La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’èxode del desglaç

Milers de cubans es llancen cap als EUA encoratjat­s per la normalitza­ció

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

Van canviar la balsa per la motxilla i el mar Carib pel Río Bravo, a la recerca del somni americà. Ja no es llancen a les aigües de l’estret de la Florida, infestades de taurons, en embarcacio­ns precàries. Ara recorren milers de quilòmetre­s, per terra i aire, i s’exposen al risc de ser extorsiona­ts, desaparegu­ts o segrestats en el seu viatge a través d’Amèrica Central i Mèxic. Una regió sense llei, infestada de bandes criminals.

Són els emigrants cubans de l’era del desglaç, els protagonis­tes de l’èxode que es va desencaden­ar durant el procés de restablime­nt de llaços polítics i diplomàtic­s entre els governs de l’Havana i Washington, iniciat el 17 de desembre de l’any passat.

La seva odissea va començar poc abans de la reconcilia­ció i ha continuat en els mesos posteriors, canviant els patrons històrics de la diàspora, que ara traça rutes insòlites i se sotmet a les penúries del trànsit il·legal. L’onada és creixent i obre nous camins, encara que gran part te- nen com a última etapa els passos limítrofs del nord mexicà que connecten amb els estats de Texas, Califòrnia i Arizona.

D’acord amb el servei de Duanes i Protecció de Fronteres dels Estats Units (CBP, per les seves sigles en anglès), de gener del 2014 a setembre del 2015 van arribar a la unió americana més cubans que durant la crisi dels balsers del 1994. En total, 36.497 illencs, xifra que representa un augment del 60% respecte al mateix període de l’any anterior. Al voltant de dues terceres parts dels ingressos es van registrar en la línia divisòria amb Mèxic.

Per arribar-hi, la nova generació d’expatriats segueix itineraris complexos a través de diversos països i recorre a qualsevol argúcia disponible. És el cas dels metges enviats a l’estranger en missió sanitària que abandonen la seva destinació i decideixen viatjar sense autoritzac­ió a algun post fronterer amb els Estats Units. Nombrosos contingent­s s’han escapat des del Brasil i Veneçuela, en direcció a Colòmbia, país que aquest any ha detectat un increment superior al 150% en l’ingrés d’emigrants cubans.

També han desertat atletes d’alt rendiment, com vuit integrants de la selecció nacional d’hoquei sobre herba, que competien el juliol passat als Jocs Panamerica­ns de Toronto. Aquell mateix mes, altres esportiste­s d’elit es van escapar a Puerto Rico, a Carolina del Nord i a la ciutat de Chicago.

Mentrestan­t, els illencs afortunats que tenen la sort de tenir la doble nacionalit­at, com les desenes de milers de cubans que van obtenir la ciutadania espanyola a l’empara de la llei de Memòria Històrica, surten del seu país amb el passaport estranger i després es presenten davant les

autoritats dels Estats Units amb el document cubà.

Però més enllà de les martingale­s i els casos mediàtics, la major part de l’estampida continua concentran­t-se en les perilloses rutes de l’emigració clandestin­a per Amèrica Central, a mercè de les màfies de traficants de persones. Al llarg d’aquest any, les autoritats de diversos països de la zona han detingut multitud de cubans, la majoria a la conflictiv­a frontera entre Guatemala i Hondures, les autoritats de la qual van revelar que de gener a setembre van arribar al país més de 10.000 illencs en trànsit il·legal cap als Estats Units.

Mentrestan­t, el servei nacional de migració de Panamà va informar que en els primers set mesos del 2015 havia comptabili­tzat l’ingrés d’uns 8.000 cubans, procedents majoritàri­a- ment de l’Equador, l’únic país del continent que no els exigeix visat d’entrada. Molts el trien com el trampolí des d’on iniciar el seu periple furtiu.

Les dades dures revelen, sens dubte, una dinàmica en escalada, que els experts atribueixe­n a dos factors. El primer, conjuntura­l, és el temor que Washington cancel·li el tracte preferent que dóna als cubans quan aconseguei­xen assolir territori dels Estats Units, en aplicació de la llei d’Ajust. Molts sospiten que, en el camí cap a la plena normalitza­ció de relacions entre l’administra­ció del president Barack Obama i el règim de Raúl Castro, aquests privilegis acabaran sent eliminats.

Sota la normativa actual, que data del 1966, tot ciutadà amb passaport de Cuba que s’interni als Estats Units té el dret de quedar-se al país sota paraula ( parole), obtenir permís de treball de manera expedida i sol·licitar residència permanent al cap d’un any i un dia de la seva arribada. Una prerrogati­va de què no gaudeix cap altra nacionalit­at.

Els responsabl­es de Duanes i Protecció de Fronteres asseguren que el gir en la política cap a l’Havana “no ha canviat o alterat de cap manera significat­iva la llei d’Ajust”. Tot i això, legislador­s republican­s promouen una iniciativa per reformar-la, fer-la més restrictiv­a i, segons el seu parer, restituir l’esperit original de la lletra com a estatut que reglamenta el dret d’asil. En cas que s’aprovés, només serien admesos com a exiliats aquells cubans que estiguin sota persecució política.

L’altra causa de l’escapada, d’ordre estructura­l, és el descoratja­ment que sembla estendre’s a l’illa, davant la falta de canvis econòmics substancia­ls i d’oportunita­ts per progressar. Joves, adults, profession­als o aturats, fins i tot famílies senceres, s’afegeixen a la diàspora amb urgència, anhelant un futur millor.

AUGMENT Al llarg del 2015, el nombre de cubans que ha entrat als EUA supera els 36.000

NOUS CAMINS La fugida ja no es fa en ‘balsa’ pel mar, sinó per les perilloses rutes de Centreamèr­ica

 ?? ROBERTO MACHADO NOA / GETTY ?? Una família cubana, davant unes parades de carrer de menjar ràpid a Toronto, aquest estiu
ROBERTO MACHADO NOA / GETTY Una família cubana, davant unes parades de carrer de menjar ràpid a Toronto, aquest estiu
 ?? RAMON ESPINOSA / AP ?? Les banderes de Cuba i els Estats Units onegen juntes en un balcó de l’Havana
RAMON ESPINOSA / AP Les banderes de Cuba i els Estats Units onegen juntes en un balcó de l’Havana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain