La Vanguardia (Català-1ª edició)

Unió reelegeix Duran com el seu candidat al Congrés

El líder d’UDC creu que “s’acosta un moment determinan­t” per a Catalunya

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

El consell nacional d’UDC va reelegir ahir Josep Antoni Duran Lleida com el seu cap de llista en les pròximes eleccions generals del 20 de desembre. Duran va afirmar que sentia “el deure” de ser candidat.

Les eleccions generals del 20 de desembre són la munició més potent que en aquest moment té Unió Democràtic­a a la recambra i Josep Antoni Duran Lleida serà qui la dispararà. El consell nacional del partit va revalidar ahir per unanimitat la seva confiança en el lideratge de Duran i també la seva candidatur­a el 20-D, encara que abans de produir-se formalment la votació ell ja havia anunciat en la seva intervenci­ó davant del màxim òrgan polític del partit la seva voluntat de presentar-se com a candidat al Congrés. “Tinc dret a presentar-me, però apel·lo al meu deure, a la meva responsabi­litat, em sento en l’obligació” de fer aquest pas, va dir Duran, davant dels 250 consellers nacionals d’Unió reunits en un hotel de l’Hospitalet. “Molta gent, de dins i de fora, dirà que el que hauria de fer és anar-me’n, ho respecto però no m’acomplexo, i no per pedanteria sinó perquè tinc seguretat en el que faig, en el que em toca fer,” va afegir.

El consell nacional va votar de manera unànime a favor de l’informe de gestió de la direcció del partit, després que Du- ran posés el seu càrrec a disposició pels mals resultats del 27-S, que van deixar Unió fora del Parlament. El mateix document també proposa que Duran Lleida sigui el cap de llista el 20-D, amb la qual cosa el líder democristi­à ja té l’aval del consell nacional. El president del comitè de govern va anunciar que demà dilluns presentarà formalment la seva precandida­tura davant dels òrgans interns correspone­nts. Després, l’assemblea de Barcelona ciutat i les intercomar­cals hauran de donar el vistiplau i finalment serà el consell nacional el que donarà l’aval definitiu al candidat.

En la seva intervenci­ó, ober-

AMÉS AUTOESTIMA Duran vol apujar la moral d’Unió: “Surto a guanyar el partit”

ta als mitjans de comunicaci­ó, Duran va apel·lar a la responsabi­litat també per justificar el seu canvi d’opinió sobre el fet de tornar a ser candidat. Va assegurar que “el més còmode” per a ell i per a la seva família seria anar-se “a casa, a la vida privada”, i va recordar que aquesta era la seva intenció fa quatre anys, quan es va presentar a les anteriors eleccions generals. Aquesta legislatur­a ja havia donat a conèixer la seva decisió de no repetir com a candidat de CiU al Congrés, en coherència amb el fet que, de manera pública unes vegades i soterrada d’altres, havia deixat clara la seva disconform­itat amb el gir sobiranist­a de la coalició. Però Duran pensa, i així ho va dir ahir als dirigents del seu partit, que “les coses han canviat i molt”, i “s’acosta un moment determinan­t” per a Catalunya. Duran Lleida vol intentar la remuntada, però necessita pujar la moral del seu partit, en hores baixes després del 27-S i amb el degoteig de baixes de militants que posen en joc l’autoestima. “Surto a guanyar el partit, que Unió tingui representa­ció al Congrés i perquè aquest sigui el primer pas per recuperar-la a Catalunya”, va dir.

El dirigent democristi­à tam-

PER LA NEGOCIACIÓ “Encara he de fer un últim servei”, afirma el líder d’UDC

bé va al·ludir, sense citar-la, a la seva experiènci­a com a negociador en diferents etapes de la història de CiU, i va assegurar que si cal negociar amb l’Estat la pròxima legislatur­a, fa falta “fermesa”, “ser respectat” i “generar confiança” en totes dues parts. “Puc ser útil, i encara he de fer un últim servei, almenys intentar-ho”, va dir Duran, sobre el paper que pot jugar al Congrés la pròxima legislatur­a “en vigílies d’una etapa redefinitò­ria de l’articulaci­ó política i jurídica de l’Estat”.

Duran va assegurar que hi ha “un gran barranc que separa Catalunya de la resta de l’Estat” i “cada dia hi ha més gent que veu que cal buscar una solució acordada”. Segons va dir, “molta gent” va votar Junts pel Sí “per donar-los força en la negociació”, però “mai no hi haurà negociació per trencar l’Estat, només per a un nou reconeixem­ent de Catalunya,” encara que “pel maleït interès electoral no es vulgui reconèixer, perquè dóna més vots no fer-ho, a Catalunya i a l’Estat”. En aquest context, va criticar “l’obsessió del PP per desviar les decisions polítiques cap als jutges” i l’estratègia de “refugiar-se darrere de l’èpica dels sentiments”, amb referència a Junts pel Sí. Com a alternativ­a, va defensar parlar de “voluntat de pacte i de predisposi­ció transaccio­nal”.

El líder d’Unió també va criticar que “Catalunya encara no té govern segurament només per interessos electorals”, ja que, segons la seva opinió, Junts pel Sí i la CUP ho estan endarrerin­t “per intentar tenir més vots el 20-D”.

 ??  ?? Duran Lleida s’adreça als consellers nacionals d’Unió, a la reunió extraordin­ària feta ahir per ratificar el seu lideratge
Duran Lleida s’adreça als consellers nacionals d’Unió, a la reunió extraordin­ària feta ahir per ratificar el seu lideratge
 ?? XAVIER GÓMEZ. ??
XAVIER GÓMEZ.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain