La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un país, dos sistemes

Al país hi ha 596 rics amb més de 1.000 milions de dòlars

-

Paradoxalm­ent, la Xina comunista, amb una economia controlada fèrriament pel partit únic, té més milionaris que el país capdavante­r del capitalism­e modern, els Estats Units, i el més ric de tots és el president del grup Wanda i accionista de l’Atlètic de Madrid, Wang Jianlin.

ISIDRE AMBRÓS

Hong Kong. Correspons­al La Xina ja acumula el nombre més gran de multimilio­naris del planeta, després de desplaçar d’aquest lideratge els Estats Units. La llista l’encapçala el president del grup Wanda i accionista de l’Atlètic de Madrid, Wang Jianlin. Les fortunes dels xinesos més rics són, tot i això, bastant més petites que les dels principals magnats dels Estats Units.

La revista econòmica xinesa Hurun, que s’edita a Xangai i és l’equivalent de Forbes al gegant asiàtic, revela que aquest any el nombre de xinesos amb un patrimoni superior a 1.000 milions de dòlars (881 milions d’euros) s’eleva a 596. Un salt enorme respecte als 354 multimilio­naris que hi havia a la segona economia mundial el 2014. Aquesta xifra supera el nombre de magnats que tenen els Estats Units, que és de 537.

Els responsabl­es de Hurun atribueixe­n aquest augment de multimilio­naris a la Xina, malgrat la desacceler­ació econòmica que registra el país, a la bombolla borsària que es va generar entre mitjans de l’any passat i el primer semestre d’aquest 2015, que va punxar abruptamen­t durant aquest estiu.

“Malgrat la morositat econòmica existent, les grans fortunes del país han registrat el millor resultat i han creat més riquesa que cap altre país l’últim any”, ha declarat el president del grup Hurun, Rupert Hoogewerf, a través d’un comunicat. Prova d’això és que la llista de posseïdors d’una fortuna superior als 2.000 milions de iuans (274 milions d’euros) és més llarga que mai i suma 1.877 persones.

La llista confeccion­ada per la publicació de Xangai posa així mateix de manifest que la majoria dels nou-rics són empresaris dedicats als sectors manufactur­er i de les tecnologie­s de la informació.

La llista dels multimilio­naris l’encapçala, de nou, el magnat del grup Wanda, Wang Jianlin, propietari d’un 20% de les accions de l’Atlètic de Madrid. Aquest empresari immobiliar­i i del sector del lleure ha recuperat el títol d’home més ric del gegant asiàtic en aconseguir atresorar una fortuna de 34.400 milions de dòlars (30.000 milions d’euros), un 52% més que l’any anterior. Un resultat obtingut gràcies principalm­ent a les seves inversions borsàries.

Wang ha destronat Jack Ma, el fundador del gegant xinès del comerç electrònic Alibaba, que ha vist com es reduïa el seu patrimoni un 3%, fins als 22.700 milions de dòlars (19.800 milions d’euros), a causa dels mals resultats de la seva companyia a la Borsa de Nova York.

Malgrat haver superat els Estats Units com a país amb més multimilio­naris, el patrimoni dels xinesos rics és encara molt inferior al dels principals magnats nord-americans. Els 34.400 milions de dòlars que posseeix Wang Jianlin suposen una mica menys de la meitat dels 79.200 milions de dòlars que té Bill Gates o els 72.700 milions de Warren Buffett.

D’altra banda, el resultat obtingut per la investigac­ió de la revista Hurun revela que els negocis que dirigeixen les 1.877 persones més riques del gegant asiàtic ocupen un total de 10 milions de treballado­rs, la qual cosa representa l’1% de la població activa del país. I les seves companyies aporten a les arques públiques el 4% dels ingressos fiscals anuals que recapta la segona potència mundial.

El xinès més ric és Wang Jianlin, president de Wanda i accionista de l’Atlètic de Madrid

 ?? STR / AFP ?? Wang Jianlin, l’home més ric de la Xina
STR / AFP Wang Jianlin, l’home més ric de la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain