La Vanguardia (Català-1ª edició)

Valeo confirma que deixa de fabricar a Martorelle­s

L’empresa francesa reactivarà el trasllat i busca alternativ­es

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

La direcció de Valeo va confirmar ahir que l’ajust i la reestructu­ració de la planta de Martorelle­s prosseguei­x malgrat que dijous va paralitzar temporalme­nt el trasllat a Saragossa. Ahir, en una reunió a Barcelona, la companyia va explicar que la paralitzac­ió del trasllat és només temporal ja que mantenen inalterabl­e la seva intenció d’emportarse la producció a Saragossa.

El canvi més significat­iu és que la multinacio­nal francesa vol fer-ho per acord i explorant vies no traumàtiqu­es que inclouen “la industrial­ització i la reindustri­alització de la planta”. L’empresa no va voler comentar quines eren aquestes alternativ­es, si bé fonts consultade­s expliquen que una opció serà convertir la planta en un centre logístic o vendre les instal·lacions a un tercer que pogués assumir part de la plantilla. Les mateixes fonts van dir que les mesures de reindustri­alització que s’estan estudiant podrien donar ocupació a una cinquanten­a de treballado­rs. En cas que fos així, l’em- presa continuari­a oferint recol·locacions a la fàbrica de Saragossa perquè la plantilla és de 257 treballado­rs.

Fonts de Valeo van explicar que “s’obre ara un nou procés de negociacio­ns l’objectiu del qual és arribar a un acord de trasllat de forma ordenada i consensuad­a, al mateix temps que es treba- llarà per trobar alternativ­es que ajudin el trànsit i mitiguin els efectes de la decisió”.

CC.OO., que està sent assessorad­a per l’equip jurídic del sindicat, va assenyalar ahir que “participar­à en aquest procés” nou amb l’objectiu que “el conflicte tingui una sortida industrial, laboral i social”. Manuel Zamora, secretari de la secció sindical de CC.OO. a Valeo Martorelle­s, va declarar ahir que “la vaga indefi- nida es manté”. La plantilla està en vaga indefinida des del 28 de juliol passat. Des d’aquell moment, els treballado­rs van aixecar un campament davant l’entrada de la fàbrica.

El sindicat CGT –que està sent assessorat pel Col·lectiu Ronda– va dir per mitjà d’un comunicat que la sensació és que “l’empresa vol aconseguir per altres vies allò que té por de perdre als tribunals”. Ana Tomé, advocada del Col·lectiu Ronda, va indicar que no es pot “parlar de mesures ‘no traumàtiqu­es’ quan s’obliga més de 200 treballado­rs a desplaçar les seves famílies”.

A la planta de Martorelle­s es fabriquen equips de climatitza­ció per a cotxes. Fonts consultade­s expliquen que fa dues dècades els equips d’aire condiciona­t eren un producte de valor afegit però que ara l’incorporen tots els vehicles, però que ha passat a ser un producte d’ús massiu abaixant-ne el preu. Això és el que ha portat la multinacio­nal a emportar-se la producció a Saragossa, on els costos són més baixos.

El canvi d’estratègia en el tancament i trasllat de l’activitat de Martorelle­s a Saragossa es va produir dijous durant l’acte de mediació al Tribunal Laboral de Catalunya, on es tractaven les demandes interposad­es per la plantilla contra el trasllat i la seva suspensió cautelar. Aquestes demandes han quedat sense efecte com a conseqüènc­ia de la retira de l’expedient de trasllat a Saragossa.

Les que es mantenen són les demandes contra la vulneració del dret de vaga, ja que els treballado­rs sospiten que l’empresa ha realitzat en altres llocs la producció que es fabricava a Martorelle­s.

La vaga indefinida de Valeo Martorelle­s és una de les més llargues de Catalunya, només superada en els últims anys per l’aturada de Panrico.

La planta es pot reconverti­r en centre logístic o una altra companyia i ocupar uns 50 treballado­rs

 ?? JORDI PUJOLAR / ACN ?? Treballado­rs de Valeo, ahir a Barcelona
JORDI PUJOLAR / ACN Treballado­rs de Valeo, ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain