La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torejar amb titulació

Contraris a les corrides i fins i tot sectors taurins veuen incorrecte el pla

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Els plans del Govern central per crear una titulació taurina de formació profession­al han despertat crítiques que van més enllà de les entitats de protecció dels animals.

Si una etiqueta va aixecar ahir polseguera a Twitter a Espanya va ser #FPtauromaq­uia, trending topic crític amb els plans del Govern per crear aquesta titulació de Formació Profession­al. Entitats de protecció dels animals i fins i tot sectors taurins s’oposen al projecte. Com va publicar ahir La Vanguardia, el Ministeri d’Educació prepara un títol de tauromàqui­a que forma part del catàleg de l’anomenada FP bàsica, una nova modalitat que introdueix la Lomce.

Una de les primeres reaccions al coneixemen­t de l’esborrany va ser de la consellera d’Ensenyamen­t de la Generalita­t en funcions, Irene Rigau, que ja va advertir divendres que el seu departamen­t no inclourà aquesta titulació. Cada comunitat decideix quins títols ofereix. L’FP bàsica està pensada per a alumnes en risc de no aprovar la secundària, de manera que els professors, amb l’acord dels pares, poden enviar nens d’entre 14 i 16 anys a aquesta modalitat i, els qui aprovin, poden accedir a l’FP normal.

Rigau va dir a Catalunya Ràdio: “el que hauríem de fer és ajudar els alumnes a acabar els estudis bàsics, però en lloc d’això els volen fer banderille­rs”. La doctora en Filosofia per la UAB Marta Tafalla, màster en dret animal i promotora de llibres en aquest sentit, va assenyalar ahir a aquest diari que “la major part de la societat espanyola i europea és molt crítica amb el toreig. El nucli dur del món del toreig detecta que se’ls enfonsa i això és un moviment per intentar salvar-lo”. Segons la seva opinió, la titulació d’FP “és una mica resistir-se al progrés: intenten salvar el seu petit negoci emparant-se en el poder.”

Tafalla va relacionar la nova titulació amb la pèrdua de pes de Filosofia a l’ESO. “És molt significat­iu. Tenim un elevat abandoname­nt escolar. Molts alumnes que no es formen bé. Les matrí- cules università­ries són cada vegada més cares i el que està fent el govern del PP és intentar privar a la majoria de les persones d’una bona educació. Sembla que volen ciutadans incultes i sense una capacitat de resposta critica”.

Silvia Barquero, candidata del Partit Animalista Pacma a la presidènci­a del Govern, va considerar que el projecte de titulació en tauromàqui­a “ridiculitz­a el nostre sistema educatiu i és un clar greuge per a altres oficis més ètics que fa anys que demanen un lloc en els cicles formatius”. Va opinar que “si el Govern fes cas del que opina la gent, hauria de retirar-lo immediatam­ent”.

Entre els defensors de les cur-

Una etiqueta sobre la nova titulació a Twitter desencaden­a milers de comentaris contraris a la xarxa

ses, a Paco March, president de la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya, tampoc no li ha agradat el pla: “És un error de fons, perquè qualsevol tipus d’ensenyamen­t hauria de fer-se a partir de les escoles taurines.” “I de forma –va afegir–, perquè posa el toreig com a sortida al fracàs escolar i insisteix en la imatge degradador­a de la tauromàqui­a tan del gust dels que hi són contraris”.

També n’hi ha de favorables al projecte. Eduardo Gavin, president de l’Ateneu Cultural Taurí Orson Welles, creu que els estudis suposaran un avenç: “igual que s’han profession­alitzat altres coses, això no em sembla malament”. “Les ramaderies de bestiar brau –va assenyalar– estan fent adaptació al turisme”. Un programa de toros de Canal Sur Radio va aplaudir la idea: “Absolutame­nt fantàstic el reconeixem­ent a una professió que sosté un art. Aquesta titulació d’FP per a la tauromàqui­a és una conquesta social” (sic).

 ?? XAVIER CERVERA ?? Alumnes de l’Escola Taurina de Catalunya, al Gornal de l’Hospitalet de Llobregat
XAVIER CERVERA Alumnes de l’Escola Taurina de Catalunya, al Gornal de l’Hospitalet de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain