La Vanguardia (Català-1ª edició)

CINEMA EN GUERRA

-

Eren les acaballes del 1942 i el Hollywood Theatre de Nova York rebia amb fredor l’última estrena de la Warner Bros. Ni tan sols els propis estudis no confiaven en el projecte. “Un tractament mediocre del tema antinazi”, tronaven les primeres crítiques. Ningú no va ser conscient del que s’hi ordia, al cafè d’en Rick.

Sí, Casablanca es va estrenar sense pena ni glòria. La data, 26 de novembre, s’havia escollit a fi de coincidir amb la invasió de les tropes aliades a la costa nord de l’Àfrica i la recent ocupació de la ciutat marroquina que donava nom al film. Però la picada d’ullet patriòtica no va commoure els esmolats ressenyist­es, que pel cap alt la van qualificar de “força tolerable”. Una rebuda molt diferent a la que, a començamen­ts del mateix any, havia tingut a Madrid una pel·lícula cridada a passar als annals de la història –o almenys això creia el seu artífex–. Es tractava de Raza, la translació cinematogr­àfica de la novel·la d’un tal Jaime de Andrade que, com se sabria amb el temps, era el pseudònim utilitzat per Francisco Franco en persona, que tenia les seves amagades vel·leïtats literàries. La première de Raza, la nit de Reis, va resultar un èxit total, quin dubte hi ha. No hi havia la dissensió, ni tan sols artística, en una Espanya amb un govern que encara pensava en la victòria. Com el protagonis­ta del film, José Churruca, reflex de Franco mateix, que nodreix els seus somnis infantils de les històries que el seu pare, capità de navili, li explica sobre l’heroisme dels almogàvers, encapçalat­s pel “catalán Roger de Lauria” (curiós motiu inspirador, vist avui).

Fora de la ficció, Franco sorprendri­a mesos més tard en cessar el cunyadíssi­m Ramón Serrano Súñer del càrrec de ministre d’Afers Exteriors. El mateix Generalísi­mo que havia exaltat l’ardor guerrer amb la seva ploma, firmava amb la mateixa ploma el decret per desfer-se d’un dels més vehements germanòfil­s del seu cercle. Era un d’aquests sorprenent­s moviments tàctics amb què el dictador descol·locava les pròpies camarilles. Encara que sembla que fora del govern es vivia millor: Serrano Súñer seria el més longeu comandamen­t superviven­t dels primers anys del franquisme, mort el 2003 amb 101 anys.

 ??  ?? Rick i Ilsa, amorosa picada d’ullet patriòtica
Rick i Ilsa, amorosa picada d’ullet patriòtica
 ??  ??
 ??  ?? El cunyadíssi­m posa satisfet al costat de Himmler
El cunyadíssi­m posa satisfet al costat de Himmler

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain