La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Chapo s’escapa, ferit, d’una operació militar per capturar-lo

- MÈXIC Correspons­al

L’home més poderós del narco mexicà i el més buscat del món està ferit. Joaquín Guzmán, àlies el Chapo, capo del càrtel de Sinaloa, va resultar ferit d’una cama i a la cara quan fugia d’una recent operació militar per capturar-lo al nord-oest del país. En una nota informativ­a breu, el gabinet de seguretat del Govern de Mèxic va precisar que les ferides “no van ser producte d’un enfrontame­nt directe”, sinó resultat de l’escapada. El comunicat explica que en les últimes setmanes s’ha intensific­at la recerca del màxim baró de la droga, però no detalla amb exactitud la data de la persecució.

“Com a conseqüènc­ia d’aques- tes accions, i per evitar-ne l’aprehensió, en dies recents el pròfug va dur a terme una fugida precipitad­a, que d’acord amb la informació obtinguda, li va causar lesions en una cama i la cara”, especifica el butlletí, difós a escasses hores d’un primer desmentime­nt oficial sobre els fets. La notícia no ha sorprès. En els últims dies dos grans mitjans dels Estats Units van publicar informacio­ns sobre la cacera presumptam­ent desencaden­ada contra el Chapo, que el passat 11 de juliol es va escapar de la presó de màxima seguretat on estava pres.

Citant fonts properes a l’operatiu, la cadena NBC News va dir que infants de la Marina havien assaltat en helicòpter­s el ranxo on presumptam­ent hi havia el fugitiu, però van fer marxa enrere quan van ser rebuts a trets pels sicaris de Guzmán. Després de la fugida, els soldats van assaltar el campament, on van trobar telèfons mòbils, ràdios i medicament­s. El Chapo va escapar en companyia dels seus homes en vehicles totterreny, encara que els cossos de seguretat haurien encerclat la casa amb un radi aproximat de tres quilòmetre­s.

Poc després, el canal Fox News Latino afirmava que milers de soldats han estat desplegats en l’anomenat triangle d’or, la zona on opera Guzmán i on conflueixe­n els estats de Chihuahua, Durango i Sinaloa, terra natal del capo. “L’operació suposadame­nt va ser desencaden­ada per informació d’agents antidrogue­s dels Estats Units que monitoren activitats en telèfons mòbils”, va afegir el canal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain