La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neymar fa de Messi amb quatre gols contra el Rayo

Quatre gols i una assistènci­a del brasiler deixen fora de combat un Rayo orgullós

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Va marcar primer el Rayo i va tenir el Barça contra les cordes al començamen­t de la segona part. Els de Paco Jémez van acariciar la gesta, però Neymar va assumir la responsabi­litat contra totes les adversitat­s. Desencaden­at com l’esclau de la cinta de Tarantino, el brasiler va desplegar detalls tècnics mai vistos i va firmar quatre gols i una assistènci­a per al cinquè, a càrrec de Suárez. La golejada en un duel de poder a poder va deixar satisfet el Camp Nou, però no va aclarir els dubtes sobre un Barça que va tenir en Claudio Bravo una figura clau.

La pissarra de Paco Jémez no enganya. És transparen­t, neta com la proposta d’aquell anunci del calb que va néixer per higienitza­r el món. Un estil que concedeix un segell de singularit­at a un Rayo vanitós que fuig de la vulgaritat tàctica dels equips del seu nivell pressupost­ari. El primer moviment del conjunt visitant, una pressió tensa a totes les demarcacio­ns del camp, va anunciar l’esdevenir d’un partit mogut, arriscat, una lluita de pressions que es va resoldre, com sempre, pel talent blaugrana més gran. Malgrat tot, el Barça va tornar a incórrer en pecats que arrossega durant tota la temporada com una creu: ha de generar un grapat d’oportunita­ts per poder celebrar un gol i, en canvi, encaixa amb una alarmant

El porter xilè va desbaratar tres grans ocasions d’empat del Rayo a la segona part

facilitat.

Una passada al buit al primer toc de Sergi Roberto, que va estar sensaciona­l com a interior esquerre, va inaugurar la desfilada d’ocasions dels de Luis Enrique. Rakitic es va quedar davant Toño amb tot el temps del món per pensar en la definició, però el porter va desviar amb el peu dret la rematada. La mateixa extremitat que va utilitzar a continuaci­ó per evitar un gol de Luis Suárez, que va disparar des del punt de penal. Dues oportunita­ts diàfanes per començar van sembrar dubtes sobre l’arriscat plantejame­nt visi- tant, però en el seu primer intent seriós el Rayo es va avançar al marcador. Piqué i Busquets van discutir sobre la facilitat amb què Bebé va centrar des de l’esquerra, una tramesa tensa, letal, que Javi Guerra va convertir en gol.

Són tantes les dificultat­s que afligeixen el Barcelona que pot fer la sensació que un gol en contra pot destruir el projecte com si fos un castell de cartes. Sense Messi, sense Iniesta, amb Hisenda empipant, la FIFA castigant... Què més ens pot passar? Un gol del Rayo. Però els fonaments continuen sent sòlids i el talent responsabl­e

de Neymar, al costat de la consistènc­ia de Busquets, la inspiració de Sergio Roberto, el compromís de Mathieu o el sacrifici de Suárez van sufocar la rebel·lió del Rayo. El brasiler va recórrer a la seva habilitat per provocar dos penals inapel·lables. El primer a càrrec de Llorente, que va optar per la falta com a reacció a diversos driblatges; el segon de Nacho, que va treure la cama de manera imprudent després de ser superat per una sèrie de genialitat­s de Neymar. Va llançar el brasiler, sense gairebé agafar embranzida. El primer el va transforma­r per la dreta de Toño, el següent per l’esquerra, i en els dos llançament­s el porter es va tirar al costat contrari, traït per la tècnica incommensu­rable del brasiler.

El segon acte va arrencar amb un Barça fluix, desganat, una mica confós. Això mateix va passar en la jornada anterior a Sevilla i els de Luis Enrique ho van pagar amb una derrota. Ahir els va salvar Bravo avortant un mà a mà contra Javi Guerra i amb una doble intervenci­ó providenci­al sobre rematades de Guerra i Ebert. El Barça va tornar a patir aquella sensació de castell de cartes a mercè dels elements, i de nou va aparèixer Neymar amb el salvavides quan semblava que en qualsevol moment apareixeri­a l’empat a 2 al marcador.

Es va aferrar a les seves possibilit­ats el Rayo fins al minut 69, quan Neymar va tornar a desencaden­ar-se i va reblar a gol un xut de Suárez que havia aclarit Toño. Un minut després el brasiler va convertir un regal del davanter uruguaià i tot seguit Suárez va firmar el 5-1 a centre precís de Neymar. Ho va tenir més a prop que mai i va sortir golejat com sempre del Camp Nou l’orgullós Rayo, que va arreglar el marcador amb una diana de Jozabed a última hora.

El conjunt de Luis Enrique continua necessitan­t moltes oportunita­ts per marcar i encaixa amb facilitat

 ??  ?? El brasiler Neymar celebra un dels gols que va marcar; ja n’ha fet vuit en el campionat de Lliga
El brasiler Neymar celebra un dels gols que va marcar; ja n’ha fet vuit en el campionat de Lliga
 ?? CÉSAR RANGEL ??
CÉSAR RANGEL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain