel, uns nous límits màxims de contaminac­ió per òxids de nitrogen (NOx) que estan molt per sobre dels que fins ara estaven reglamenta­ts. El Govern espanyol, per la seva part, ha proposat fins i tot valors superiors a aquests, que multipliqu­en per un factor de 2,3 els nivells acordats i en vigor des de l’1 de setembre d’aquest mateix any. Així ho assenyala la informació enviada pel Ministeri d’Indústria a Brussel·les.

El reglament comunitari Euro 6 estableix límits legals per a les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) als vehicles dièsel de 80 mil·ligrams per quilòmetre. Tot i això, ja que –com reiteradam­ent s’ha confirmat– la contaminac­ió d’aquests vehicles a la carretera és, a la pràctica, molt superior a la mesura en laboratori (4 i 5 vegades més), els tècnics de la Comissió van decidir que era necessari introduir com més aviat millor un sistema de control d’emissions en condicions reals de conducció. I això ha donat lloc a les propostes de nivells més permissive­s de pol·lució que estan negociant els països comunitari­s.

En aquest context, la Comissió proposa d’establir un marge de tolerància (factor de conformita­t, en l’argot tècnic) d’1,6 per al límit de NOx en el període 20172019. Això implicarà que els nous vehicles dièsel puguin emetre fins a 128 mg de NOx per quilòmetre recorregut en aquests anys. I, a més, planteja un marge d’1,187 per permetre emissions reals de fins a 95 mg/m recorregut entre els anys 2019 i 2021.

Però la posició del Ministeri d’Indústria és encara molt més tolerant amb les emissions brutes del dièsel. Ha demanat que per al període 2017-2019 s’apliqui un factor de 2,3; és a dir, tolerar unes emissions reals de 184 mg/km a la carretera, davant els 80 mg/km que marca ara el reglament (i que, com ja hem dit, és el límit d’obligat compliment des del setembre en els vehicles que es venen a la Unió Europea). Per al segon període, del 2019 al 2022, Indústria proposa un fac- tor d’1,6 (128 mg/km de NOx).

“Vuit anys després que s’aprovés el reglament Euro 6, i quan se sap que hi ha solucions tecnològiq­ues per evitar aquesta contaminac­ió, en lloc de proposar sancions per als vehicles que les incompleix­en, al Govern espanyol no li sembla suficient la contaminac­ió permesa i en demana més. Això és molt greu, ja que estem parlant d’un contaminan­t que afecta la salut”, es lamenta Francisco Segura, coordinado­r d’Ecologiste­s en Acció. “Ja abans que esclatés aquest assumpte, es parlava de permetre un increment (d’emissions) del 500%, ja que aquest era el que estaven emetent els cotxes menys conflictiu­s, confirma Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalita­t, per qui “estem possibleme­nt davant el frau ambiental més gran dels nostres temps”.

En canvi, el Parlament Europeu i alguns estats estan proposant límits no tan permissius.

NOUS MARGES La CE intenta regular límits tolerants adaptats a la pol·lució real a la carretera

“Són perfectame­nt factibles límits més exigents que permetin avançar ràpidament cap a un factor de conformita­t d’1, és a dir, cap a unes emissions màximes de NOx de 80 mg/km reals per a tots els nous vehicles dièsel”, indica Segura.

Per Assumpta Farran, no hi ha excuses per als retards en el compliment de la normativa, ja que els fabricants han tingut temps per adaptar-se des del 1998, en què ja coneixien bé els nivells de contaminac­ió que havien de complir. “No podem acceptar aquest frau ambiental que afecta greument la qualitat de l’aire que respirem i la salut de les persones, com ha recordat l’OMS”, sentencia.

PROTESTES DE DIVERSOS SECTORS La Generalita­t titlla la situació de “frau ambiental” que afecta la qualitat de l’aire

 ?? JOHN MACDOUGALL / AFP ?? Cotxes de la marca Volkswagen (Tiguan i Golf) transporta­ts per ferrocarri­l des de la planta de Wolfsburg, a Alemanya
JOHN MACDOUGALL / AFP Cotxes de la marca Volkswagen (Tiguan i Golf) transporta­ts per ferrocarri­l des de la planta de Wolfsburg, a Alemanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain