La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol retallarà la plantilla a Espanya en 750 persones

L’agència de qualificac­ió Fitch valora positivame­nt el nou pla estratègic

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Repsol planeja reduir la seva plantilla a Espanya en prop de 750 empleats com a part del seu nou pla estratègic per al període 2016-2020 presentat dijous passat, segons fonts del Sindicat de Treballado­rs de Repsol (STR).

La cúpula de la companyia petroliera va haver de revelar, en la presentaci­ó als empleats del nou pla estratègic 2016-2020, que la meitat de la retallada que es durà a terme en tres anys correspond­rà a les factories ubicades a Espanya. Dijous passat, el conseller delegat, Josu Jon Imaz, es va negar a quantifica­r aquesta xifra perquè la companyia va preferir comunicar-ho als mateixos empleats

La firma disposa de 5 complexos industrial­s, 1.000 gasolinere­s i els serveis centrals a Espanya L’empresa va informar els sindicats que el 50% dels acomiadame­nts seran de la plantilla ubicada a Espanya

abans que a la resta d’agents.

Aquestes mateixes fonts han explicat que la direcció de la petroliera va admetre que de les 1.500 persones que sortiran de la companyia en els propers tres anys, la qual cosa suposa una reducció del voltant del 6% de la plantilla mundial, el 50% correspond­rà a Espanya i l’altra meitat a la resta del món.

Repsol va mostrar la seva intenció de reduir la plantilla de forma no traumàtica i pactada amb els sindicats, segons STR, encara que de moment es desconeix el detall dels terminis i la via per efectuar la retallada.

Imaz, davant els periodiste­s, es va limitar a dir que serà a l’estil Repsol, és a dir, “de forma responsabl­e i acordada”. Es preveu que l’empresa plantegi jubilacion­s i prejubilac­ions.

De l’actual plantilla, el 62% treballa a Espanya, entre serveis centrals, els cinc complexos industrial­s ubicats a A Coruña, Tarragona, el País Basc, Puertollan­o i Cartagena, i unes 1.000 gasolinere­s pròpies. Així mateix, compta també amb el centre de tecnologia a Móstoles i el centre de dades a Tres Cantos, tots dos a la Comunitat de Madrid. En el seu conjunt, la petroliera compta amb una plantilla de 25.000 empleats, després de la compra del grup canadenc Talismán. D’aquesta xifra cal descomptar els representa­nts sindicals i els empleats d’algunes gasolinere­s compartide­s amb El Corté Inglés, on el personal també és de les dues companyies.

D’altra banda, l’agència de qualificac­ió i mesurament de riscos Fitch considera que la retallada de despeses i les desinversi­ons de 6.200 milions previstes per Repsol com a part del seu pla estratègic presentat aquesta setmana seran positives per a la seva qualificac­ió creditícia, ja que l’ajudaran a reduir l’endeutamen­t més ràpid de l’esperat. Preveu que el deute es quedi en 8.000 milions, davant els 14.000 milions actuals.

En un comunicat, Fitch considera també que la flexibilit­at financera apuntada en el pla beneficiar­à la qualificac­ió de la companyia –una de les prioritats de la direcció és mantenir la nota–, “especialme­nt en un entorn més volàtil de preus del petroli”.

L’agència apunta que la compra de Talisman, tancada al maig, va millorar el perfil de negoci de la petroliera en diversific­ar geogràfica­ment els seus actius i confia que les desinversi­ons anunciades ajudin a reduir el seu deute.

Tot i això, considera que les previsions de mantenir la taxa de reposició en el 100% podrien ser massa “optimistes” atesa la reducció de costos d’exploració recollida al document, la qual cosa podria conduir a una producció menor a llarg termini.

Les línies bàsiques del pla estratègic de Repsol per al període 2016-2020 persegueix­en mantenir el dividend, reduir deute i doblar el benefici brut d’explotació en ser més eficients. La companyia ha elaborat totes les seves xifres consideran­t que el preu de barril de cru es mantindrà en 50 dòlars fins al 2020.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Una de les cinc refineries que el grup té a Espanya
VICENÇ LLURBA Una de les cinc refineries que el grup té a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain