La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apunyalada una alcaldable alemanya pel seu suport als refugiats

L’agressor, un alemany a l’atur, va indicar “motius xenòfobs” en ser detingut

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

L’agressor identifica­va la que seria la seva víctima amb la política d’acollida a refugiats a Alemanya, i això el va moure a actuar. Henriette Reker, candidata a l’alcaldia de Colònia, va ser apunyalada ahir per un home que, una vegada detingut, va esgrimir davant la policia motivacion­s xenòfobes. Reker, de 58 anys, va quedar ferida de gravetat al coll, i quatre persones més també van patir ferides a mans de l’agressor, que portava dos ganivets.

En les eleccions municipals que se celebren avui, Reker es presenta com a independen­t, però té el suport de la democristi­ana CDU, dels Verds i dels liberals de l’FDP, i se la considera amb grans possibilit­ats d’aconseguir el govern local d’aquesta ciutat renana de 980.000 habitants. Però hi ha una dada que va pesar en els plans de l’agressor, un home de nacionalit­at alemanya, de 44 anys, pintor a l’atur des de fa temps, sense antecedent­s penals. La dada és que Reker “era la responsabl­e de l’atenció als refugiats a l’Ajuntament; en aquest context, l’accent de la investigac­ió es dirigeix cap a un acte polític”, va dir Wolfgang Albers, cap de la policia de Rin del Nord-Westfàlia. El responsabl­e policial de Colònia, Norbert Wagner, va afegir que l’agressor, interpel·lat després de ser detingut, “va dir que havia comès aquest acte per motivacion­s xenòfobes”.

Colònia acull actualment 8.000 refugiats, però es calcula que a finals d’any seran uns 9.000 en total, segons el repartimen­t pactat pel Govern federal i els lands per distribuir per tot el país els entre 800.000 i un milió de sol·licitants d’asil que preveuen haver rebut aquest 2015.

“Tenint en compte els elements que tenim i per les declaracio­ns dels testimonis, tot apunta a un mòbil ultradretà”, va dir el fiscal Ulf Willuhn. “Els primers indicis assenyalen que ha estat un atemptat fet per motius polítics”, va confirmar el ministre d’Interior del land, Ralf Jäger. Amb tot, ahir a la nit no se li coneixia a l’agressor una afiliació política concreta.

La classe política alemanya va captar immediatam­ent la dimensió de l’atac. “Aquest acte covard i menyspreab­le també és un atac a la democràcia al nostre país i per tant a tots nosaltres”, va tuitejar la presidenta de Rin del Nord-Westfàlia, la socialdemò­crata Hannelore Kraft. La cancellera, Angela Merkel, també va reaccionar amb estupor a la notícia. També es van sentir paraules de condemna de diversos ministres, que van brandar la democràcia atacada. Ahir a la nit polítics regionals i ciutadans de Colònia es van congregar davant de l’Ajuntament per expressar la seva repulsa.

Les edicions digitals dels diaris locals Rheinische Post i Kölner Stadtanzei­ger van assegurar que l’atacant, una vegada detingut, va atribuir el seu acte a la política d’acollida a refugiats de Reker i de la cancellera, Angela Merkel. El líder de la CDU a Colònia, Bernd Petelkau, va presenciar els fets, i va explicar al Rheinische Post que, després de l’atac, l’agressor va dir molt tranquil: “Havia de fer-ho. Us protegeixo a tots vosaltres”. La policia creu que va actuar sol, i se li està fent una perícia psiquiàtri­ca per si es poguessin presentar més elements.

L’atac es va produir a les nou del matí, en un quiosc electoral de la CDU en un mercat al barri de Braunsfeld, al qual acabava d’arribar la candidata. Segons testimonis esmentats per mitjans locals, l’home s’hi va abraonar directamen­t mentre conversava. Alguns dels presents van intentar reduir-lo utilitzant paraigües del partit. Un dels altres quatre ferits, una dona, es troba en estat greu; Reker es troba estable, però ahir a la nit els metges que la van operar no la considerav­en encara fora de perill. Els altres tres ferits van patir talls més lleus. Un és un policia que no estava de servei i va intervenir.

La convocatòr­ia electoral d’avui es manté. La candidata agredida havia defensat durant tota la seva campanya electoral la decisió de la cancellera Angela Merkel d’obrir les fronteres alemanyes als refugiats. També va prometre que, en cas de ser elegida, milloraria tant com pogués les condicions d’allotjamen­t dels peticionar­is d’asil, molts encara allotjats en tendes de campanya malgrat que el fred hivernal està prenent Alemanya.

CANDIDATA INDEPENDEN­T Henriette Reker, ferida de gravetat, s’ocupava de l’acollida dels migrants

SENYALS D’ALERTA La policia hi veu un mòbil polític i ministres ho jutgen d’“atac a la democràcia”

 ?? FEDERICO GAMBARINI / AFP ?? Una galleda de flors bolcada al costat de cartells electorals de Henriette Reker, al lloc on ahir va ser atacada la candidata
FEDERICO GAMBARINI / AFP Una galleda de flors bolcada al costat de cartells electorals de Henriette Reker, al lloc on ahir va ser atacada la candidata

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain