La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’autora del titular: “The war’s begun”

LA PERIODISTA QUE VA DONAR L’EXCLUSIVA DE L’ESCLAT DE LA II GUERRA MUNDIAL COMPLEIX 104 ANYS HAVENT INFORMAT DELS CONFLICTES BÈL·LICS MÉS RELLEVANTS DE L’ÚLTIM SEGLE

- clare hollingwor­th ALBA HUERGA Barcelona

“Mil tancs s’han congregat a la frontera amb Polònia, hi ha deu divisions preparades per al gran cop”. L’1 de setembre del 1939, el titular que va canviar el transcurs de la història va sortir a llum al diari anglès The Daily Telegraph. Les tropes nazis s’acumulaven a la frontera polonesa per envair Varsòvia. Però allà només hi havia una persona per explicar-ho: Clare Hollingwor­th. La fita del periodisme que dissabte passat va complir 104 anys, va agafar llavors el cotxe d’un cònsol britànic a Katowice i, en descobrir l’emboscada, va trucar al seu amic Robin Hankey, segon secretari de l’ambaixada britànica a Varsòvia, i li va dir: “The war’s begun! (La guerra ha començat!)”. Dos dies després, la primícia d’una periodista que no feia més d’una setmana que treballava, va desencaden­ar l’esclat de la Segona Guerra Mundial; el Regne Unit va declarar la guerra a l’Alemanya nazi.

El dia del seu aniversari, que va celebrar a Hong Kong, el Club de Correspons­als Estrangers va recordar la seva valerosa gesta com a correspons­al internacio­nal i com a personatge il·lustre. I és que Hollingwor­th ha estat en primera línia de foc en els esdevenime­nts més transcende­nts de la història. Fins i tot abans de la seva primera feina com a periodista, va ajudar a rescatar 3.000 fugitius del foc alemany disfressan­t-los de vilatans a la ciutat de Katowice. La gesta li va valer a la jove de Leicester el sobrenom de Pimpinella Escarlata a la premsa britànica. Més tard, van ser els seus scoops o exclusives, la seva passió pels conflictes bèl·lics, els que van fer de Clare Hollingwor­th una valenta que s’endinsava a les zones perilloses que d’altres no volien trepitjar. El coratge i els coneixemen­ts de la guerra que la periodista va demostrar al llarg de la seva carrera es deuen a les lliçons de vida que el seu pare li va relatar durant la I Guerra Mundial. El 2009 Hollingwor­th va explicar a The Guardian com el pare li explicava “qui atacava què i per què, els errors i les raons de la guerra –una guerra que, de fet, va ser i ha estat sempre, una extensió de les polítiques i del resultat fallit per part dels estats de mantenir la pau”.

Els periodiste­s que van tenir l’honor de treballar amb Hollingwor­th durant els seus anys de glòria la defineixen com una dona “casada amb la seva feina” o “una ídol per a les reporteres”. Tot i això, per a ella el gènere no ha estat mai una barrera. Hollingwor­th no va tenir fills, la seva carrera sempre era el primer. Això li va valer el divorci del primer marit, Vandaleur Robinson, un important membre de la llavors Societat de Nacions –on Hollingwor­th també va treballar–, perquè, com ella va indicar poc després de perdre la vista el 1995: “Quan estic en una història, estic en una història. Al diable amb el meu marit, la meva família o qui sigui. No descansaré fins que arribi al fons de l’afer”.

Un company de correspons­alies de Clare Hollingwor­th, Alan Watson, va explicar a Buzznews: “Quan ella va començar en aquest món, no hi havia gairebé reporteres i a ningú li semblava estrany”. Hollingwor­th va ser una de les pioneres al món del reporteris­me, i lluny de competir amb les altres profession­als del gremi, el seu gran sentit de la notícia l’avisava que era millor cooperar. Per això va construir una xarxa de dones periodiste­s entre el Caire i el nord de l’Àfrica, on es trobaven noms il·lustres com Eve Curie, filla de Marie Curie, o Martha Gellhorn, dona de Hemingway. L’anglesa sabia que treballava en una professió dominada per homes. Tot i així, tenia les millors fonts: de generals a primers ministres. Això li va donar el privilegi de ser testimoni ocular durant les guerres indo-pakistanes­es i d’haver estat la primera persona acreditada per entrar a Pequín després de la revolució cultural. El seu protagonis­me en la indústria de la informació va pujar com l’escuma durant la revolució algeriana (1954-1962), on Hollingwor­th va participar en el rescat del periodista John Wallis, segrestat per rebels algerians. Llavors, va sumar a la seva llista el sobrenom de Joana d’Arc. Hollingwor­th va guiar la resta de la premsa al lloc on tenien captiu a Wallis dient: “Anem companys, ells no dispararan a tots els periodiste­s del món”. A més, la correspons­al va ser una superviven­t de l’atemptat sionista a l’Hotel King David a Jerusalem que va matar 91 persones. Allà es trobava amb el seu segon marit, el periodista del Times Geoffrey Hoare, que va morir anys després d’un atac al cor.

La dona que “prefereix ser en un avió que llança bombes que en un sofà veient un partit de futbol” es va retirar de la premsa oficialmen­t el 1981, encara que va continuar treballant com a correspons­al a Hong Kong més d’una dècada. Ara, amb 104 anys, diu que de vegades dorm a terra per assegurar-se que no s’ha tornat tova. El seu equipatge d’aventures sempre va ser una màquina d’escriure, un raspall de dents i un revòlver per defensar-se de nazis, espies soviètics o segrestado­rs algerians. Ara els familiars i coneguts de Hollingwor­th fan una campanya per recordar-la: #celebrateC­lare. Perquè el nom d’una dona centenària que encara guarda el seu passaport i les sabates a prop del llit per si hi ha cap guerra per cobrir no ha de caure en l’oblit.

 ?? MIKE CLARKE / GETTY ?? Les exclusives de Hollingwor­th van alertar les autoritats de seguretat, i fins i tot l’MI5, el servei d’intel·ligència del Regne Unit, va creure que la periodista era en realitat una espia
MIKE CLARKE / GETTY Les exclusives de Hollingwor­th van alertar les autoritats de seguretat, i fins i tot l’MI5, el servei d’intel·ligència del Regne Unit, va creure que la periodista era en realitat una espia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain