La Vanguardia (Català-1ª edició)

El niu del terror

Els joves terroriste­s dels últims atemptats a Turquia han sortit d’Adiyaman, una ciutat que es creia exemple de convivènci­a

- RICARDO GINÉS ECHEVERRÍA Adiyaman. Enviat especial

Em va dir el nou propietari que havien obert la botiga perquè la gent llegís llibres. I li vaig dir: ‘Que bé, em sembla excel·lent que la gent llegeixi llibres’”. La teteria de Mehmet Tunc és al centre d’Adiyaman (sud-est de Turquia), just al davant d’una dependènci­a, ara tancada, que s’ha tornat cèlebre. La raó: va allotjar durant uns quants anys un centre d’adoctrinam­ent clandestí de joves locals que es van radicalitz­ar fins a convertir-se en potencials suïcides. Fins que es va tancar l’octubre del 2014, el local es deia “Racó del te islàmic”, i hi havia versos de l’Alcorà a l’entrada i símbols de l’Estat Islàmic (EI) amagats darrere d’un armari.

Quatre joves captats aquí estan vinculats a l’atemptat de Diyarbakir del juny –quatre morts i centenars de ferits–, al de Suruc del mes següent –34 morts– i la matança d’Ankara de dissabte passat, amb 102 morts i 62 ferits greus. “Hi ha més cèl·lules de l’EI a Turquia, però la d’Adiyaman és singular, ja que a Síria van rebre formació especial per a la deto- nació de bombes”, explica Osman Suzen, advocat de la família d’un jove captat per la trama per a la carnisseri­a de la capital turca.

Que es radicalitz­aven a marxes forçades no va passar inadvertit a les seves famílies, algunes de les quals van alertar la policia. “Malgrat que les forces de seguretat coneixien al detall els avisos, ningú no va obrir una investigac­ió fins que van arribar els atemptats”, denuncia l’advocat.

Com deixa clar el secretari de l’alcalde, Hasan Basri Kizilbay, Adiyaman s’havia distingit fins ara no com a niu de l’extremisme, sinó tot al contrari, per la convivènci­a de kurds, turcs, alevites i sunnites. La creació d’una cèl·lula de suïcides és una cosa tan impròpia d’aquesta ciutat que molta gent sospita. “Es tracta d’un projecte de guerra bruta com als anys noranta. L’Estat s’ha tornat de nou criminal”, diu Abuzer Kücukkelep­ce, líder regional del partit prokurd i d’esquerres dels Pobles Democràtic­s, HDP, que ha tingut nombroses baixes en els atemptats.

Un factor que es repeteix a l’hora d’explicar per què aquests joves –des de la municipali­tat s’eleva la xifra a 34 captats– van

“No volia asseure’s a la mateixa taula amb dones, ni tan sols amb les germanes”, explica la família d’un terrorista

ser sotmesos amb facilitat a un rentat de cervell és l’atur a Adiyaman, que amb un 16% gairebé dobla la mitjana turca (9,8%). “L’atur crea ignorància”, assevera el transporti­sta jubilat Osman.

En particular, la ignorància en matèria religiosa, com emfatit- zen dos imams de la mesquita Yavuz Selin, és un altre factor de pes. Els adoctrinat­s procedien de famílies pobres i atees, alevites o amb un ampli desconeixe­ment de l’islam, i es van decantar per una versió extrema del que van prendre com l’única i veritable religió.

Orhan Gönder—el jove d’uns vint anys, actualment a la presó, acusat de l’atemptat a Diyarbakir— és un kurd-alevita que es va inclinar per una versió fanàtica de l’ortodòxia sunnita. “A finals del 2013, després de preparar l’ingrés a la universita­t, va començar a canviar. No volia asseu- re’s a la mateixa taula amb dones, ni tan sols amb les germanes, cosa que per a nosaltres no és apropiada”, explica el seu oncle, el forner Ercan Gönder.

“No sabíem com tractar-lo. Ho vam intentar amb converses o discutint obertament amb ell. Vam arribar a cridar-li, però no contestava, es tancava –prosseguei­x–. Després es va deixar la barba, va canviar de roba i només menjava una vegada al dia”. Gönder va arribar a radicalitz­ar-se tant que va participar en un atac a l’imam de la mesquita de Maraslisla­r, on coneixen el grup com “els ignorants”.

 ?? BULENT KILIC / AFP ?? Tensió. Voluntaris passen el detector de metalls als assistents a una marxa a Istanbul en memòria de les víctimes de l’atemptat de la setmana passada a Ankara
BULENT KILIC / AFP Tensió. Voluntaris passen el detector de metalls als assistents a una marxa a Istanbul en memòria de les víctimes de l’atemptat de la setmana passada a Ankara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain