La Vanguardia (Català-1ª edició)

Premis sense Princesa

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

Elionor de Borbó farà deu anys el 31 d’octubre, una setmana després de la celebració a Oviedo, el proper dia 23, dels premis Princesa d’Astúries, els primers que es lliuraran amb aquesta denominaci­ó. L’any passat, encara que Felip va presidir la cerimònia ja com a Rei, els premis encara es deien Príncep d’Astúries perquè d’aquesta manera havien estat convocats un any enrere, encara amb Felip com a hereu de la Corona.

Totes les peticions, més o menys intenses o interessad­es, que els últims mesos han arribat a la Zarzuela perquè la filla gran dels Reis assisteixi als actes que se celebraran entre dijous i dissabte de la setmana vinent a Astúries, han rebut la mateixa resposta: encara no té edat. És cveritat que, en algun moment, es va pensar que Elionor podia anar-hi enguany perquè és el primer en què els guardons porten el seu nom, però es va descartar la possibilit­at ja que aquest presència obligava la dels anys següents. Felip va dir l’any passat que reiterava el seu compromís amb la fundació (a la qual després de la proclamaci­ó se li va canviar el nom de Príncep pel de Princesa d’Astúries), en representa­ció de la seva filla fins que ella en pugui assumir la responsabi­litat.

Després de més de trenta anys de cerimònies i de premis, Oviedo s’ha convertit en un focus d’exaltació dels valors de l’humanisme i la tolerància. A diferència dels premis Nobel, en els quals únicament el de la Pau i el de Literatura defineixen l’argument ideològic, en els Príncep (ara Princesa ) d’Astúries) totes les categories tenen un component social, fins i tot la de recerca científica i tècnica, en la qual sempre es distingeix investigad­ors que han fet troballes que suposin condicions de vida millors per als sectors desfavorit­s.

La Fundació Príncep d’Astúries es va constituir a Oviedo el 24 de setembre del 1980, després que di- verses personalit­ats asturianes, aglutinade­s pel periodista Graciano García, presentess­in al llavors secretari general de la Casa del Rei Sabino Fernández Campo, natural d’Astúries, la idea de promoure alguna mena de vinculació directa entre l’hereu de la Corona i el Principat. El príncep Felip va pronunciar el seu primer discurs en públic precisamen­t en la primera cerimònia de lliurament de premis, celebrada el mes d’octubre del 1981 quan només tenia 13 anys.

A través dels seus discursos en la cerimònia de lliurament dels premis, sobretot els últims quinze anys, es va poder seguir el procés de maduració del príncep Felip. Ara, com a Rei, l’escenari li permet continuar en la línia dels missatges humanistes, bàlsam en temps convulsos, fins que la seva filla comenci a desenvolup­ar la seva pròpia personalit­at i maduresa per agafar-ne el testimoni.

PALOMAS A PALAU

Per més que s’esforcen els serveis de protocol de la Zarzuela, és molt difícil innovar en les invitacion­s per a la recepció del Dotze d’Octubre al Palau Reial. En l’anterior regnat es va intentar, però la inèrcia i els compromiso­s anteriors van convertir els intents de canvi en una missió impossible. Amb l’arribada de Felip i Letícia es va voler fer un canvi radical a la llista de convidats, però ara tampoc no han pogut capgirar-la.

És curiós, perquè al llarg dels anys els convidats per càrrec, lògicament, han anat canviant des del president del Govern fins a l’ambaixador de França, però els anomenats socials s’hi queden per sempre. És cert que, per expressa decisió dels Reis, es convida científics, representa­nts d’oenagés, o persones que s’han distingit en l’art i les ciències. Però l’entrada de cares noves no suposa la sortida de les de sempre, persones que mouen tots els fils i truquen un milió de vegades per no caure de la llista. Com s’entén si no que Paloma Segrelles i la seva filla del mateix nom continuïn anant-hi any rere any i no altres persones.

L’ART DEL REI

Dilluns, el rei Joan Carles tornarà a la llum, i a l’agenda oficial de la família reial, per inaugurar al Palau Reial de Madrid l’exposició Art modern i contempora­ni a les

col·leccions reals, organitzad­a per Patrimoni Nacional, organisme propietari de les peces. La presència de Joan Carles respon que va ser ell qui, com van fer els seus avantpassa­ts amb els grans pintors que ara enriqueixe­n les sales del Museu del Prado, va començar a interessar-se i adquirir peces dels artistes del seu temps.

El 1984, Patrimoni va crear una comissió, presidida per l’artista Rafael Canogar, per començar una col·lecció d’art modern i contempora­ni per enllaçar amb les col·leccions anteriors. Curiosamen­t, una de les sales de l’exposició està composta per les obres d’art regalades als Reis actuals amb motiu del seu casament que van ser cedides a Patrimoni. S’hi podrà veure, entre d’altres, el quadre Cors que volen lliures d’Alberto Reguera, que el sindicat UGT va regalar a Felip i Letícia.

La col·lecció està composta per 115 obres de les quals, a l’exposició del Palau Reial, es podran veure 44 d’artistes com Miquel Barceló, Eduardo Arroyo, José María Sicilia, Albert Ràfols-Casamada, Joan Hernández Pijoan, Josep Guinovart, Antonio Saura, Juan Genovés, Martín Chirino i Agustín Ibarrola, entre d’altres.

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? La princesa Elionor, amb la seva germana, la infanta Sofia, a la desfilada del Dotze d’Octubre
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE La princesa Elionor, amb la seva germana, la infanta Sofia, a la desfilada del Dotze d’Octubre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain