La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La veu t’identifica més que l’empremta dactilar”

- VÍCTOR-M. AMELA

Tinc 66 anys. Sóc de Barcelona. Sóc metge otorinolar­ingòleg i cirurgià de cara i coll. Sóc casat i tinc tres fills i dos néts. Sóc ciutadà del món i voto partits d’ordre i respecte. Sóc catòlic practicant. La laringe humana és un instrument musical fascinant, de vent i corda alhora

Què és la veu? El so que emet la laringe es modifica a les cavitats de ressonànci­a i apareixen els harmònics. Harmònics? Sobretons. Algunes persones tenen tants harmònics (fins a 12) que fan sentir la seva veu per sobre d’una orquestra.

Els cantants. Sí. N’he tractat molts!

Quina veu és la millor que ha sentit mai? La de Montserrat Caballé ha estat la veu més pura i cristal·lina. I és la reina del fiato.

Què és el fiato? La reserva pulmonar que permet cantar sense interrompr­e’s per agafar aire. La de Caballé és la veu femenina més pura, amb més fiato i més capacitat de pianissimo­s.

I la millor veu masculina? La de Jaume Aragall ha estat la més bonica que he sentit: extraordin­ària veu de tenor, completa, rica, capaç de fer mil floritures.

Neixes amb aquest do o el construeix­es? La base és l’anatomia de laringe. La resta és entorn, bona orella musical, assaig i voluntat.

Com és la laringe humana? És un instrument musical sorprenent, de corda i vent alhora, i capaç d’emetre parla, cant i humming.

Què és el humming? Hnnnnnnn... Un murmuri que només emet la laringe humana. Amb la boca tancada ( bocca chiusa): escolta l’ària del cor de pescadors de l’òpera Madama Butterfly!

Què pot espatllar una veu? Superar els límits de tolerància de la laringe. Això li va passar a Paulina García, fabulosa contralt, el 1863: els seus músculs vocals es van esquinçar per sempre més després d’un high-pitch a l’òpera Alceste de Gluck.

Què és això del high-pitch? Cantar tons més alts dels que podia suportar la seva laringe. Per això convé cantar al 70% de la seva capacitat, per protegir-se.

Què ens aconsella per preservar la nostra laringe? Fugir de la sequedat ambiental. I no fumar. El pitjor és un avió amb aire condiciona­t!

Quins altres profession­als s’han de cuidar de la seva veu? Actors, polítics, docents, conferenci­ants, locutors de ràdio i televisió... Els vull donar un consell.

Endavant! Recorda que tens micròfon! Per què crides? Molts locutors de televisió forcen la veu innecessàr­iament, com si els fes por que no els sentim.

He conegut locutors de ràdio fumadors per tenir la veu més greu. Error: la sequedat del tabac és letal per a la laringe. A banda del risc de càncer de laringe i pulmó... En van tenir cantants lírics com Caruso i Bastianini.

Quins altres factors ambientals afecten la laringe? L’alcohol també resseca la laringe. La síndrome premenstru­al fa baixar tons, vela laveu des de tres dies abans d’ovular: aconsello a les cantants suspendre recitals, no forçar, o s’arrisquen a un edema o hematoma.

Els homes se’n salven, doncs. Així com la menopausa masculinit­za la veu de la dona, l’andropausa feminitza la veu de l’home. Van igualant-se les veus amb l’edat.

Diuen que Maria Callas va perdre la veu després d’aprimar-se. Fals: la va perdre per qüestions psicològiq­ues. És innecessar­i estar gras per cantar bé.

L’estat anímic altera la veu? Sí, tots detectem si un interlocut­or està eufòric o deprimit sense veure’l, només pel to de veu. Davant un tribunal oral... se’t pot escanyar la veu, per la por.

Fins i tot li passa al rei Felip VI, que en algunes al·locucions fa galls... Es deu a fatiga per la seva agenda, a una sobrepress­ió, als viatges, avions, aires condiciona­ts... La fatiga és un altre gran enemic de la veu. Les begudes molt fredes o molt calentes també: és millor temperatur­a ambient.

Quins consells donaria a un professor per a les classes, a un actor de teatre? Analitza’t la veu, examina’t la laringe i aprèn tècniques de respiració i impostació. I escalfa les cordes vocals amb algun exercici abans de fer-les servir, com qualsevol atleta: les cordes vocals són un múscul més.

Quines són les lesions més freqüents de laringe? Nòduls, pòlips, hematomes, esquinços, reflux gastroesof­àgic... Si estàs més de quinze dies disfònic...

Disfònic? La gent diu afònic, quan hauria de dir disfònic: afonia és quedar-se sense veu. La disfonia és qualsevol alteració de la veu.

Adopto el mot, gràcies! Continuï... Si estàs més de quinze dies disfònic, corre a l’especialis­ta! Passa alguna cosa...

Hi ha cap remei casolà eficaç per a la disfonia? Només un: descansar la veu.

La veu s’hereta o s’imita? Cada veu té el seu registre o tessitura de naixement, és única i diferent de la resta de veus del món: la policia utilitza sonògrafs i oscil·lògrafs per identifica­r algú per la veu encara amb més precisió que una empremta dactilar! La teva veu és la teva personalit­at.

 ?? LAURA GUERRERO ??
LAURA GUERRERO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain