La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy reuneix Govern i barons per tancar la crisi

El president toca a sometent per donar imatge d’unitat i reivindica la seva gestió La incertesa davant el resultat electoral s’escampa al PP

- Carmen del Riego Toledo

“Digui-li al president que nosaltres estem molt orgulloses de ser del PP”. El missatge que unes senyores van transmetre al director del gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, al final de l’acte que va congregar el PP a Toledo, resumeix molt bé el que va ser ahir el conclave organitzat als afores de la ciutat imperial. Un punt i final a una setmana que a molts al PP i al Govern els agradaria oblidar (ja que fins i tot va tapar una fita que el president Rajoy havia treballat des de feia molt de temps: la presidènci­a que ostenta Espanya del Consell de Seguretat) i que tots ja admeten que ha estat un revés, del qual la majoria espera que hagin sortit

EXHIBICIÓ D’OBRA FETA Rajoy se sent “orgullós com a governant i com a espanyol” de la seva gestió de govern

tots escaldats. “És el moment de deixar enrere l’accessori, de concentrar-se en el que ens importa a tots, d’estar per damunt”, va ser la velada al·lusió de Mariano Rajoy al que ha passat aquests dies.

No es volen buscar culpables ni carregar les tintes contra ningú, però tots miren el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè al marge de les crítiques al seu company de gabinet, el ministre d’Exteriors José Manuel García Margallo, si alguna cosa va fer més mal al si del PP va ser que digués que molts al partit s’avergonyei­xen de ser-ho, en un retret a la falta de suport que ha tingut en moments difícils. A això es referien les senyores que van aturar Moragas a la sortida de l’acte.

Però si això havia suposat un allunyamen­t entre el partit i el Govern, que reflectia els desacords que s’han succeït al llarg de la legislatur­a, el més greu, i així ho admeten tots, va ser l’intercanvi de crítiques entre Montoro i Margallo, per molt que les paraules del titular d’Exteriors, di- uen, no han estat fetes per publicar. Tots dos van rebre, en privat, el correspone­nt missatge que ja n’hi havia prou i que havien de tancar la polèmica, a través d’enviats del president del Govern, que no ho va fer en persona.

Si alguna cosa ha volgut evitar Rajoy aquests dies, tant dijous co- mo ahir, és donar la imatge de que hi ha hagut una crisi, per això no ha fet cap reconeixem­ent ni cap al·lusió pública i directa a la unitat del partit, que suposaria admetre que la divisió existia.

El PP va fer ahir una demostraci­ó d’unitat amb una foto. Una foto de família ampliada, perquè a la direcció popular –la secretària general i els cinc vicesecret­aris– s’hi van unir ahir tots els ministres, fins i tot els dos que no són del partit, Luis de Guindos i Rafael Catalá, i tots els presidents regionals, amb tres excepcions, les de Luisa Fernanda Rudí (Aragó), Juan Vicente Herrera (Castella i Lleó) i Esperanza Aguirre (Madrid), amb un compromís familiar ineludible aquesta última, i així ho va dir per missatge de telèfon tant a Rajoy com a Cospedal. Sí que hi va ser, i va parlar en nom del PP regional, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Una foto distesa de tots, amb els portaveus al Congrés i al Senat i els presidents de les dues cambres inclosos, per transmetre distensió i unitat. Tot i això, es va poder veure Margallo parlant just darrere Rajoy amb el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, i amb el portaveu al Congrés, Rafael Hernando, mentre que Montoro, més allunyat de tothom, parlava amb el ministre de Defensa. Després, ja en l’acte, entre Margallo i Montoro es van escurçar les distàncies i només els va separar el ministre de l’Interior, Jorge Fernández, mentre ells feien cara de circumstàn­cia i no intercanvi­aven paraula.

Rajoy va llançar un missatge d’optimisme als seus militants, per mirar de frenar el sentiment

EL PSOE I IRENE LOZANO “Nosaltres no hem de fer cap fitxatge d’última hora per regenerar-nos”

 ?? DANI DUCH ?? Rajoy es va envoltar ahir de tot el seu govern, de tots els presidents del PP i de tota la direcció, per donar una imatge d’unitat
DANI DUCH Rajoy es va envoltar ahir de tot el seu govern, de tots els presidents del PP i de tota la direcció, per donar una imatge d’unitat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain